Γιάννης Θεοφύλακτος: «Έρχονται οι 120 δόσεις και η επιδότηση ενοικίου»

2288

Τηλεφωνική συνέντευξη στην τηλεοράση του Flash και στην εκπομπή »Ώρα αιχμής» της Φωτεινής Ηλιάδου παραχώρησε ο Βουλευτής Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) κ. Γιάννης Θεοφύλακτος.

Ο κ. Θεοφύλακτος αναφέρθηκε αρχικά στο μέτρο των 120 δόσεων για χρέη στην Εφορία και τον ΕΦΚΑ, το οποίο αφορά περίπου ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας. Ελεύθεροι επαγγελματίες, ενεργοί και μη, αλλά και αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους (χωρίς εισοδηματικά κριτήρια) στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Το μέτρο θα ψηφιστεί τον Φεβρουάριο και το συνολικό κούρεμα θα αγγίξει περίπου το 65% της οφειλής. Αυτό αναλύεται ως εξής:

  • κούρεμα 85% των προσαυξήσεων,

  • κούρεμα και του κεφαλαίου των ασφαλιστικών εισφορών λόγω επανυπολογισμού της οφειλόμενης δόσης από το 2002 με βάση το πραγματικό εισόδημα.

Με τις 120 δόσεις επίσης θα επιλυθεί το πολύ σημαντικό πρόβλημα όσων, ενώ έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και είχαν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης δεν μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη λόγω οφειλών (άνω των 20.000 ευρώ). Τώρα με τις 120 δόσεις θα έχουν τη δυνατότητα με ένα μικρό ποσό που θα παρακρατείται από τη σύνταξή τους να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους και να συνταξιοδοτηθούν. Οι 120 δόσεις θα επιφέρουν αύξηση ρευστότητας στα δημόσια ταμεία αφού θα υπάρχει η ευχέρεια να πληρώσουν τα χρέη τους όσοι χρωστούν.

Στη συνέχεια ο κ. Θεοφύλακτος αναφέρθηκε στο θέμα των κόκκινων δανείων. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ψηφιστεί ο νόμος ο οποίος θα αντικαταστήσει και θα συμπληρώσει το νόμο Κατσέλη/Σταθάκη. Ο νέος νόμος, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοφύλακτος, θα αφορά τους πάντες και όχι μόνο αυτούς που μπορούσαν πριν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη.

Κατόπιν ο κ. Θεοφύλακτος αναφέρθηκε στο σημαντικό μέτρο που πρόκειται να έρθει προς ψήφιση προσεχώς, αυτό της επιδότησης του ενοικίου ή της δόσης του στεγαστικού δανείου στα νέα ζευγάρια. Ο κ. Θεοφύλακτος διευκρίνισε ότι η οικονομική βοήθεια που θα δοθεί απο την Κυβέρνηση στα νέα ζευγάρια θα είναι εξαιρετικά σημαντική αφού θα επιδοτείται απο το κράτος είτε το στεγαστικό τους δάνειο είτε το ενοίκιο που πληρώνουν (θα ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια). Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στους νέους μας να παραμείνουν στη χώρα μας και να μη φεύγουν στο εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα θα στηριχθούν και οι τράπεζες που θα εισπράττουν έαν σεβαστό ποσό ετησίως από το Δημόσιο.

Κλείνοντας ο κ. Θεοφύλακτος τόνισε ότι μετά την έξοδο απο τα μνημόνια η Κυβέρνηση επαναφέρει την κανονικότητα στη χώρα μας βοηθώντας τους Έλληνες πολίτες να ορθοποδήσουν ξανά και να κοιτάξουν το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.