Νέο καμπανάκι Κασαπίδη για τις εξελίξεις στη Δυτική Μακεδονία – Η συνάντηση με τον Άδωνι Γεωργιάδη ..

1238

Τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκετε η Δυτική Μακεδονία περιέγραψε και χθες στον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους. Ο κ. Κασαπίδης ζήτησε για ακόμα μια φορά τη στήριξη της κυβέρνησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε η Δυτική Μακεδονία να αντιμετωπίσει με ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο την κατάσταση που έρχεται, με τις εξελίξεις όπως είπε ο Περιφερειάρχης να είναι ραγδαίες. Όπως είχε πράξει και στις  συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό, ο Γιώργος Κασαπίδης, εξήγησε πως η Δυτική Μακεδονία οδεύει «στην φτωχοποίηση και η ζημιά που θα υποστεί θα είναι τεράστια», ενώ έκανε λόγο και για έλλειψη σχεδίου αυτή τη στιγμή.

Παράλληλα ζήτησε πλήρη στήριξη στις προτάσεις που θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα, έχοντας ήδη καταρτίσει πολλές από αυτές σε συνεννόηση με  φορείς της περιοχής, ενώ θα έχει την ευκαιρία να περιγράψει την κατάσταση και να ζητηθεί ευρωπαϊκή στήριξη στο ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο και στη σύνοδο των Περιφερειών στις Βρυξέλλες στις 9 Οκτωβρίου. Παράλληλα στο σχεδιασμό βρίσκεται και η παρουσία του σε πολλά ευρωπαϊκά φόρουμ, όπου θα συζητηθεί η απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να γίνει σαφές πως η περιοχή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει χωρίς και ευρωπαϊκή στήριξη τις εξελίξεις που έρχονται.

Η χρηματοδότηση του ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου, θα γίνει φυσικά και από εθνικούς πόροους, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες ανακοινώσεις πριν το ταξίδι του Περιφερειάρχη στις  Βρυξέλλες. Ο κ. Κασαπίδης θα έχει την ευκαιρία, να δώσει ένα δείγμα των σκέψεών του στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για τη μετάβαση των Βαλκανίων στην Καθαρή Ενέργεια, το οποίο θα διεξαχθεί στα Κοίλα από τις 19-22 Σεπτέμβρη, όπου θα το παρών θα δώσουν αρκετοί αξιωματούχοι οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησης το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε τις δηλώσεις τόσο του Υπουργού, Άδωνι Γεωργιάδη, όσο και του Περιφερειάρχη, Γιώργου Κασαπίδη. Άδωνις Γεωργιάδης: «Οι φιλόδοξοι στόχοι που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής, δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν χωρίς προοπτική. Είναι γνωστό σε όλους ότι η οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας, εδώ και πολλές δεκαετίες στηρίχθηκε στο μοντέλο της ΔΕΗ και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον λιγνίτη. ‘Αρα, τόσο η ελληνική Πολιτεία – και γι’ αυτό είμαστε εδώ – όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει κατ’ απόλυτη προτεραιότητα να εκπονήσουμε από κοινού ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο με ειδική χρηματοδότηση για τη Δυτική Μακεδονία, έτσι ώστε να μην καταστραφεί η όμορφη αυτή Περιφέρεια της Ελλάδος, στο πλαίσιο της φιλόδοξης και θεμιτής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ξεκινήσαμε σήμερα με τον κ. περιφερειάρχη τη συνεργασία μας. Είμαστε ακόμη στην αφετηρία, θα πάμε μαζί μέχρι το τέλος και θα παρουσιάσουμε στους συμπολίτες μας στη Δυτική Μακεδονία ένα καλύτερο μέλλον». Από την πλευρά του ο κ. Κασαπίδης δήλωσε: «Ήρθα να συναντήσω και να μεταφέρω στον αγαπητό υπουργό και φίλο, κ. ‘Αδωνι Γεωργιάδη, την αγωνία μου για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο των εξελίξεων που αφορούν τον ενεργειακό τομέα. Μετά τις ανακοινώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Δυτική Μακεδονία βαίνει σε φτωχοποίηση και χρειάζεται άμεσα ένας τέλειος συντονισμός κι ένα άψογο αναπτυξιακό σχέδιο, πέρα και πάνω απ’ όσα υπάρχουν ή όσα μπορεί να προβλέπονται, ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία και ειδικά για τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα. Είμαι αισιόδοξος ότι η προσπάθεια αυτή θα στεφθεί με επιτυχία, όμως χρειάζεται πάρα πολλή και σκληρή δουλειά και τέλειος συντονισμός μεταξύ των δήμων, της Περιφέρειας, του υπουργείου και της κυβέρνησης συνολικά. Εκτιμώ ότι ο αγώνας θα δοθεί με ενότητα, ομοψυχία και θα στεφθεί με επιτυχία. Ευχαριστώ θερμά τον υπουργό για την ανταπόκριση και τη συμπαράσταση, την αληθινή και την ένθερμη, σ’ αυτήν την πρόκληση για όλους μας».

Πηγή: e-ptolemeos.gr