Ένα σουβλάκι παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή – Πώς τον έσωσε 13χρονη

2231

Από βέβαιο θάνατο έσωσε έναν ηλικιωμένο άνδρα μία 13χρονη στην Κρήτη και συγκεκριμένα στη Σητεία.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (13/04) καθώς γυρνούσε από το σχολείο η 13χρονη Καλλιόπη είδε σε ένα πεζόδρομο της Σητείας έναν ηλικιωμένο άνδρα σχεδόν γονατιστό να κρατά το λαιμό του και με κατακόκκινο χρώμα προσώπου να προσπαθεί να αναπνεύσει.

Η 13χρονη μαθήτρια έσπευσε να βοηθήσει τον ηλικιωμένο και χρησιμοποιώντας μια τεχνική που απελευθερώνει τον αεραγωγό από ξένο σώμα. Οι γνώσεις που είχε αποκτήσει η Καλλιόπη από σεμινάριο που είχε παρακολουθήσει στο σχολείο έσωσαν τον ηλικιωμένο.

Το περιστατικό έγινε γνωστό από τη σελίδα «Εθελοντών Διασωστών Εκτάκτων Αναγκών Κρήτης» στο facebook.

Το περιστατικό σύμφωνα με τη σελίδα έχει ως εξής:

Η ώρα ήταν περίπου 13:30 το μεσημέρι της Παρασκευής 12 Απριλίου όταν η 13χρονη Καλλιόπη Πασχαλάκη είχε σχολάσει από το σχολείο της και επέστρεφε στο σπίτι όταν ξαφνικά βλέπει σε ένα πεζόδρομο της Σητείας έναν ηλικιωμένο άνδρα σχεδόν γονατιστό να κρατά το λαιμό του με τα δυο του χέρια και με κατακόκκινο χρώμα προσώπου να προσπαθεί να αναπνεύσει (σημάδι πνιγμονής από τροφή η ξένο σώμα).

Το μικρό κορίτσι αντέδρασε άμεσα γιατί αναγνώρισε τον κίνδυνο τον οποίο διέτρεχε ο ηλικιωμένος και αποφάσισε να τον βοηθήσει κάνοντας μια τεχνική που απελευθερώνει τον αεραγωγό από ξένο σώμα, με αποτέλεσμα μετά από 5 χτυπήματα ανάμεσα στην ωμοπλάτη και 5 κοιλιακές ωθήσεις, το κομμάτι της τροφής που ήταν ένα μεγάλο κομμάτι κρέας από σουβλάκι, να πεταχτεί στην 5 κοιλιακή ώθηση και να απελευθερωθεί ο αεραγωγός του ηλικιωμένου. Ο άνθρωπος φανερά σοκαρισμένος και με τρεμάμενη φωνή, αφού έκατσε και ηρέμησε, ευχαρίστησε θερμά τη μικρή και έφυγε για το σπίτι του.

Το φοβερό σ αυτή την ιστορία είναι ότι η μικρή είχε παρακολουθήσει πριν 2 χρόνια, σεμινάριο για της πρώτες βοήθειες στο σχολείο της από την ΕΔΕΑΚ και θυμόταν όλες τις ενέργειες που κάνουμε για να βοηθήσουμε κάποιον που έχει υποστεί πνιγμονή.

Να τονιστεί ότι η μικρή Καλλιόπη είναι κόρη μέλους της ΕΔΕΑΚ Σητείας, που σύμφωνα με την ίδια , είχε διαβάσει σχεδόν όλα τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια της μαμάς της, ενώ συχνά τις έλυνε απορίες που είχε γύρω από τις πρώτες βοήθειες και από ότι φάνηκε γνώριζε πολύ καλά τι έπρεπε να κάνει.