Άγχος: Οι επιπτώσεις του στον οργανισμό!!!

2075

Άγχος: Οι επιπτώσεις του στον οργανισμό.

Το άγχος είναι μια σωματική και διανοητική αντίδραση σε μια ρεαλιστική ή μη απειλή.

Το σώμα ανταποκρίνεται στο άγχος απελευθερώνοντας ορμόνες που αυξάνουν τον ρυθμό της καρδιάς, της αναπνοής και αιματώνουν τους μυς ώστε να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στην απειλή.

Όταν όμως η πυροδότηση αυτών των ορμονών δεν σταματάει και τα επίπεδα άγχους παραμένουν υψηλά, τότε επηρεάζουν άμεσα την υγεία αρνητικά.

Το χρόνιο στρες προκαλεί μια ποικιλία συμπτωμάτων και επηρεάζει τη γενική ευεξία.

Μερικά από τα βασικά συμπτώματα του χρόνιου στρες είναι:

  • Ευερεθιστότητα
  • Κατάθλιψη
  • Πονοκέφαλοι
  • Αϋπνία

Το κεντρικό νευρικό και ενδοκρινικό σύστημα (CNS) είναι υπεύθυνο για την αντίδραση στην οποιαδήποτε κατάσταση σας κάνει να νιώθετε πως απειλείστε.

Ο υποθάλαμος στον εγκέφαλο παίρνει την εντολή ότι υπάρχει απειλή και ενημερώνει τα επινεφρίδια να απελευθερώσουν τις ορμόνες του στρες, δηλαδή την αδρεναλίνη και την κορτιζόλη.

Όταν η απειλή απομακρυνθεί, ο υποθάλαμος πρέπει να δώσει εντολή σε όλα τα συστήματα να επανέλθουν στον φυσιολογικό τους ρυθμό. Εάν το κεντρικό νευρικό σύστημα δεν καταφέρει να αποκαταστήσει τα φυσιολογικά επίπεδα ή εάν ο στρεσογόνος παράγοντας δεν απομακρύνεται, η ανταπόκριση στην απειλή θα συνεχιστεί.

Το χρόνιο στρες εκδηλώνεται και στη συμπεριφορά μέσω της υπερκατανάλωσης τροφής, μιας διατροφικής διαταραχής, της κατάχρησης αλκοόλ ή ναρκωτικών και της κοινωνικής απόσυρσης.

Αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα

Οι ορμόνες του στρες επηρεάζουν το αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα. Κατά τη διάρκεια της αντίδρασης στο στρες, η αναπνοή επιταχύνεται, προκειμένου να αυξηθεί το οξυγόνο στο αίμα. Αν πάσχετε από κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα, όπως άσθμα ή εμφύσημα, το άγχος θα τα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο.

Οι ορμόνες του στρες κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται και να διοχετεύουν περισσότερο οξυγόνο στους μυς, ώστε να τους δυναμώνουν σε περίπτωση που χρειαστεί να λάβετε δράση και να αντιμετωπίσετε την απειλή. Αυτό σαν αποτέλεσμα αυξάνει την αρτηριακή σας πίεση.

Το χρόνιο στρες θα κάνει την καρδιά σας να εργάζεται πολύ σκληρά για μεγάλη διάρκεια. Όταν η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει συχνά, αυξάνονται και οι κίνδυνοι εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής.

Πεπτικό σύστημα

Το συκώτι, όταν βρίσκεστε σε κατάσταση άγχους, παράγει επιπλέον σάκχαρο (γλυκόζη) για να σας δώσει ενέργεια. Αν βιώνετε χρόνιο στρες μπορεί ο οργανισμός να μην είναι σε θέση να συμβαδίσει πια με αυτή την επιπλέον αύξηση γλυκόζης.

Έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Πιθανώς λόγω του αυξημένου καρδιακού ρυθμού και της ταχείας αναπνοής να προκληθούν επίσης καούρες και παλινδρόμηση οξέων στο στομάχι.

Μυϊκό σύστημα

Οι μύες όταν αγχώνεστε είναι τεταμένοι και λειτουργούν σαν να ετοιμάζονται να προστατευτούν από έναν επερχόμενο τραυματισμό. Έχουν την τάση να επανέρχονται μόλις χαλαρώσετε, όμως εάν μείνουν τεταμένοι για μεγάλο διάστημα μπορεί να σας προκαλέσουν πονοκεφάλους ή πόνους στην πλάτη και στους ώμους.

Σεξουαλικότητα και αναπαραγωγικό σύστημα

Το άγχος είναι από μόνο του εξαντλητικό για το σώμα και το μυαλό. Δεν είναι ασυνήθιστο να μην υπάρχει διάθεση για σεξουαλική συνεύρεση όταν βρίσκεστε υπό συνεχή πίεση.

Το βραχυπρόθεσμο άγχος μπορεί να προκαλέσει στους άνδρες περισσότερη παραγωγή τεστοστερόνης, ενώ το χρόνιο άγχος έχει αντίθετα αποτελέσματα και ρίχνει τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Ακόμα μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία ή ακόμα και ανικανότητα. Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να αυξήσει το κίνδυνο μόλυνσης για τα αναπαραγωγικά όργανα του άνδρα, όπως ο προστάτης και οι όρχεις.

Στις γυναίκες, από την άλλη, το άγχος μπορεί να επηρεάσει τον εμμηνορροϊκό κύκλο και να οδηγήσει σε ακανόνιστες και πιο οδυνηρές περιόδους. Ακόμα, μπορεί να επιδεινώσει τα σωματικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Το άγχος διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα κι αυτό βραχυπρόθεσμα σας βοηθά να αποφύγετε λοιμώξεις και να θεραπεύσετε τυχόν πληγές.

Αλλά με την πάροδο του χρόνου οι ορμόνες του στρες θα αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας, θα μειώσουν την ανταπόκριση του σώματός σας σε ξένους εισβολείς και θα κάνουν τον οργανισμό σας πιο ευαίσθητο σε ιογενείς ασθένειες όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα, καθώς και άλλες λοιμώξεις.

Το άγχος μπορεί ακόμα να αυξήσει τον χρόνο που χρειάζεται για να ανακάμψετε από κάποια ασθένειά ή τραυματισμό.

9 μύθοι και αλήθειες για την αρτηριακή πίεση!!!

 

9 μύθοι και αλήθειες για την αρτηριακή πίεση.

Περίπου ένας στους τρεις ενήλικες έχει υψηλή αρτηριακή πίεση. Κάτι που σημαίνει πως κινδυνεύει να αποκτήσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως στεφανιαία νόσο, καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια, ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η άγνοια σχετικά με το τι ακριβώς σημαίνει να έχει κανείς υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει στην πεποίθηση ότι ισχύουν πράγματα που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Καιρός λοιπόν να ξεχωρίσετε τα γεγονότα από τους… μύθους.

1. Η χαμηλή αρτηριακή πίεση δεν είναι κάτι το ανησυχητικό

Μύθος. Η χαμηλή πίεση του αίματος, ή υπόταση, μπορεί να προκαλεί ανησυχία αν δημιουργεί συμπτώματα όπως ζάλη, λιποθυμία, ή ακόμα και σοκ. Η ζάλη και η λιποθυμία μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο αν υπάρξει μια σοβαρή πτώση. Το σοκ αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να καταλήξει σε θάνατο. Ωστόσο, είναι αλήθεια πως η χαμηλή πίεση του αίματος είναι πραγματικά φυσιολογική για κάποιους ανθρώπους.

2. Δεν είναι απαραίτητο να ελέγξω την αρτηριακή πίεση μέχρι να φτάσω τα 40

Μύθος. Η Αμερικανική Υπηρεσία Πρόληψης Task Force συνιστά έλεγχο για την υψηλή πίεση του αίματος από την ηλικία των 18. Ωστόσο, άλλοι μπορεί να συστήσουν να την ελέγχετε ακόμα νωρίτερα. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, το μέγεθος του σώματος και το επίπεδο της σεξουαλικής ανάπτυξης παίζουν ρόλο στον καθορισμό της αρτηριακής πίεσης.

3. Η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν έχει συμπτώματα

Γεγονός. Η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν έχει συμπτώματα. Στην πραγματικότητα, το ένα τρίτο όσων έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν. Νευρικότητα, εφίδρωση, και προβλήματα ύπνου είναι μερικά από τα συμπτώματα της υψηλής πίεσης του αίματος, αλλά αν δεν είναι κανείς «υποψιασμένος» δεν μπορεί να τα συνδέσει με την υψηλή αρτηριακή πίεση.

4. Αν έχω υψηλή χοληστερόλη, θα πρέπει να έχω επίσης και υψηλή αρτηριακή πίεση

Μύθος. Πολλές από τις ίδιες φτωχές επιλογές τρόπου ζωής, όπως η κατανάλωση διατροφής υψηλής σε λιπαρά ή η έλλειψη άσκησης, τείνουν να αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, είναι δυνατό να έχετε υψηλή χοληστερόλη, χωρίς να έχετε και υψηλή αρτηριακή πίεση.

5. Μόλις αρχίσω να αισθάνομαι καλύτερα, μπορώ να σταματήσω να παίρνω το φάρμακο για την υψηλή αρτηριακή πίεση

Μύθος. Αν ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει φάρμακα για την υψηλή πίεση του αίματός σας, ακολουθήστε πιστά τις κατευθύνσεις του. Θα ήταν επικίνδυνο να μειωθεί η δοσολογία ή να σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο χωρίς την έγκριση του γιατρού σας.

6. Μόνο οι άνδρες πρέπει να ανησυχούν για την υψηλή αρτηριακή πίεση

Μύθος. Οι γυναίκες μπορούν επίσης να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Μερικές γυναίκες, μάλιστα, θα μπορούσαν να βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για υψηλή πίεση του αίματος και σ’ αυτές περιλαμβάνονται εκείνες που:

* Είναι υπέρβαρες

* Παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια

* Οι έγκυες

* Εχουν συγγενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση

* Βρίσκονται στην μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο

7. Ολα τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη είναι ασφαλή για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση

Μύθος. Τα αποσυμφορητικά αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέμβουν στα φάρμακα που παίρνετε για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Να βεβαιωθείτε πως τα φάρμακα που πήρατε για το κρυολόγημα και τη γρίπη δεν περιέχουν αποσυμφορητικά.

8. Η ινσουλίνη προκαλεί σκλήρυνση των αρτηριών και αύξηση της αρτηριακής πίεσης

Μύθος. Στο παρελθόν, ορισμένοι γιατροί ανησυχούσαν πως η ινσουλίνη μπορεί να συμβάλλει στην σκλήρυνση των αρτηριών και στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αλλά τώρα πια γνωρίζουμε πως δεν ισχύει αυτή η υπόθεση.

9. Οταν οι τιμές της αρτηριακής πίεσης είναι υψηλές στο γραφείο του γιατρού, ενώ στο σπίτι είναι φυσιολογικές, μήπως αυτό σημαίνει ότι αισθάνομαι νευρικότητα όταν πηγαίνω στο γιατρό;

Γεγονός. Είναι δυνατό να πάσχετε από το… σύνδρομο της λευκής στολής που προσωρινά αυξάνει την πίεση του αίματος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο γιατρό. Ωστόσο, ποτέ μην αγνοείτε τις πολλαπλές αναγνώσεις που υποδηλώνουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Προσπαθήστε να μετρήσετε την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι αρκετές φορές για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια, όταν επισκεφθείτε το γιατρό δείξτε του τις τιμές που έχετε καταγράψει.