ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ….

1064
1911 --- Illustration Depicting the King and Queen Asleep by Charles Robinson --- Image by © Blue Lantern Studio/CORBIS

Ειδική Συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής τη Δευτέρα 22 Απριλίου

Σας καλούμε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (Δημοκρατίας 27) στις 22 Aπριλίου  2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:00, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 168Α του Νόμου 3852/2010, όπως προστέθηκε με το άρθρο 17 του Νόμου 5056/2023 και ισχύει, για την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της περιφερειακής αρχής.

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης εγγράφονται υποχρεωτικά τα θέματα που επιθυμεί να θέσει κάθε περιφερειακός σύμβουλος, τα οποία αφορούν στα πεπραγμένα της περιφερειακής αρχής, εφόσον κατατεθούν εγγράφως στο προεδρείο του περιφερειακού συμβουλίου μέχρι και τρεις (3) ημέρες πριν από τη συνεδρίαση. Κάθε περιφερειακός σύμβουλος μπορεί να θέσει έως ένα (1) θέμα.

Εφόσον υποβληθούν συνολικά πάνω από δέκα (10) θέματα, θα διενεργηθεί κλήρωση από το προεδρείο για τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν και τα οποία πρόκειται να εγγραφούν στην ημερήσια διάταξη.

Στην ημερήσια διάταξη εγγράφονται έως τρία (3) θέματα που προτείνονται από συμβούλους της πλειοψηφίας. Η παρουσία του περιφερειάρχη, του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη ή του εντεταλμένου περιφερειακού σύμβουλου στη συνεδρίαση είναι υποχρεωτική, εφόσον έχει εγγραφεί θέμα της αρμοδιότητάς τους στην ημερήσια διάταξη.

Σε περίπτωση κωλύματος, ορίζεται από τον Περιφερειάρχη ο ίδιος ή άλλος αντιπεριφερειάρχης ή εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για να συμμετάσχει στη συζήτηση του εν λόγω θέματος.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των θεμάτων ορίζεται η Πέμπτη 18 Απριλίου 2024.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου

Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Νικόλαος Σαμαράς

Δήμος Βοΐου: Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις αναδάσωσης με τη συμμέτοχη μαθητών

Ο Δήμος Βοΐου διοργάνωσε δράσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Μετά την πραγματοποίηση της δράσης στη Σιάτιστα, στη Νεάπολη και στο Τσοτύλι, ο Δήμος προχώρησε στην τρίτη φάση αναδάσωσης στην Εράτυρα και στη Γαλατινή.

Διανεμήθηκαν δενδρύλλια κόκκινου σφενδάμου που δενδροφύτευσαν οι μαθητές με τη βοήθεια συνεργείων του Δήμου και τις οδηγίες της δασικής υπηρεσίας.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά δρώμενα, που  δώσανε την ευκαιρία στους μαθητές και μαθήτριες να κατανοήσουν την αξία των δένδρων και του πρασίνου στην πόλη.

Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας και η ανάδειξη του φυσικού τοπίου.  

49η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς. Το πρόγραμμα

Η 49η KASTORIA International Fur Fair θα διεξαχθεί από τις 25 έως τις 27 Απριλίου 2024, στο Εκθεσιακό Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας, στην Καστοριά-Ελλάδα.

THE SUPREME FUR FASHION DESTINATION

Στην 49η KASTORIA International Fur Fair, το luxury fur outerwear αποκτά άλλη διάσταση. Η τάση urban, με μια έκφραση ανεμελιάς, μεταφέρει εκλεπτυσμένη γοητεία και διακριτική κομψότητα, σκορπίζοντας θετική ενέργεια. Ωδή στο χρώμα και στις πλούσιες υφές που δεν σταματούν να εκπλήσσουν το μάτι, αντικατοπτρίζοντας τη μαγεία και την ομορφιά της γούνας!

Με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ελληνικών και ξένων γουνοποιητικών επιχειρήσεων, η έκθεση θα παρουσιάσει τις τελευταίες τάσεις για τη σεζόν AW2024-2025 σε γυναικεία και ανδρικά έτοιμα γούνινα και δερμάτινα ενδύματα, γουνοδέρματα, fur plates, αξεσουάρ, υπηρεσίες, μηχανήματα κλπ.

Η Καστοριά αποτελεί ιδανικό σημείο συνάντησης για εμπορικές συνεργασίες, προσφέροντας τεράστια ποικιλία σε όλα τα είδη, με την εγγύηση της ποιότητας των σημαντικότερων βιοτεχνιών του κλάδου. Η μόδα, η καινοτομία και η πολυτέλεια έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτό το μοναδικό εκθεσιακό γεγονός, που διεξάγεται σε έναν ενιαίο εκθεσιακό χώρο 13.000 τ.μ., που θα αναδείξει τις δημιουργίες των γουνοποιών.

Το Εκθεσιακό Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας, θα μετατραπεί  για ακόμα μια φορά σε ένα διεθνές σταυροδρόμι επιχειρηματικής δράσης ενώ οι εμπορικοί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία μέσα από μία μεγάλη ποικιλία ετοίμων ενδυμάτων από γούνα, δέρμα και συνδυασμό υλικών να προμηθευτούν προϊόντα απευθείας από το μοναδικό παραγωγικό κέντρο του Δυτικού Κόσμου, την Καστοριά.

H λίστα εκθετών είναι διαθέσιμη στο ακόλουθο link: https://www.furfairkastoria.com/exhibitor/ecatalogue

Το Fashion Gala έχει προγραμματιστεί την πρώτη ημέρα λειτουργίας της Έκθεσης, στις εγκαταστάσεις του Εκθεσιακού Κέντρου. Οι ώρες λειτουργίας και για τις τρεις μέρες διεξαγωγής της Έκθεσης είναι 10:00-18:00.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΈΚΘΕΣΗΣ

Τετάρτη 24-4-2024

Τελετή Αγιασμού:                                     12:00

Πέμπτη 25-4-2024

Ώρες Λειτουργίας:                                                 10:00 –18:00

Fashion Gala στο Εκθεσιακό Κέντρο (Hall D): 19: 00

Παρασκευή 26-4-2024

Ώρες Λειτουργίας:                         10:00 –18:00

Σάββατο 27-4-2024

Ώρες Λειτουργίας:                         10:00 –18:00

H είσοδος στην έκθεση είναι:

  1. Για εμπορικούς επισκέπτες, ΔΩΡΕΑΝ
  2. Για τους υπόλοιπους επισκέπτες, με εισιτήριο:
  • Ημερήσιο, αξίας 20€
  • Τριήμερο, αξίας 50€

Συλλήψεις -6- ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

Στο πλαίσιο καθημερινών αστυνομικών ελέγχων και δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, συνελήφθησαν συνολικά -6- άτομα κατά το χρονικό διάστημα από 31 Μαρτίου έως 04 Απριλίου 2024, σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν δικογραφίες για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, σε -5- διαφορετικές περιπτώσεις.

Αναλυτικότερα:

  • στην πρώτη περίπτωση, συνελήφθη την 31-03-2024 το μεσημέρι στην Καστοριά, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καστοριάς, 20χρονη ημεδαπή, διότι στην κατοχή της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητες ακατέργαστης κάνναβης και κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) καθώς και -1- τρίφτης με υπολείμματα κάνναβης,
  • στη δεύτερη περίπτωση, συνελήφθη την 31-03-2024 το μεσημέρι στην Καστοριά, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καστοριάς, 20χρονη ημεδαπή, διότι στην κατοχή της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητες ακατέργαστης κάνναβης και κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα),
  • στην τρίτη περίπτωση, συνελήφθη την 02-04-2024 το βράδυ στη Φλώρινα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) του Τμήματος Ασφάλειας Φλώρινας, 28χρονος ημεδαπός, διότι στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα κοκαΐνης,
  • στην τέταρτη περίπτωση, συνελήφθησαν την 02-04-2024 απογευματινές ώρες στην Κοζάνη από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) του Αστυνομικού Τμήματος Κοζάνης σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης, -2- ημεδαποί, ηλικίας 23 και 22 ετών, διότι στην κατοχή τους καθώς και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, -3- τρίφτες με υπολείμματα κάνναβης και -4- σπόροι κάνναβης και
  • στην πέμπτη περίπτωση, συνελήφθη την 04-04-2024 το μεσημέρι στα Γρεβενά από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Γρεβενών και του Αστυνομικού Τμήματος Γρεβενών, 31χρονος ημεδαπός, διότι στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και -1- τρίφτης με υπολείμματα κάνναβης.

Οι δικογραφίες που σχηματίσθηκαν σε βάρος των συλληφθέντων,    υποβλήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

Οι στοχευμένες αυτές δράσεις, θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση, αποσκοπώντας στην καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, που αποτελεί πρωταρχική, άμεση και διαρκή προτεραιότητα των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας.

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Τρίτη 9 Απριλίου 2024 στις 9 το πρωί

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

1 Έγκριση ταμειακού απολογισμού εσόδων εξόδων του Δήμου Βοΐου έτους 2023.

2 Έγκριση ταμειακού απολογισμού εσόδων εξόδων του ΝΠΔΔ Δήμου Βοΐου έτους 2023.

3 Έγκριση 1ης τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος έτους 2024 του Δήμου Βοΐου.

4 ei Διαγραφή οικονομικών υποχρεώσεων (ανεξόφλητων παραστατικών εκδοθέντα μετά την 1-1-2015).

5 Σύσταση πάγιας προκαταβολής στους προέδρους των κοινοτήτων του Δήμου Βοΐου για το για το έτος 2024 – Εξειδίκευση πίστωσης.

6 Έγκριση 1ης παράτασης προθεσμίας του έργου: «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΪΟΥ».

7 Εισήγηση για έγκριση 3ης παράτασης προθεσμίας του έργου: «ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ – ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΟΛΥΛΑΚΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΪΟΥ»

8 Έγκριση 1ης παράτασης προθεσμίας του έργου: «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ¨ΜΠΟΥΝΟΣ¨ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ».

9 Έγκριση υποβολής πρότασης της πράξης: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΕΓΑΣΤΡΩΝ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΪΟΥ» στην Πρόσκληση με κωδικό «ΣΤΕΓΑΣΤΡΑ 2024» (αρ. πρωτ. 1427/12-03-2024) του Χρηματοδοτικού Προγράμματος: «Χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος στις Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας και στον Δήμο Μεγαλόπολης της Π.Ε Αρκαδίας» του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ.

10 Σύσταση Επιτροπής Διερεύνησης Τιμών στο πλαίσιο της Πρόσκλησης με κωδικό «ΣΤΕΓΑΣΤΡΑ 2024» του χρηματοδοτικού προγράμματος: «Χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος στις Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας και στον Δήμο Μεγαλόπολης της Π.Ε Αρκαδίας» του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ.

11 Έγκριση της εισόδου – εξόδου οχημάτων για την Τοπική Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων (Τ.Μ.Δ.Α.) στην εκτός σχεδίου περιοχή της Σιάτιστας στην περιοχή Φαρδύκαμπος.

12 Έγκριση πρακτικού δημοπρασίας εκποίησης τμήματος δημοτικού αστικού ακινήτου στη Δημοτική Κοινότητα Νεάπολης.

13 Έγκριση της υπ’ αριθμ. 930/2024 απόφασης του Δημάρχου Βοΐου με θέμα: «Εξουσιοδότηση δικηγόρου».

14 Καθορισμός ελάχιστων αποστάσεων των θέσεων δραστηριοποίησης στο υπαίθριο στάσιμο εμπόριο – Επικαιροποίηση θέσεων άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου

15 Συγκρότηση Γνωμοδοτικής Επιτροπής Ελέγχου και Αξιολόγησης Αιτήσεων (Α) και Γνωμοδοτικής Επιτροπής Ενστάσεων (Β), για τις διαδικασίες χορήγησης αδειών, θέσεων και δικαιωμάτων δραστηριοποίησης, στο υπαίθριο στάσιμο εμπόριο με την διαδικασία προκήρυξης για το έτος 2024.

16 Σημειακή τροποποίηση Γ.Π.Σ δήμου Σιάτιστας (Νυν δημοτικής ενότητας Σιάτιστας δήμου Βοίου) ως προς την χρήση στη θέση ΒΙΟ.ΠΑ.

17 Παροχή πάγιας προκαταβολής στο Δήμο Βοΐου για το έτος 2024 – Ορισμός υπολόγου.

18 Αποδοχή χρηματικής δωρεάς για αρωγή στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Βοΐου από το (Ίδρυμα Παπαγεωργίου) GEORGIOS L. PAPAGEORGIOU PUBLIC BENEFIT & CHARITABLE FOUNDATION.

19 Έγκριση εσόδων-εξόδων Β’ εξαμήνου 2023 του Κοινωνικού Παντοπωλείου δήμου. Βοΐου.

20 Ενοικίαση περιπτέρου στην 49η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς.

21 Υποβολή αιτήματος συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-74 ετών, της ΔΥΠΑ.

22 Πρόσληψη προσωπικού για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών δίμηνης χρονικής διάρκειας (Υπηρεσίες Καθαριότητας).

23 Πρόσληψη προσωπικού για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών δίμηνης χρονικής διάρκειας (Υπηρεσίες Πρασίνου).

24 Έγκριση πρόσληψης εργατοτεχνικού προσωπικού με ημερομίσθια για το έτος 2024.

25 Έγκριση κάλυψης εξόδων κηδείας απόρου και ανασφάλιστου δημότη μας.

26 Οικονομική ενίσχυση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΓΙΑΓΚΑΣ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΪΟΥ

ΕΛ.ΑΣ: Τέσσερις αλλαγές στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

Σύσκεψη με χιλιάδες διοικητές αστυνομικών τμημάτων, ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς είχε το πρωί της Παρασκευής μέσω τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στον απόηχο της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, μπροστά στο τμήμα των Αγίων Αναργύρων.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην τοποθέτησή του ζήτησε από τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ να αντιμετωπίζουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας σαν μέλη της οικογένειάς τους και να μπαίνουν στη θέση τους, να τα κάνουν να νιώθουν ασφαλή αλλά και να βεβαιώνονται ότι θα παραμείνουν ασφαλή και μετά την αποχώρησή τους από την αστυνομική υπηρεσία.

«Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής υποχρεούμαστε να πράξουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής» τόνισε ο υπουργός.

Σύμφωνα με πηγές της Λεωφόρου Κατεχάκη γίνονται τέσσερις αλλαγές στην αντιμετώπιση των περιστατικών:

1) κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.

2) Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείριση τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακης Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία

Εράτυρα: Η παρουσίαση του βιβλίου του Μπάνε Πρέλιεβιτς «Η Δύναμη της ήττας» την Κυριακή 7 Απριλίου

Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση βιβλίου με τίτλο «Η δύναμη της ήττας», του σπουδαίου αθλητή μπάσκετ Μπάνε Πρέλιεβιτς, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Απριλίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εράτυρας, στις 11 π.μ.Ο Μπάνε Πρέλεβιτς έλκει την καταγωγή του από την Εράτυρα από την πλευρά του παππού του (το γένος της μητέρας του). Γεννήθηκε στην Σέλιτσα, πήγε σχολείο και μετά ασχολήθηκε με το εμπόριο στην Σερβία.Συμβολίζει τις γενεές εμπόρων και κυρατζήδων που έδρασαν, έζησαν και μεγαλούργησαν τον 19 ο αιώνα στο Βελιγράδι, Κραγκούγιεβατς ( 15 σελτσιώτικες οικογενειες ), Νις, Βιέννη και σε άλλες πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης.Για τον λόγο αυτό ο συγγραφέας, πλέον, Μπάνε Πρέλιεβιτς, παρουσιάζει το βιβλίο του «Η δύναμη της ήττας» στον τόπο καταγωγής του, με τον ιδιαίτερο συμβολισμό. Το βιβλίο του, κατάθεση ψυχής, είναι διδακτικό για μικρούς και μεγάλους, γιατί, όπως ξέρουμε, οι ήττες και οι αποτυχίες, μας διδάσκουν, μας εξελίσσουν, μας διαμορφώνουν και μας οδηγούν στην τελική νίκη.

Μετά την παρουσίαση του βιβλίου θα ακολουθήσει γλέντι στην πλατεία της Εράτυρας!

SIATISTA RADIO
ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΟΚΤΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ και συνεχίζει …

ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΟΚΤΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ και συνεχίζει …