Σπάνια Ευρήματα Σε Αρχαιολογική Σκαπάνη Στο Άσκιο (Φωτογραφίες)

822

Σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα των Βυζαντινών χρόνων και της ύστερης εποχής του χαλκού, ήρθαν  στο φως, στο χώρο εργοταξίου του αιολικού πάρκου στο Άσκιο κατά την διάρκεια κατασκευής  του υποσταθμού, από τους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης.

Οι αρχαιολόγοι μετά την έρευνα που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως στο σημείο της ανασκαφής βρισκόταν εργαστηριακός χώρος από την εποχή του Βυζαντίου με δυο κλιβάνους εκ των οποίων ο ένας σώζεται σε καλή κατάσταση, διατηρεί μάλιστα και την εσχάρα του. Δέκα χιλιόμετρα ανατολικότερα στην περιοχή   Μαυροδενδρίου – Ποντοκώμης, αποκαλύφθηκε ακόμα έναν οίκημα, που χρονολογείται μεταξύ 1600 με 1100 π.Χ με υπόγειο και ισόγειο χώρο, ενώ εξωτερικά  της οικίας βρέθηκαν  έξι πιθάρια,  κάποια καλυμμένα με λίθινα καπάκια, καθώς επίσης και ένας τάφος πιθανότατα γυναίκας εκείνης της περιόδου.

Στη Νεάπολη του Δήμου Βοίου πραγματοποιήθηκε τακτική συνεδρίαση του ΔΣ του Επιμελητηρίου Κοζάνης, την περασμένη Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019, με την τιμητική παρουσία του Δημάρχου Βοίου, κ. Δημ. Λαμπρόπουλου, και του νεοεκλεγέντα, κ. Χρήστου Ζευκλή, αλλά και των «επικεφαλής» των συνδυασμών, που θα συμμετέχουν στο Νέο Δημοτικό Συμβούλιο Βοίου, κ.κ. Δημ. Κοσμίδη, Λάζαρου Γκερεχτέ και Μιχάλη Καραμπατζιά.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής της Διοίκησης του Επιμελητηρίου, που κρίθηκε ως ιδιαίτερα θετική από όλους τους παρισταμένους,  ήταν να καταγραφούν τα προβλήματα των παραγωγικών τάξεων της περιοχής, των εμπόρων, βιοτεχνών και επαγγελματιών του Βοίου, και συνάμα να ακουστούν προτάσεις  αναφορικά με την αναπτυξιακή  ώθηση που θα πρέπει να δοθεί για την επίτευξη  ευνοϊκότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο Βόιο, τέτοιου που θα επιτρέψει στους νέους ανθρώπους να μείνουν και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά  στον τόπο τους.

Πράγματι όλοι οι εκπρόσωποι των Εμπορικών και Επαγγελματο- Βιοτεχνικών Συλλόγων και Σωματείων της περιοχής που παραβρέθηκαν, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Διοίκησης του ΕΒΕ,  εκφράστηκαν με ανησυχία για το μέλλον της περιοχής. Μεταξύ αυτών το «παρών» έδωσαν ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σιάτιστας κ. Θεόδωρος Λιάτος, ο πρώην Πρόεδρος του Εμπορικοί Συλλόγου Εράτυρας κ. Κων/νος Τζημόκας, η Πρόεδρος του Σωματείου Λογιστών και Φοροτεχνικών Βοίου κα Ανδρομάχη Τσιώρα.

Το συμπέρασμα που εν κατακλείδι προέκυψε από  τις τοποθετήσεις όλων είναι ότι θα πρέπει να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες και συνέργειες από πλευράς Επιμελητηρίου και Δήμου Βοίου,  ώστε με κάθε τρόπο να στηριχθούν προς  κάθε κατεύθυνση αρμοδίων και ιδιαίτερα στη νέα Περιφερειακή Αρχή και στη Νέα Κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, τα αιτήματα των  παραγωγικών τάξεων, που εμπεριστατωμένα αφορούν σε μια σειρά θεμάτων που αποσκοπεί στη δημιουργία κινήτρων για την ενίσχυση των επενδύσεων στην περιοχή Βοίου και τη στήριξη των νέων επιχειρηματιών που οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον στον τόπο τους. Εκτός αυτού, όλοι οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών – επαγγελματικών φορέων που  παραβρέθηκαν εστίασαν στην ανάγκη  για ένα περισσότερο δίκαιο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα που θα δώσει χώρο και ανάσα δημιουργίας στην ιδιωτική πρωτοβουλία και εξωστρεφή ώθηση στις παραδοσιακές και καινοτόμες παραγωγικές επιχειρήσεις της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης, κ. Νικόλαος Σαρρής. αφού ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, δεσμεύτηκε  ότι  το Επιμελητήριο θα συνεχίσει την πρωτοβουλία πραγματοποίησης συνεδριάσεων σε όλες τις πόλεις της ΠΕ Κοζάνης, σε μια προσπάθεια  διαρκούς και «ζωντανής» επαφής με τα μέλη, αλλά και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, καθώς όπως χαρακτηριστικά τόνισε «θα πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να παλέψουμε για να πετύχουμε την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας που είναι μονόδρομος για τη συγκράτηση του πληθυσμού στον τόπο μας και τη δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας, ικανών να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα και να δημιουργήσουν ελπίδα και προοπτική. Το Επιμελητήριο Κοζάνης με τη δύναμη του θεσμικού του ρόλου, ως συμβούλου της Πολιτείας, για  κάθε θέμα που αφορά στην ανάπτυξη του εμπορίου, των επαγγελμάτων, της μεταποίησης και γενικά την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αρμοδιότητάς του, επιδιώκει να είναι κοντά στις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες για να αφουγκράζεται τους προβληματισμούς τους και να τους στηρίζει μεταφέροντας στα τοπικά και κεντρικά κέντρα λήψης αποφάσεων τις προτάσεις και τα δίκαια αιτήματά τους  με σκοπό τη διαμόρφωση από κοινού των συνθηκών της επόμενης ημέρας για ένα υγιές, βιώσιμο  και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον  στην Περιφερειακή  Ενότητα Κοζάνης ».

ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Τους εκπροσώπους των γουνοποιών στη Σιάτιστα συνάντησε ο υποψήφιος Βουλευτής Ν.Δ. στον νομό Κοζάνης Γιώργος Αμανατίδης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας Δημήτρης Κοσμίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών-Γουνεμπόρων Σιάτιστας Ναούμ Μπότσκαρης και ο πρώην Πρόεδρος του συνδέσμου Σωτήρης Παππάς βρέθηκαν το επιχειρησιακό σχέδιο/Business Plan για τη γούνα καθώς και άλλα ζητήματα σχετικά με τον κλάδο. (φορολογικό, ΦΠΑ κ.α.).

Ο κ. Αμανατίδης περιέγραψε μία σειρά βημάτων που θα πρέπει να ακολουθηθούν το επόμενο διάστημα υπογραμμίζοντας κυρίως τη γνώση, τη βούληση και την συνεργασία ως απαραίτητα στοιχεία για δυναμική παρέμβαση σε κεντρικό επίπεδο ώστε να επιλύονται  τα συγκεκριμένα θέματα.

Στις 30 Ιουλίου 2019,  θα εκδικαστεί τελικά μετά την αναβολή που πήρε, λόγω παρέλευσης ωραρίου, η υπόθεση για τα 6 ανήλικα προσφυγόπουλα που κατηγορούνται για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης από κοινού, μετά τα επεισόδια που αναστάτωσαν την κοινωνία της Αιανής.

Η υπόθεση έφτασε στις  δικαστικές αίθουσες μετά την διαδικασία του αυτοφώρου  με αφορμή το  επεισόδιο που εκτυλίχθηκε στο Δημοτικό Σχολείο όπου σε εξέλιξη βρισκόταν το πανηγύρι του χωριού, ανάμεσα σε ανήλικους πρόσφυγες που διαμένουν σε δομή φιλοξενίας στην Αιανή Κοζάνης και σε παρέα νεαρών κατοίκων μετά από  λογομαχία που έφερε τις δυο ομάδες στα «χέρια», με αποτέλεσμα ένας  18 χρονος κάτοικος Αιανής να  μεταφερθεί για προληπτικούς λόγους στο Νοσοκομείο Κοζάνης.

Στην Αιανή   μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό  μια ομάδα κατοίκων συγκεντρώθηκε στον χώρο όπου λειτουργεί η δομή φιλοξενίας ενώ κάποιοι εισέβαλαν στο εσωτερικό της, απείλησαν το προσωπικό και προπηλάκισαν  σύμφωνα με τους υπεύθυνους  της ΑΡΣΙΣ τους ίδιους και τα παιδιά  που εκείνη την ώρα κοιμόταν στο δωμάτιό τους.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται  η προκαταρκτική έρευνα για το σύνολο των εμπλεκομένων  τόσο της παρέας που διαπληκτίστηκε με τους πρόσφυγες όσο και εκείνων που  εισήλθαν  στη δομή φιλοξενίας,  ώστε να γίνει η ταυτοποίηση και να απαγγελθούν οι κατηγορίες συνολικά.