Σε 6 κατηγορίες τα απογευματινά χειρουργεία: Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα -Οι αμοιβές γιατρών και προσωπικού

104

Στη δημοσιότητα δόθηκε η χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα απογευματινά χειρουργεία, δηλαδή για τις επεμβάσεις και άλλες επεμβατικές πράξεις που διενεργούνται πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Την κοινή ΚΥΑ υπέγραψαν χθες ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς.

Πρόκειται για μια διέξοδο, όπως τη χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, που δίνεται σε χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν από μήνες έως χρόνια να χειρουργηθούν, με κόστος πολύ χαμηλότερο από μια ιδιωτική κλινική.
Απογευματινά χειρουργεία: Ποια θα έχουν προτεραιότητα, ποια θα είναι δωρεάν

Στη λίστα αναμονής είχε αναφερθεί και ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τονίζοντας ότι τουλάχιστον 55.000 περιστατικά περιμένουν πάνω από 4 μήνες και σε αυτά θα δοθεί προτεραιότητα μόλις ξεκινήσουν τα απογευματινά χειρουργεία και θα είναι δωρεάν. «Τα χρήματα, που είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα είναι για τα 55.000 περιστατικά που περιμένουν πάνω από 4 μήνες. Ως προς τη σειρά προτεραιότητας, αρχίζει από το παλαιότερο προς το νεότερο. Όποιος περιμένει περισσότερο χρόνο έχει σειρά προτεραιότητας», είχε επισημάνει ο κ. Θεμιστοκλέους.

Όπως τονίζεται πάντως στην ΚΥΑ, μία από τις προϋποθέσεις στα απογευματινά χειρουργεία είναι να πρόκειται για επεμβάσεις που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο πέραν της μίας ημέρας. Επίσης, η ΚΥΑ ορίζει ότι θα πραγματοποιούνται πέραν του τακτικού ωραρίου και καθ’ όλες τις ημέρες, εξαιρουμένων των νοσοκομείων της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης στα οποία δεν δύναται να πραγματοποιείται κατά τις ημέρες γενικής εφημερίας τους.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στα απογευματινά ιατρεία

Στην υπουργική απόφαση αναφέρεται πως θα μπορούν να συμμετέχουν στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία το ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που απασχολείται στο νοσοκομείο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και με οποιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης.

Επίσης, δύναται να συμμετέχουν και οι ειδικευόμενοι ιατροί χειρουργικών ειδικοτήτων ως χειρουργοί Β’ και Γ’. Το προσωπικό αυτό μπορεί να συμμετέχει στην ως άνω λειτουργία εφόσον δεν εφημερεύει, δεν απασχολείται υπερωριακά, ούτε σε απογευματινά ιατρεία κατά την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου.

Ο έλεγχος λειτουργίας πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση από τους διοικητές των νοσοκομείων και σε μηνιαία βάση από τους διοικητές των οικείων Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).
Απογευματινά χειρουργεία: Έξι οι κατηγορίες επεμβάσεων -Πώς θα αμείβονται γιατροί και προσωπικό

Η ΚΥΑ ορίζει, επίσης, τις αμοιβές του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού θα συμμετέχει στα απογευματινά χειρουργεία. Σύμφωνα με αυτήν, οι χειρουργικές επεμβάσεις και οι επεμβατικές πράξεις χωρίζονται ανάλογα με τη βαρύτητά τους στις εξής 6 κατηγορίες:

Πολύ μικρές
Μικρές
Μεσαίες
Μεγάλες
Βαριές
Εξαιρετικά βαριές

Σε κάθε κατηγορία το κόστος για τον ασθενή διαφέρει και ξεκινάει από 300 ευρώ για ένα πολύ μικρό περιστατικό και φθάνει στα 2.000 ευρώ για ένα εξαιρετικά βαρύ περιστατικό.

Αναλυτικά, οι αμοιβές για τη χειρουργική ομάδα ανά περίπτωση είναι οι εξής:

ΠΗΓΗ:.iefimerida.gr