ΔΙΑΒΑΣΕ ..ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ

8697

Με αφορμή την  Πανελλήνια Ημέρα Σχολικής Φιλοζωίας, το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας «Κωνσταντίνος & Ελένη Παπανικολάου» διοργάνωσε εκδήλωση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των μαθητών για το θέμα αυτό. Παρόντες και ομιλητές στην εκδήλωση αυτή ήταν ο κ. Θεόδωρος Πήττας Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και  Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Δημήτριος Τουρλούμης, Πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Σιάτιστας, η κ. Τατιάνα Ώττα, Αντιπρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Σιάτιστας, ο κ. Ιωάννης Κουζιώνης, Κτηνίατρος του Δήμου Βοΐου και ο κ. Βασίλειος Γκουτζιαμάνης, Δημοτικός Αστυνόμος.

Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας «Αγαπάμε και φροντίζουμε τα αδέσποτα  ζώα….»

Ο Αντιδήμαρχος ανέπτυξε το νομικό πλαίσιο του θέματος καθώς και τις δράσεις που υλοποιεί ο Δήμος Βοΐου για την προστασία και ευημερία των αδέσποτων ζώων. Οι εκπρόσωποι του Φιλοζωικού Συλλόγου Σιάτιστας παρουσίασαν τις μορφές κακοποίησης ζώων και τους τρόπους καταγγελίας αλλά και αντιμετώπισής τους. Ο δημοτικός αστυνόμος ανέλυσε τους τρόπους με τους ποίους πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα αδέσποτα ζώα και τόνισε ότι όταν αγαπάμε τα ζώα, η υποχρέωση γίνεται φροντίδα γι αυτά. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με τα παιδιά και επιλύθηκαν απορίες για θέματα σχετικά με τα αδέσποτα ζώα, για τη φροντίδα και την προστασία τους.

Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση γιατί με τη συμμετοχή τους αυτή συμβάλλουν στη δημιουργία μελλοντικών πολιτών γεμάτων ενσυναίσθηση και ευαισθησία απέναντι στα αδέσποτα ζώα.

Παρουσίαση του βιβλίου Μπάνε Πρέλεβιτς «Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ», την Κυριακή 7 Απριλίου, στην Εράτυρα

Παρουσίαση βιβλίου Μπάνε Πρέλεβιτς «Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ» Κυριακή 7 Απριλίου 2024 στις 11:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων Εράτυρας

Με τον συγγραφέα Μπάνε Πρέλεβιτς θα μιλήσουν οι:

  • Χρήστος Ζευκλής, Δήμαρχος Βοΐου
  • Γιώργος Βάρκας, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Εράτυρας
  • Άρης Χωλόπουλος, Παλαίμαχος Καλαθοσφαιριστής
  • Σωκράτης Μπρουσιόβας, παρουσιαστής «Ώρα για μπάσκετ»

Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Πλιάτσιος

Παρουσίαση του βιβλίου της Ανατσασίας Λιάπη το Σάββατο 6/4 στο Τσοτύλι

Παρουσίαση βιβλίου το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 στις 18:00, στο Δημαρχείο Τσοτυλίου

«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΣΚΙΑΧΤΡΩ Πώς βρέθηκε σε αχυρένιο κορμί»

Της Αναστασίας Λιάπη

Ομιλητές: Μαίρη Λαδά, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Τσοτυλίου

Και τα υπέροχα παιδιά του ΚΔΑΠ

Guests: Τελάλης, Αγρότες, Σκίαχτρω, Μέλισσες, Πεταλούδες, Πυγολαμπίδες,     Δράκος, Νεράιδα

Μήνυση και αυτόφωρο για ενδοοικογενειακή βία σε δημοτικό σύμβουλο Κοζάνης-Φέρεται να χτύπησε τη σύντροφό του

Μια ακόμη υπόθεση ενδοικογενειακής βίας απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κοζάνης τις περασμένες ημέρες, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia, το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου προσήλθε στο Α.Τ. Κοζάνης νεαρή γυναίκα, η οποία κατήγγειλε ξυλοδαρμό από τον φίλο της, με τον οποίο διέμεναν μαζί.

Στη συνέχεια η εν λόγω κοπέλα υπέβαλε μήνυση κατά του φερόμενους ως δράστη της σωματικής κακοποίησης, ο οποίος είναι νυν δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κοζάνης,με τον τελευταίο να συλλαμβάνεται και να οδηγείται με την αυτόφωρη διαδικασία στο δικαστήριο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο φερόμενος ως δράστης του περιστατικού ζήτησε και έλαβε αναβολή, με την εκδίκαση της υπόθεσης να προγραμματίζεται σε αρκετούς μήνες.

Ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κοζάνης, εκλεγμένος με την παράταξη της δημοτικής αρχής, φέρεται να υπέβαλε, στη συνέχεια, και εκείνος με τη σειρά του μήνυση για ψευδή καταμήνυση κατά της φίλης του.

Πηγή: kozanimedia.gr

Κοζάνη: Γεμάτη η Αίθουσα Τέχνης, το βράδυ της Πέμπτης 4/4, για την παράσταση «ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΓΑΜΟ» σε σκηνοθεσία της Έλενας Καρακούλη με τους Νίκο Ψαρρά και  Μαρίνα Ασλάνογλου

Γεμάτη η Αίθουσα Τέχνης, το βράδυ της Πέμπτης 4/4, για την παράσταση «ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΓΑΜΟ» σε σκηνοθεσία της Έλενας Καρακούλη με τους Νίκο Ψαρρά και  Μαρίνα Ασλάνογλου,

Σημαντική αύξηση στις ΑΠΕ η οποία προτείνεται να φτάσει στο 87% έως το 2030 προβλέπουν οι νέοι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) – Λιγνίτης μηδέν

Σημαντική αύξηση στη διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην ηλεκτροπαραγωγή η οποία προτείνεται να φτάσει στο 87% έως το 2030 προβλέπουν οι νέοι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Το τελευταίο draft το οποίο πρέπει έως τον Ιούνιο να αποσταλεί στις Βρυξέλλες παρουσιάστηκε χθες από τον πρόεδρο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) κ. Δημήτριο Καρδοματέα στα μέλη της Επιτροπής ΕΣΕΚ, παρουσία της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου και του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη.

Ειδικότερα, το μερίδιο συμμετοχής των μονάδων παραγωγής από ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας προτείνεται να φτάσει στο 87% το 2030 από 80% που ήταν ο στόχος που είχε τεθεί στο προηγούμενο draft του ΕΣΕΚ που είχε σταλεί τον Νοέμβριο στις Βρυξέλλες και επέστρεψε με παρατηρήσεις. Παράλληλα, ο δεσμευτικός στόχος ανάπτυξης των ΑΠΕ ειδικά για θέρμανση και ψύξη τίθεται στο 52% για το 2030 (από 46% στο προηγούμενο σχέδιο). Αντίθετα, πέφτει ο πήχης στο 26% για τη διείσδυση της «πράσινης» ενέργειας στον τομέα των μεταφορών (από 29% που είναι ο στόχος της ΕΕ), γεγονός που μεταφράζεται ως «φρένο» στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Επίσης, χαμηλώνουν και οι στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας.

Μείωση στο αέριο, ψαλίδι στο υδρογόνο

Το νέο ΕΣΕΚ στοχεύει στο περαιτέρω «πρασίνισμα» της ηλεκτροπαραγωγής καθώς εκτός από τη μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ θέτει ως στόχο κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, από τις 11,9 TWh (τεραβατώρες) στις 5,6 TWh. Ωστόσο, διατηρεί σχεδόν σταθερή την ισχύ των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, όπως και την συνολική κατανάλωση αερίου για όλες τις χρήσεις.

Το στοιχείο ωστόσο που προκάλεσε έντονη συζήτηση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ήταν η πρόθεση του ΥΠΕΝ να βάλει φρένο στους υπερφιλόδοξους στόχους του προηγούμενου σχεδίου για το «πράσινο» υδρογόνο και το βιομεθάνιο μετά το 2030. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον επικεφαλής του ΚΑΠΕ, δεν μπορεί να μπει υδρογόνο και βιομεθάνιο στα δίκτυα αερίου καθώς θα αυξήσει σημαντικά το κόστος για τους καταναλωτές.

Αέρα στα …πανιά των αιολικών

Όσον αφορά στο ενεργειακό μείγμα για ηλεκτροπαραγωγή, οι στόχοι για το 2030 είναι πιο φιλόδοξοι για τα χερσαία αιολικά πάρκα και κατάτι χαμηλότεροι για τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Η αναγκαία ισχύς των μονάδων αποθήκευσης ενέργειας παραμένει η ίδια έως τα τέλη της δεκαετίας. Ωστόσο, μετά το 2030, οι στόχοι για επενδύσεις σε μονάδες αντλησιοταμίευσης αυξάνονται σημαντικά ενώ μειώνονται κατακόρυφα εκείνοι για μπαταρίες.

Ειδικότερα, η εικόνα από το μέλλον που αποτυπώνει η νέα πρόταση που παρουσιάστηκε χθες στη σύσκεψη του ΥΠΕΝ για την εγκατεστημένη ισχύ σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2030 είναι η εξής:

– Φωτοβολταϊκά πάρκα: 13 GW (από 13,4 GW που προέβλεπε το προηγούμενο draft που είχε σταλεί για παρατηρήσεις τον Νοέμβριο στην Κομισιόν)

– Χερσαία αιολικά πάρκα: 9 GW (από 7,6 GW στο προηγούμενο σχέδιο)

– Υπεράκτια αιολικά πάρκα: 1,95 GW (από 1,90 GW στο προηγούμενο)

– Υδροηλεκτρικά έργα: 3,1 GW, όπως και στο προηγούμενο

– Φυσικό Αέριο: 8 GW (από 7,7 GW)

– Λιγνίτης: μηδέν

– Αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες: 3,1 GW (όπως και στο προηγούμενο)

– Αποθήκευση ενέργειας με την τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης: 2,036 GW (από 2,2 GW).

Αποθήκευση ενέργειας

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι, ενώ για το 2030 ο συνολικός στόχος για την αποθήκευση ενέργειας παραμένει σχεδόν ο ίδιος, για την περίοδο που ακολουθεί έως και το 2050 μειώνεται, καθώς αυξάνεται μεν η συμμετοχή της αντλησιοταμίευσης, μειώνεται δε σημαντικά εκείνη των μπαταριών.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην ισχύ της αντλησιοταμίευσης από 2,036 GW το 2030 υπερδιπλασιάζεται το 2040 στα 4,9 GW και φτάνει στα 6,4 GW το 2050 (στο προηγούμενο draft η ισχύς παρέμενε στα 2,2 GW για όλη την περίοδο έως το 2050). Όσο για τις μπαταρίες, από 3,1 GW το 2030, αυξάνεται στο 4,2 GW το 2040 (από 8,8 GW στο προηγούμενο σχέδιο) και στα 12 GW το 2050 (από 22,6 GW).

Σε κάθε περίπτωση, σε παρέμβασή του ο κ. Αϊβαλιώτης ανέφερε χθες ότι, δεν θα γίνουν δεκτές αλλαγές στο ΕΣΕΚ εάν το κόστος των πράσινων πολιτικών που προτείνονται ρίχνει τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κάτω από 1% με 1,2%.

ot.gr

5 Απριλίου 1944 – Σφαγή της Κλεισούρας: Ναζί εναντίον γυναικόπαιδων

Στις 5 Απριλίου 1944, δυνάμεις των ναζιστικών SS πνίγουν την Κλεισούρα Καστοριάς στο αίμα, προχωρώντας σε μία ακόμα σφαγή άμαχου πληθυσμού στην Ελλάδα της Κατοχής.

Ιθύνων νους, της αποτρόπαιας αυτής σφαγής ήταν ο διοικητής του 2ου Τάγματος του 1ου Συντάγματος της Μεραρχίας Αστυνομίας Ες Ες αντισυνταγματάρχης (και λίγο αργότερα συνταγματάρχης) Καρλ Σύμερς.

Γυναίκες της Κλειστούρας, «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», 22.2.1974, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

Το περιοδικό «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» στο τεύχος της 22ας Φεβρουαρίου 1974 δημοσιεύει το οδοιπορικό του Μαρίνου Ελβη που βρέθηκε στην Κλεισούρα και μίλησε με επιζώντες εκείνων των τραγικών ημερών του ’44.

«Στις 5 Απριλίου 1944 οι Γερμανοί σκοτώσανε 270 γυναικόπαιδα. Τα παλιά κλεισουριώτικα ρολόγια έχουνε σταματήσει σ’ αυτή την ημερομηνία. Οι αντάρτες, μ’ επί κεφαλής έναν καπετάνιο από τη Σιάτιστα, τον Υψηλάντη, σκότωσαν τρεις Γερμανούς μοτοσυκλετιστές.

»Η φάλαγγα που ακολουθούσε, προχώρησε προς τον κάμπο της Πτολεμαΐδας σαν να μην συνέβαινε τίποτα…

»Την επομένη, στις 3, φάνηκε ένα τάγμα θανάτου φορτωμένο σε 24 καμιόνια μπροστά απ’ το οποίο έτρεχαν μοτοσυκλετιστές. Οι Γερμανοί στρατιώτες κατέβηκαν αμίλητοι.

»Ξεκίνησαν από τις κάτω γειτονιές ρίχνοντας μια κίτρινη σκόνη έξω από τα σπίτια, που την πυροβολούσαν μετά και άναβε. Οι φωτιές φούντωσαν. Τα γυναικόπαιδα πεταχτήκανε έξω.

»Οι άνδρες ήταν φευγάτοι, γιατί πίστευαν πως οι Γερμανοί θα λυπόντουσαν τις γυναίκες και τα παιδιά. Οι Γερμανοί σκοτώνανε με ξιφολόγχες ή μαζεύανε 5-10 άτομα, τα έστησαν στον τοίχο και τα θέριζαν με οπλοπολυβόλα.

»Ερχότανε το Πάσχα. Μερικές γυναίκες βρέθηκαν με τις ποδιές στη μέση και στα χέρια τους κομμάτια από προζύμι. Τρεις αργότερα μια φωτοβολίδα έβαλε τέλος στο μακελλειό, αφού προηγουμένως το μεγάλο δισκοπότηρο της μέρας είχε γεμίσει αίμα.

»Η Κλεισούρα πήρε για την ημερομήνια αυτή ένα πολεμικό σταυρό 4ης τάξεως! Το σχέδιο Μάρσαλ της έδωσε 7 σπιτάκια και το 1962 οι Γερμανοί έδωσαν 35.000 αποζημίωση για κάθε νεκρό, λένε ότι οι Κλεισουριώτες εισέπραξαν τελικά τα μισά».

Σφαγή του Διστόμου, Ιούνιος 1944

«Χαρτιά στον άνεμο»

Στο βιβλίο του Στράτου Ν. Δορδανά «Το αίμα των αθώων. Αντίποινα των γερμανικών αρχών κατοχής στη Μακεδονία, 1941 – 1944» περιέχεται και η μαρτυρία ενός άνδρα κατοίκου της Κλεισούρας, που βρισκόταν ανάμεσα σε αυτούς που είχαν διαφύγει λίγο πριν την άφιξη των Ναζί:

«Το βράδυ, όταν γυρίσαμε, βρήκαμε τις γυναίκες μας και τα παιδιά μας πεταμένα σαν χαρτιά που ο άνεμος τα έχει πετάξει».

Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Χουλιαράκης «Με βάση τα στοιχεία, οι εκτελεσμένοι της 6ης Απριλίου ήσαν 217. Κάποιοι άκουσαν τον Σύμερς να ανταλλάσσει τηλεφωνικά τα εξής λόγια με τον διοικητή του Ορτμαν:Ορτμαν: «Σήμερα είναι η προκαθορισμένη ημέρα για την εκτέλεση των ανδρών. Τι θα κάνουμε με τις γυναίκες;».

Σύμερς: «Τι; Δεν είναι γυναίκες, είναι θηλυκοί σκοπευτές, πρέπει επίσης να εκτελεστούν!»