ola ?

1103

Επιτυχιών και διακρίσεων συνέχεια για τον Ορειβατικό Σύλλογο Σιάτιστας

Αθλήτρια του Συλλόγου  στους καλύτερους αθλητές αναρρίχησης για το 2023.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.) στην Τακτική Γενική Συνέλευση που θα γίνει το Σάββατο 24/02/2024, θα προβεί στη βράβευση των καλύτερων αθλητών του αθλήματος της αγωνιστικής αναρρίχησης για το έτος 2023.

Ήταν μεγάλη μας η χαρά όταν πληροφορηθήκαμε με έγγραφο της Ομοσπονδίας, ότι μεταξύ των αθλητών που θα βραβευτούν είναι κι η αθλήτρια του συλλόγου μας Ζάβαλη Μαρία του Λουκά.

Το γεγονός αυτό επισφραγίζει την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στα τμήματα αναρρίχησης του Συλλόγου τα οποία πλαισιώνονται από μεγάλο αριθμό παιδιών τα οποία επιδεικνύουν μεγάλη αγάπη και προσκόλληση στο άθλημα.

Χρέος μας η συνέχιση της στήριξης του Τμήματος

Ο χορευτικός Όμιλος Ευόσμου Θεσσαλονίκης στη Σιάτιστα.

Την πόλη μας τη Σιάτιστα επισκέφτηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο (17 & 18/02) μέλη του χορευτικού ομίλου Ευόσμου Θεσσαλονίκης.

Οι επισκέπτες μας ξεναγήθηκαν στο Βοτανικό Μουσείο του Συλλόγου από μέλη του Ορειβατικού, επισκέφτηκαν Αρχοντικά, απόλαυσαν το μεσημέρι του Σαββάτου τον καφέ τους στη πλατεία της Γεράνειας κι αφού έκαναν τα ψώνια τους από τα μαγαζιά της πόλης μας, ανηφόρησαν για το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου στο Μπούρινο όπου και θα διέμειναν.

Εκεί θαμπώθηκαν από την απείρου κάλους φυσική ομορφιά του τοπίου, τις υποδομές του καταφυγίου, μαγεύτηκαν από την αφήγηση του μύθου της σπηλιάς της Νεράιδας και της βρύσης του Έρωτα και ξεναγήθηκαν στην έκθεση φωτογραφιών των σπάνιων και ενδημικών φυτών που έχει δημιουργήσει ο σύλλογος στο παρακείμενο του καταφυγίου ξύλινο οίκημα.

Με τη συνοδεία μελών του Συλλόγου, θα πραγματοποιήσουν το πρωί της Κυριακής πορεία προς την ψηλότερη κορυφή του Μπούρινου, το Ντρισινίκο.

Είμαστε βέβαιοι πως η ζεστή φιλοξενία μας θα τους αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις ώστε να θελήσουν να ξανάρθουν και να προτείνουν σε φίλους τη Σιάτιστα ως τουριστικό προορισμό.

Τετρακόσιοι εκτροφείς περιστεριών από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στη γιορτή του « Θεαματικού περιστεριού», η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Ιανουαρίου, στην Πτολεμαΐδα.

Στον διαγωνισμό που διοργάνωσε ομάδα φίλων του αθλήματος, συμμετείχαν οκτώ εκτροφείς με 30 περίπου περιστέρια ο καθένας και οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα σημεία έξω από την πόλη.

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Διπλάρη, εκτροφέα περιστεριών, πρόκειται για ένα δαπανηρό χόμπι, καθώς τα περιστέρια θέλουν περιποίηση και εμβολιασμούς, ενώ και η τροφή τους είναι ακριβή, ωστόσο δεν μετριέται, όπως λέει, σε χρήματα αλλά σε…αγάπη.

Οι διοργανωτές όλες αυτές τις ημέρες επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να διοργανώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη «Γιορτή του Περιστεριού», χαρίζοντας σε όλους τους επισκέπτες ιδιαίτερες συγκινήσεις με τις θεαματικές πτήσεις των διαγωνιζόμενων.

Οι τετρακόσιοι εκτροφείς και φίλοι περιστεριών από όλη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών Σύλλογοι, πολλά club, αλλά και μεμονωμένα άτομα, που ασχολούνται με το ιδιαίτερα απαιτητικό αυτό χόμπι, ήταν άλλωστε πεπεισμένοι από την αρχή ότι τα γκριζόμορφα και ασπρόμαυρα πτηνά θα τους αποζημίωναν με τις επιδόσεις τους και καλούσαν τον κόσμο να παρακολουθήσει το συναρπαστικό αυτό θέαμα.

50 εκτροφεία περιστεριών υπάρχουν γύρω από την Πτολεμαΐδα, καθώς και στα χωριά της Εορδαίας

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στο μπλόκο του τελωνείου της Νίκης στη Φλώρινα με το κλείσιμο το συνόρων για τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα αύριο Δευτέρα 19 του Φλεβάρη από τις 12 έως τις τρεις μετά το μεσημέρι.

Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμενοι να κλιμακωσουν την κινητοποίηση τους την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου με το κλείσιμο των συνόρων και για τα Ι.Χ. οπότε και θα γίνει το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα με την κάθοδο των τρακτέρ στο Σύνταγμα.

Στο τελωνείο της Καστοριάς παραμένουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής οι οποίοι έχουν προχωρήσει στο κλείσιμο του τελωνείου για τα φορτηγά οχήματα.

Πώς θα γίνει η κάθοδος από Μακεδονία και Θεσσαλία

Κυρίως με μισθωμένα λεωφορεία αλλά και με ΙΧ αναμένεται να πραγματοποιήσουν την απόβασή τους στην Αθήνα για το παναγροτικό συλλαλητήριο οι αγρότες της Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, εκατοντάδες αναμένεται να είναι τα τρακτέρ που θα ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα από τις περιοχές της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με το voria.gr με τα ΙΧ τους και από 1 έως 3 λεωφορεία θα χρησιμοποιήσουν οι αγρότες από το μπλόκο των Νέων Μουδανιών της Χαλκιδικής για να κατέβουν στην πρωτεύουσα από νωρίς την ερχόμενη Τρίτη. Ο αριθμός των λεωφορείων δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος, καθώς ακόμη καταμετριέται ο αριθμός των συμμετεχόντων.

Παράλληλα, από ένα λεωφορείο θα μισθώσουν για να ταξιδέψουν την Τρίτη στην Αθήνα οι αγρότες από τις περιοχές του Δερβενίου, του Λαγκαδά και των Σερρών, ενώ κάποιοι από αυτούς θα ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα με τα ΙΧ οχήματά τους. Επιπλέον, ένα λεωφορείο με αγρότες θα αναχωρήσει για την Αθήνα από την περιοχή του Τριλόφου Θεσσαλονίκης. Στην περιοχή της Χαλκηδόνας οι αγρότες δεν έχουν καταλήξει ακόμη στα μεταφορικά μέσα τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για να ταξιδέψουν.

Με τα ΙΧ τους και με λεωφορεία θα κατέβουν στην Αθήνα και οι αγρότες από την Ημαθία. Ωστόσο, οι συνάδελφοί τους από την περιοχή της Αλεξάνδρειας, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα με ΙΧ και λεωφορεία, αποφάσισαν να κάνουν τη μεγάλη διαδρομή και με τα τρακτέρ τους. Έτσι, 6 τρακτέρ θα φύγουν νωρίς τη Δευτέρα από την περιοχή και θα διανυκτερεύσουν στη Βοιωτία, με στόχο να μετακινηθούν αργότερα στην Αθήνα -παρά το κυβερνητικό «όχι»-, από την οποία η βάση τους απέχει περισσότερα από 500 χιλιόμετρα.

Με ΙΧ, λεωφορεία και τουλάχιστον διψήφιο αριθμό τρακτέρ θα ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα για να διαμαρτυρηθούν και οι αγρότες από την Καρδίτσα.

Ακόμη, από τη Λάρισα στην Αθήνα αναμένεται να ταξιδέψει τριψήφιος αριθμός τρακτέρ, ΙΧ και λεωφορείων, καθώς οι αγρότες της Θεσσαλίας βρίσκονται στο μάτι του κύκλωνα μετά τις μεγάλες καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel που χτύπησε σφόδρα την περιοχή τους τον περασμένο Σεπτέμβριο και θέλουν να δώσουν δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο. Τέλος, από την περιοχή της Αλαμάνας στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν αγρότες με 20 τρακτέρ, 2 πούλμαν και τα ΙΧ τους.

Όλα τα τρακτέρ που θα επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν απόβαση στην Αθήνα θα συγκεντρωθούν στην Αλαμάνα και αναμένεται να αναχωρήσουν από εκεί το απόγευμα της Δευτέρας ώστε να διανυκτερεύσουν στη Βοιωτία, από όπου, αν και εφόσον τους επιτραπεί, θα ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα.

Ρίζος Μαρούδας: Θα γίνει ένα πολύ μεγάλο συλλαλητήριο

«Ούτως η άλλως εμείς θα κατέβουμε με τρακτέρ και με λεωφορεία και αυτοκίνητα. Είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει ένα πολύ μεγάλο συλλαλητήριο όχι με την μεγάλη και μαζική συμμετοχή των αγροτών αλλά και από τον κόσμο της Αθήνας που νιώθουν την ακρίβεια στο πετσί τους» τόνισε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκου Πλατύκαμπου, Ρίζος Μαρούδας.

«Το θέμα είναι ότι δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα αυτό τονίσαμε στον κ. Υπουργό μέσα στην πόλη. Θέλουμε να πάμε ειρηνικά να κάνουμε το συλλαλητήριο μας και να σηκωθούμε να φύγουμε όμορφα και ωραία» τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, Γιώργος Διαμαντόπουλος.

Παύλος Μαρινάκης «Δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για την ικανοποίηση επιπλέον αιτημάτων»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης διεμήνυσε το Σάββατο μέσω της ΕΡΤ ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για την ικανοποίηση επιπλέον αιτημάτων των αγροτών ενώ και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας ανέφερε στο ίδιο μήκος κύματος ότι «δεν υπάρχει κάτι άλλο το οποίο μπορεί να δοθεί».

Πηγή: dikaiologitika.gr

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ο.Η.Ε ο εξαναγκαστικός γάμος, κυρίως σε γυναίκες έχει αυξηθεί κατακόρυφα. 

Αποτελεί μία μορφή βίας και προσβολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κυρίως σε χώρες όπου δεν υφίσταται η ισότητα μεταξύ των φύλων και έτσι εξαναγκάζονται σε γάμο παρά τη θέληση τους.

Η έρευνα δείχνει ότι μικρά κορίτσια ακόμα και στη παιδική ηλικία ωθούνται σε γάμο με μεγαλύτερους άντρες, λόγω αδυναμίας της οικογένειας να τις αναθρέψει, ενώ πολλές φορές καταλήγει σε αγοραπωλησία, σύμφωνα με την κατάθεση της Εmre η οποία πουλήθηκε σε ηλικία 12 χρονών για 100 δολάρια.

Η καθημερινότητα των κοριτσιών αυτών περιέχει σκληρή δουλειά στο σπίτι, σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, που πολλές φορές φτάνει ως τη δολοφονία. Δεν έχει το δικαίωμα να λύσει το γάμο, είτε να φύγει διότι η τιμωρία της θα είναι ο θάνατος.

Στη Σομαλία συγκεκριμένα δεν ορίζεται βάσει νόμου κατώτερη ηλικία γάμου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετά κορίτσια ακόμα και στην ηλικία των 10 ετών να εξαναγκάζονται σε γάμο, βιώνοντας την απόλυτη φρίκη στα χέρια ενός ηλικιωμένου άντρα 50 ή 60 χρονών.

Η Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου Δήμου Βοΐου, από την έναρξη της λειτουργίας της έχει ανοίξει την αγκαλιά της σε ανήλικα κορίτσια που προσπάθησαν να δραπετεύσουν από ένα εξαναγκαστικό γάμο, δίνοντας τους την ώθηση να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους στην ελευθερία και στην προσωπική ασφάλεια, στην ισότητα, στο δικαίωμα ασύλου, στο δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία και στο δικαίωμα της ελεύθερης γνώμης και έκφρασης.

Αντιγόνη Δαϊναβά, Νομικός Κ.Φ.Α.Α Πενταλόφου- Δήμου Βοΐου

Με δύο αναισθησιολόγους που ήδη εργάζονται στο δημόσια σύστημα υγείας, ενισχύεται για το επόμενο τουλάχιστον εξάμηνο, το «Μαμάτσειο» Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης οι οποίοι θα συνδράμουν στην επίλυση του ζητήματος της  εφημεριακής κάλυψης του νοσοκομείου.

Η σχετική πρωτοβουλία, για να δοθεί λύση στο θέμα, είχε αναληφθεί το προηγούμενο διάστημα από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Αμανατίδη ο οποίος ήρθε σε συνεννόηση με τον Συντονιστή Διευθυντή της Αναισθησιολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Γρεβενών Πολυχρόνη Ιερόπουλο.

Οι δύο αναισθησιολόγοι θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Γ.Ν. Κοζάνης διασφαλίζοντας τις ανάγκες και την ασφάλεια του γενικού πληθυσμού.

Με συντονισμένες ενέργειες και με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών, εξασφαλίστηκε η παρουσία των δύο αναισθησιολόγων χωρίς να επηρεάζεται η εύρυθμη λειτουργία άλλων υγειονομικών μονάδων. Ευχαριστίες σε όλους και κυρίως στους δύο (2) αναισθησιολόγους που ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη.

Οριστική επίλυση στο ζήτημα αναμένεται να δώσει η προκήρυξη κενών θέσεων αναισθησιολόγου όπως έχει προγραμματιστεί από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου.