Πετιμέζι και οφέλη – Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

1061

Πετιμέζι και οφέλη: Από τα πιο γνωστά προϊόντα του σταφυλιού είναι το κρασί, το ξύδι, ο μούστος και το πετιμέζι, το βασικό γλυκαντικό αλλά και αναντικατάστατο φάρμακο. 

Τα σταφύλια είναι από τα πιο ωφέλιμα για την υγεία φρούτα, με αντιγηραντική, αντιοξειδωτική και προστατευτική δράση για την καρδιά.

Με πολλές φυτικές ίνες και σημαντική ποικιλία βιταμινών και μετάλλων.

Ιδιαίτερα οι σπόροι του σταφυλιού είναι εξαιρετικά πολύτιμοι καθώς περιέχουν σημαντικά λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, τα οποία προστατεύουν το δέρμα, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νευρικά κύτταρα από τις επιθέσεις των ελεύθερων ριζών.

Υπάρχουν λευκά, κόκκινα και μαύρα (σκούρα κόκκινα) σταφύλια.

Αν βράσεις μούστο, δηλαδή χυμό σταφυλιών, θα φτιάξεις πετιμέζι 

Πετιμέζι και οφέλη

Όλα τα σταφύλια είναι ευεργετικά για την υγεία, αλλά τα πιο σκούρα είναι τα πιο πολύτιμα, λόγω της ρεσβερατρόλης.

H ρεσβερατρόλη, που βρίσκεται στη φλούδα των σκουρόχρωμων σταφυλιών ανήκει στην οικογένεια των φυτοαλεξινών και αποτελεί ένα φυσικό αντιβιοτικό που παράγουν τα φυτά για την άμυνά τους.

Eιδικότερα, το πετιμέζι:

  • καταπραΰνει το λαιμό από το βήχα
  • βοηθά σε κάθε περίπτωση αιμορραγίας
  • αποτελεί άριστη πηγή βιταμινών και σιδήρου
  • συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους
  • περιέχει μάγγανο που βοηθά στη γονιμότητα και στη διάθεση για σεξ
  • περιέχει ασβέστιο που κάνουν ηπιότερο το προεμμηνοριακό σύνδρομο
  • περιέχει μαγνήσιο που βοηθά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης
  • βοηθά στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων (ακμή) χάρη στο γαλακτικό οξύ που περιέχει
πετιμέζι και θερμίδες

Το πετιμέζι δεν προκαλεί παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό 


Στη σύγχρονη κουζίνα, το αρχαίο αυτό γλυκαντικό βλέπει μια κάποια αναγέννηση.

Οι χρήσεις του επεκτείνονται πέρα από τη σφαίρα της ζαχαροπλαστικής και προστίθεται σε πιάτα με κρέατα, ψάρια και λαχανικά, σε σάλτσες και ντρέσινγκ.

Πετιμέζι και οφέλη: Δοκιμάστε τους παρακάτω συνδυασμούς γευμάτων και θα αντιληφθείτε την αξία που κρύβεται στο πετιμέζι:

Για το πρωινό – Πετιμέζι και οφέλη

– Γιαούρτι με φρούτα και πετιμέζι

– Γιαούρτι με ξηρούς καρπούς, κανέλα και πετιμέζι

– Αλμυρή κρέπα με βρώμη, ασπράδι αυγού και πετιμέζι

– Πολύσπορο με ανθότυρο ή γραβιέρα, καρύδια και πετιμέζι

Για το μεσημεριανό – Πετιμέζι και οφέλη

– Κρέας (αρνάκι, χοιρινό, μοσχάρι ή κοτόπουλο) μαριναρισμένο με γλυκόξινη σάλτσα από πετιμέζι

Για το απογευματινό ή βραδινό – Πετιμέζι και οφέλη

– Πράσινη σαλάτα με ανθότυρο, σουσάμι και σάλτσα από πετιμέζι

– Πράσινη σαλάτα με ξηρούς καρπούς, ρόδι και σάλτσα από πετιμέζι

Πετιμέζι και θερμίδες 

Θρεπτική αξία ανά 100γρ.

  • Λιπαρά 0,4
  • Θερμίδες 33
  • Πρωτεΐνες 0,9
  • Υδατάνθρακες 80,9
  • Ασβέστιο 74 mg
  • Φωσφόρος 40 mg
  • Σίδηρος 1,2 mg

ΠΗΓΗ:health4u.gr