ΠΑΚΑ ΛΙΑΝΑ – Βόιο ο τόπος μας.. ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΒΌΙΟ !!!

1973

Βόιο, ο τόπος μας..

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΒΌΙΟ

Η τέχνη μιλά για τη ζωή και τον κόσμο μέσα από τη δική της γλώσσα, που είναι κοινή για όλους τους ανθρώπους χωρίς διαχωρισμούς.

Στο «εικαστικό εργαστήριο» οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την τέχνη συναντιούνται για να δημιουργήσουν, να πειραματιστούν, να εκφράσουν τη φαντασία τους και να αναπτύξουν τεχνικές στον χώρο των εικαστικών τεχνών.

Στόχος του εργαστηρίου που θα δημιουργήσουμε ως «ΔΥΝΑΜΗ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ» είναι να γνωρίσουμε την πλούσια υλική πολιτιστική κληρονομιά μας, να αναπτύξουν οι μαθητές του την ομαδικότητα, την φαντασία και να αγαπήσουν την τέχνη και την αρχιτεκτονική. Εκεί θα αφιερώσουν λίγο χρόνο στον εαυτό τους, ίσως ανακαλύψουν ένα άγνωστο ταλέντο τους.

Οι μαθητές του εργαστηρίου θα γνωρίσουν την ζωγραφική σε καμβά, σε χαρτί, σε ξύλο, υδατογραφίες κλπ κάποιες από τις επιλογές που έχουμε, εμπνευσμένες από τα αρχοντικά και τα πέτρινα σπίτια.

Την χαρακτική όπου με βάση τα υπέροχα βιτρό των αρχοντικών και με την χρήση χαρτονιών και άλλων υλικών, μικροί και μεγάλοι μπορούν να αποτυπώσουν τόσο τα σχέδια των βιτρό αλλά και όσων έχουν φανταστεί.

Με την γλυπτική και τον πηλό, όχι μόνο θα εκφράσουν τη δική τους δημιουργικότητα, αλλά και θα βάλουν τα θεμέλια για την κατανόηση του έργου τέχνης. Θα ψηλαφίσουν τις φόρμες για να ανακαλύψουν τις δικές τους εικόνες.

Οι μαθητές έχουν σχεδόν καθημερινή επαφή με τις βυζαντινές-μεταβυζαντινές εκκλησίες του τόπου μας και θα είναι πιο εύκολο σε αυτούς να μεταφερθεί η γνώση της αγιογραφίας.

Επίσης με τεχνικές collage και υλικά όπως, κομμάτια από ύφασμα ή ταπετσαρίες, κομμάτια ξύλου, φωτογραφίες, σύρματα, θα συνθέσουν τα δικά τους έργα τέχνης.

Με την φωτογραφία θα μάθουν πώς να αποτυπώνει σωστά τις εικόνες του κόσμου, τη φύση, τον άνθρωπο, την αρχιτεκτονική, με την χρήση των φωτογραφικών μέσων.

Τέλος μέσα από το θεατρικό παιχνίδι θα ξεδιπλώσουν τον χαρακτήρα τους και θα ανακαλύψουν την φαντασία τους.

Η ετήσια έκθεση των έργων θα είναι η χαρά των μαθητών και η αφορμή για συζήτηση γύρω από την τέχνη και την δημιουργία. Θα μπορούσαν να διοργανώνονται εκπαιδευτικές εκδρομές με ξεναγήσεις σε μουσεία και μνημεία τέχνης ή να καλούνται εδώ οι μαθητές άλλων αντίστοιχων εργαστηρίων.

Είναι εφικτές και οι συνεργασίες με τους φοιτητές της Σχολής των Καλών Τεχνών και των Αρχιτεκτόνων, μπορούμε να προσκαλέσουμε ανθρώπους της τέχνης να μας μιλήσουν ή να μας διδάξουν για αυτήν.

Η τέχνη είναι κομμάτι της ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς του Βοΐου. Το εικαστικό εργαστήριο θα ανοίξει νέες διεξόδους στην καθημερινότητα μας, θα είναι ένα από τα ομορφότερα δώρα που θα προσφέρουμε στα παιδιά μας.

Για τον αυτόν αξίζει να αγωνιστούμε!!

Πάκα Λιάνα
Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος
Εκλογικής Περιφέρειας Σιάτιστας
Δύναμη Επανεκκίνησης