Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη Σελήνη μετά από 52 χρόνια

832

Το διαστημόπλοιο Odysseus έστειλε τις πρώτες εικόνες από τη Σελήνη

Είναι η πρώτη φορά που ιδιωτική εταιρεία έστειλε διαστημόπλοιο στη Σελήνη αλλά και η πρώτη προσσελήνωση για τις ΗΠΑ μετά από 52 χρόνια

Τις πρώτες εικόνες από το νοτιότερο μέρος της Σελήνης έστειλε το διαστημόπλοιο Odysseus της Intuitive Machines.

Κανένα άλλο διαστημόπλοιο δεν είχε προσσεληνωθεί ποτέ μέχρι τώρα σε αυτό το κομμάτι της. Με τη σειρά της η Intuitive Machines μοιράστηκε δύο από αυτές τις φωτογραφίες στον επίσημο λογαριασμό της στην πλατφόρμα Χ. Το Odysseus προσσεληνώθηκε τα ξημερώματα της προηγούμενης Παρασκευής και είναι η πρώτη φορά που ιδιωτική εταιρεία έστειλε σκάφος στη Σελήνη αλλά και η πρώτη προσσελήνωση για τις ΗΠΑ μετά από 52 χρόνια.

Το ύψους περίπου τεσσάρων μέτρων Odysseus αντιμετώπισε ωστόσο και μία δυσκολία, καθώς η τελική κάθοδος του περιπλέχθηκε λόγω μιας βλάβης στο σύστημα πλοήγησης. «Ο Odysseus εξακολουθεί να επικοινωνεί με τους ελεγκτές πτήσης της Nova Control από την επιφάνεια της Σελήνης» ανέφερε η εταιρεία σήμερα.

Εικόνα

Στη δημοσιότητα δόθηκαν δύο φωτογραφίες, μία κατά τη διάρκεια της καθόδου και μία άλλη, 35 δευτερόλεπτα μετά την ανώμαλη προσεδάφισή του που δείχνει τον ρηγόλιθο του κρατήρα Malapert. Το σκάφος μεταφέρει επιστημονικά εργαλεία της NASA, που ήθελε να εξερευνήσει τον νότιο πόλο της Σελήνης προτού στείλει εκεί αστροναύτες, στο πλαίσιο των αποστολών Artemis.

Η NASA αποφάσισε να αναθέσει αυτό το έργο σε ιδιωτικές εταιρείες, προκειμένου καταφέρει να κάνει το ταξίδι προς τη Σελήνη συχνότερα και φθηνότερα. Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα, η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία Jaxa ανακοίνωσε ότι και το δικό της διαστημόπλοιο SLIM, είχε προσσεληνωθεί εκεί στα τέλη Ιανουαρίου, αφού πρώτα αντιμετώπισε ορισμένες δυσκολίες.

ΠΗΓΗ:lifo.gr