Η Τουρκία θα αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδας επί των στρατιωτικοποιημένων Δωδεκανήσων

1131

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απειλεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδας σε νησιά του Αιγαίου που είναι κοντά στις τουρκικές ακτές

Το καλό κλίμα στα ελληνοτουρκικά, όπως ανέμεναν κάποιοι δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα ή όπως προέβλεπαν άλλοι είναι εύθραυστο. 

Από τη στιγμή που η Τουρκία εξασφάλισε τα F-16 από τις ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν, η ρητορική απέναντι στην Ελλάδα επανήλθε σε «κανονικούς ρυθμούς», με τις προκλήσεις, τον αναθεωρητισμό και τις απειλές, να μην εκλείπουν, τουναντίον να επιστρέφουν δυναμικά στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. 

Τι κι αν αποχώρησε ο «επιθετικός Μεβλούτ Τσαβούσογλου» και στη θέση του ήρθε ο «πιο ήπιος» Χακάν Φιντάν, πρώην αφεντικό της τουρκικής ΜΙΤ; Μετά από τις Navtex με τις οποίες η Τουρκία επανέφερε την αξίωση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε νέα απειλή προς την Ελλάδα επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό Τσαβούσογλου ότι η κυριαρχία της Ελλάδας σε νησιά στο Αιγαίο κοντά στις τουρκικές ακτές θα αμφισβητηθεί, ενώ σηματοδοτεί επίσης ότι οι υπάρχουσες συνθήκες που ρυθμίζουν το καθεστώς των νησιών θα θεωρούνται άκυρες.

Η αναφορά του Φιντάν ήταν για τη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Σάμο, την Ικαρία, τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη, ενώ επικαλέστηκε τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τις Συνθήκες Ειρήνης των Παρισίων του 1947, που καθιέρωσαν το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Η νέα απειλή της Τουρκίας ήρθε μετά από την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα, επίσκεψη κατά την οποία υπήρξαν για ακόμα μία φορά δηλώσεις για μείωση της έντασης και προσπάθεια εύρεσης διαύλων επικοινωνίας, την ώρα που η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διατρανώνει ότι δεν κάνει πίσω από τις απαιτήσεις της.

Σε επιστολή προς το κοινοβούλιο στις 24 Ιανουαρίου, ο Φιντάν έγραψε: «Η παραβίαση του μη στρατιωτικού καθεστώτος των νησιών αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας και της περιοχής». Προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διεκδικήσει κυριαρχικά δικαιώματα σε αυτά τα νησιά εάν η Αθήνα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις υπάρχουσες συνθήκες.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε εκπέμψει παρόμοια απειλή για την Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2022. «Αυτά τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και των Συνθηκών Ειρήνης των Παρισίων του 1947, με την προϋπόθεση ότι δεν είναι στρατιωτικοποιημένα. Ωστόσο, η Ελλάδα άρχισε να το παραβιάζει αυτό τη δεκαετία του 1960». «Αυτά τα νησιά παραχωρήθηκαν υπό όρους. Εάν η Ελλάδα δεν σταματήσει, η κυριαρχία αυτών των νησιών θα τεθεί υπό αμφισβήτηση. Αν χρειαστεί, θα εκδώσουμε μια τελευταία προειδοποίηση», είχε προσθέσει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRT.

Στην επιστολή του Φιντάν σημειώνεται ότι «όταν τα νησιά μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα, επιβλήθηκε ο όρος της αποστρατιωτικοποίησης. Η Τουρκία έχει αντιταχθεί στη στρατιωτικοποίηση των νησιών από την Ελλάδα. Το θέμα τίθεται σε κατάλληλες περιπτώσεις σε διεθνείς πλατφόρμες όπως το ΝΑΤΟ και ο ΟΑΣΕ, προτρέποντας την Ελλάδα να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις».

Οι επιστολές της Τουρκίας στον ΟΗΕ

Γι’ αυτήν του την κίνηση ο Φιντάν σχολίασε ότι η Τουρκία έχει τεκμηριώσει τα νομικά της επιχειρήματα στον ΟΗΕ στέλνοντας τρεις επιστολές στον παγκόσμιο οργανισμό το 2021 και το 2022, θεωρώντας ότι η απαντήσεις που έδωσε η Ελλάδα επί των θεμάτων είναι άκυρες.

Σε επιστολή της 13ης Ιουλίου 2021 προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία είπε ότι «η συνεχιζόμενη εσκεμμένη και επίμονη ουσιαστική παραβίαση των διατάξεων αποστρατικοποίησης των ειρηνευτικών συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επίτευξη του αντικειμένου και του σκοπού τους, συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας». «Η Ελλάδα παραβιάζει βασικές διατάξεις των συνθηκών βάσει των οποίων απέκτησε κυριαρχία στα νησιά, πράγμα που, από νομική άποψη, σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί, έναντι της Τουρκίας, να επικαλείται τον τίτλο της βάσει των ίδιων συνθηκών. τους σκοπούς μιας οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων».

Η Τουρκία κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ενεργούσε μονομερώς από το 1960 και κατά σαφή παράβαση των σχετικών διατάξεων των συνθηκών αυτών. Η Άγκυρα θεωρεί ότι η Ελλάδα παραβιάζει ουσιωδώς τις υποχρεώσεις της αποστρατικοποίησης μέσω της συγκέντρωσης στρατευμάτων, της δημιουργίας μόνιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων και της διεξαγωγής πολλών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Οι απαντήσεις της Ελλάδας στην Τουρκία

Σε απάντηση, η Ελλάδα, με επιστολές που απεστάλησαν επίσης στον ΟΗΕ, υποστήριξε ότι η κυριαρχία της στα νησιά δεν εξαρτάται από οποιαδήποτε υποχρέωση, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε υποχρέωσης αποστρατικοποίησής τους. Με επιστολή της προς το ΣΑΗΕ στις 28 Ιουλίου 2021, Μαρία Θεοφίλη, η Ελληνίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, αμφισβήτησε τις τουρκικές αξιώσεις.

«Η Ελλάδα απορρίπτει όλους τους τουρκικούς ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στην προαναφερθείσα επιστολή σχετικά με την υποτιθέμενη «ουσιώδη παραβίαση των υποχρεώσεών της αποστρατικοποίησης», καθώς και τους ισχυρισμούς ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου εξαρτάται από την αποστρατιωτικοποίησή τους, ως εντελώς αβάσιμες, αυθαίρετες. και με κακή πίστη», είπε.

ΠΗΓΗ:lifo.gr