«Αστακός» η Θεσσαλονίκη με αστυνομικούς σε κάθε γωνιά

1864

Πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας φέτος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Σε αστυνομικό κλοιό βρίσκεται το κέντρο της Θεσσαλονίκης για τα εγκαίνια της 83ης Διεθνούς Εκθεσης. Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., περίπου 3.800 αστυνομικοί έφτασαν στην πόλη, κατά 10% περισσότεροι από τα αντίστοιχα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί πέρυσι. Ανάμεσά τους βρίσκονται και μέλη ειδικών υπηρεσιών, όπως της Αντιτρομοκρατικής. Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται και δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ, υπό τον φόβο επεισοδίων στις διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Τα μέτρα είναι πιο έντονα φέτος, αφενός γιατί οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ και αφετέρου λόγω ανησυχίας για πιθανές επιθέσεις σε καταλήψεις αναρχικών, όπως είχε συμβεί στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία. Ακόμη, υπάρχουν φόβοι και αυξημένη επιφυλακή και για επιθέσεις αναρχικών (συμπεριλαμβανομένης και της ομάδας του «Ρουβίκωνα») σε αμερικανικού ενδιαφέροντος στόχους. Αλλωστε μέσα στην εβδομάδα μέλη του «Ρουβίκωνα» εισέβαλαν στο κτίριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και πέταξαν τρικάκια.

Το απόγευμα της Πέμπτης τέσσερα άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, ηλικίας 27, 26, 25 και 16 ετών, συνελήφθησαν προτού μεταβούν από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη. Σε έλεγχο που έγινε στο όχημά τους, στο 35ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού, βρέθηκαν βαριοπούλες, σφυρί, ασύρματοι, κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες με φίλτρο, κουκούλες full face, γάντια και προστατευτικά σώματος. Ολοι είναι γνωστοί στις αστυνομικές αρχές από συμμετοχή τους σε παλαιότερες ενέργειες. Ενας εξ αυτών φέρεται να είχε συλληφθεί παλιότερα για οπλοκατοχή.Την Παρασκευή έγινε και η τελευταία μεγάλη σύσκεψη για τον σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας στη ΔΕΘ, με τη συμμετοχή στρατηγών της αστυνομίας. Σήμερα και αύριο αναμένεται να τεθούν σε κλοιό τα ξενοδοχεία όπου θα διαμείνουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι και θα αποκλείονται οι δρόμοι κατά τις μετακινήσεις των οχημάτων τους.

Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και κατά τις κινήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος θα συνοδεύεται από μέλη της ασφάλειάς του, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν και στελέχη του FBI και άλλων αμερικανικών υπηρεσιών τα οποία θα είναι σε διαρκή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές. Η ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να αξιοποιήσει και drones στα μέτρα ασφαλείας που θα λάβει.

Ανησυχία υπάρχει όμως και για την κατάσταση στην Αθήνα από το ενδεχόμενο αποδυνάμωσης κάποιων υπηρεσιών λόγω ΔΕΘ (περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί υπολογίζεται ότι θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα). Γι’ αυτό και πρόσφατα είχε ζητηθεί από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να υπάρχει εντατική περιφρούρηση κτιρίων που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σε καμία ομάδα διαδηλωτών δεν θα επιτραπεί να πλησιάσει τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, αλλά και το κτίριο του Βελλίδειου Συνεδριακού κέντρου. Ακόμη, η ροή των αυτοκινήτων θα εκτραπεί σε ακτίνα χιλιομέτρων από την «καυτή ζώνη» γύρω από την έκθεση και τη γειτονική πλατεία ΧΑΝΘ.