Επίδομα θέρμανσης: Θέμα ωρών τα κριτήρια και το άνοιγμα της πλατφόρμας

1402

Επίδομα θέρμανσης: Θέμα ωρών τα κριτήρια και το άνοιγμα της πλατφόρμας

Στιγμιότυπο από τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης

Ώρα μηδέν για το νέο επίδομα θέρμανσης με τη σχετική υπουργική απόφαση να αναμένεται σήμερα ή αύριο και αμέσως μετά να ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων.

Οι προθεσμίες είναι πλέον πιεστικές καθώς και τα 64 εκατομμύρια ευρώ που θα μοιραστούν φέτος θα πρέπει να εκταμιευτούν στους δικαιούχους μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου.


Αυτό σημαίνει ότι μέσα στους δύο μήνες που απομένουν μέχρι και το τέλος του 2019 θα πρέπει να συγκεντρωθούν οι αιτήσεις για να πληρωθεί η προκαταβολή και η εξόφληση . Κάτι τέτοιο είναι μάλλον δύσκολο αφής στιγμής η καλοκαιρία που συνεχίζεται έχει αποτρέψει τους καταναλωτές από το να εξασφαλίσουν απόθεμα πετρελαίου άρα όλοι περιμένουν να βγει η υπουργική απόφαση ώστε να δουν ποια θα είναι η φετινή επιδότηση και στην συνέχεια να κάνουν την παραγγελία τους . Αυτό σημαίνει ότι η όλη διαδικασία του επιδόματος θέρμανσης θα ξεκινήσει φέτος περίπου από το μηδέν με ένα χρονικό περιθώριο μικρό για την ολοκλήρωση της διαδικασίας .

Ένα δέλεαρ για φέτος θα είναι η υψηλότερη επιδότηση που θα φτάνει τα 20 λεπτά το λίτρο από 16 λεπτά που ήταν τον χειμώνα 2018 -2019. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά φέτος μια οικογένεια που θα χρειαστεί περίπου 1000 ευρώ για να πάρει πετρέλαιο για να περάσει το χειμώνα θα ξέρει ότι αν πάρει το πετρέλαιο άμεσα θα λάβει επιδότηση 200 ευρώ σε δύο μήνες. Άγνωστο είναι τι θα γίνει με αυτούς που θα καθυστερήσουν και θα αγοράσουν πετρέλαιο προς το τέλος του χρόνου. Αν δηλαδή θα πάρουν την επιδότηση σε δύο ή σε μια δόση με δεδομένο ότι η δαπάνη θα πρέπει να γίνει στο σύνολό της μέσα στο 2019 για να μην επηρεαστεί η δημοσιονομική ισορροπία του επόμενου χρόνου .

Πάντως, εκτός από την αυξημένη επιδότηση θα υπάρχει πρόβλεψη το επιπλέον του ποσού να κατευθυνθεί στις περιοχές οι οποίες έχουν πιο ψυχρό κλίμα και εκ των πραγμάτων έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις θέρμανσης και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα .

ADVERTISING

Οι πληροφορίες θέλουν το επίδομα να είναι μεγαλύτερο για τις ζώνες 1 και 2 . Η 1η ζώνη περιλαμβάνει τα Γρεβενά, τη Δράμα, τον Έβρο, την Ευρυτανία, τα Ιωάννινα, την Καστοριά, την Κοζάνη, τις Σέρρες, και την Φλώρινα ενώ η 2η’ ζώνη έχει την Αρκαδία, την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Καρδίτσα, το Κιλκίς, τη Λάρισα, τη Μαγνησία, την Ξάνθη, την Πέλλα, τη Ροδόπη, τα Τρίκαλα και την Χαλκιδική.