Τί .. Πού .. Πότε ..

1847

Ο Σύλλογος Αμπελουργών οινοπαραγωγών Σιάτιστας Ο Άγιος Τρύφων καλεί τα μέλη και τους φίλους του εκ νέου στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση που θα γίνει την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στις 8μμ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Βοΐου στη Σιάτιστα.

Ο Μητσοτάκης τα έψαλε στους περιφερειάρχες: Δείξτε αλληλεγγύη προς τα νησιά για το προσφυγικό


Στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους περιφερειάρχες, κατά την οποία το προσφυγικό/ μεταναστευτικό ήταν στο επίκεντρο, ο πρωθυπουργός ζήτησε σε έντονο ύφος αλληλεγγύη από τους τοπικούς άρχοντες.

Ο λόγος είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ορισμένες τοπικές κοινωνίες υπάρχουν πολύ σοβαρές αντιδράσεις και οι περιφερειάρχες δεν δείχνουν, μέχρι σήμερα, την υποστήριξη που θα έπρεπε στο πρόγραμμα αποσυμφόρησης των νησιών, με τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα.

&&&&&&&&&&

Τις πύλες θα ανοίξουν στους πολίτες 31 στρατόπεδα σε ολόκληρη την επικράτεια την Πέμπτη (21 Νοεμβρίου) με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων που συμπίπτει με τα Εισόδια της Θεοτόκου.

Στα εν λόγω στρατόπεδα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά οπλικά συστήματα του Στρατού και να ενημερωθούν για το σύνολο των δραστηριοτήτων του.

Επίσης, από σήμερα έως την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, λειτουργεί στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών έκθεση σχετικά με την ιστορία των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και προβάλλεται σε βίντεο η επιχειρησιακή τους δραστηριότητα.

Με την ευκαιρία της έκθεσης, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν πτήσεις με αεροσκάφη και ελικόπτερα, να πραγματοποιήσουν άλμα με αλεξίπτωτο και άλλες επιχειρησιακές δράσεις, μέσω συστημάτων εικονικής πραγματικότητας (VR SYSTEMS).

9 η ΤΑΞ ΠΖ «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ», Κοζάνη: Έκθεση οπλικών συστημάτων και μέσων, ξενάγηση στο χώρο του Στρδου – ενημέρωση, επίσκεψη α΄ Βαθμιας Δνσης (σχολεία), παράθεση αναψυκτικών

kozan.gr


Η παρουσίαση του βιβλίου, της Θεοδώρας Λειψιστινού, “Πέλεκα: όψεις πολιτισμού. Δρώμενα και ακούσματα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα”, πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, το απόγευμα της Δευτέρας 18/11. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης.

&&&&&&&&&&

Ερώτηση για το δίκτυο Φυσικού Αερίου σε Καστοριά, Άργος Ορεστικό, Μανιάκοι και Γρεβενά κατέθεσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Δίκτυο φυσικού αερίου σε Καστοριά, Μανιάκοι, Άργος Ορεστικό και Γρεβενά»

Το 2013 κυρώθηκε στην Βουλή η συμφωνία με την κοινοπραξία ΤΑΠ για την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από την χώρα μας. Στον τότε σχεδιασμό δεν προβλεπόταν στην συμφωνία, η κατασκευή σημείων εξόδου του φυσικού αερίου, ώστε η Δυτική Μακεδονία να επωφεληθεί από την διέλευση του αγωγού με την τροφοδοσία σε δίκτυα διανομής φυσικού αερίου.

Με συστηματική προσπάθεια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επαναδιαπραγματεύτηκε με την κοινοπραξία του ΤΑΠ και εξασφάλισε φυσικό αέριο για τις ανάγκες των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος διανομής του φυσικού αερίου και η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας της Περιφέρειας, εκπονήθηκε Μελέτη Κόστους-Οφέλους και σχεδιάστηκε το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, το οποίο προβλέπει την κατασκευή δικτύου διανομής στην Καστοριά, στο Άργος Ορεστικό, στους Μανιάκους και στα Γρεβενά. Το δίκτυο αυτό περιλαμβάνει 138,6 χλμ. δικτύων χαμηλής πίεσης, 15 χλμ. δικτύων μέσης πίεσης καθώς και 2.154 επιδοτούμενες συνδέσεις προς τον τελικό καταναλωτή. Τα έργα κατασκευής θα ξεκινούσαν το 2020. Οι πρώτες 600 συνδέσεις θα δινόταν ως το 2023 και η πλήρης ανάπτυξη του έργου θα ολοκληρωνόταν το 2029.

Σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο που έχει εκπονήσει η ΔΕΔΑ, το συνολικό κόστος της επένδυσης του δικτύου διανομής αυτής θα ανέλθει στα 21,8 εκ. ευρώ και η χρηματοδότηση θα προέλθει κατά 12,6 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ τα υπόλοιπα 7,5 εκ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από ίδια κεφάλαια της εταιρείας που περιλαμβάνουν χαμηλότοκο δάνειο Επενδυτικής από την Ευρωπαϊκή Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και 1,7 εκ. ευρώ από το μετοχικό κεφάλαιο και την συμμετοχή των πελατών.

Και ενώ η ΔΕΔΑ έχει από καιρό ολοκληρώσει τις τεχνικές μελέτες και αναμένει την μεταφορά του κονδυλίου του ΕΣΠΑ από το Π.Δ.Ε. στο Π.Ε.Π. από τη νέα Περιφερειακή Αρχή, στις 13-9-2019, σε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Γρεβενών ο περιφερειάρχης κ. Κασαπίδης, στην τοποθέτηση του για το έργο ανέφερε «η ΔΕΔΑ είναι αναποτελεσματική» και προχώρησε ονοματίζοντας την ιδιωτική εταιρία “Edil” ως παράδειγμα σωστής λειτουργίας και αποτελεσματικότητας. Λίγες μέρες αργότερα, η συγκεκριμένη εταιρία κατέθεσε στην ΡΑΕ αίτημα διανομής και διαχείρισης φυσικού αερίου στην Καστοριά και αίτημα για άδεια διανομής στα Γρεβενά.

Επειδή το έργο αυτό είναι κομβικής σημασίας για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και οι τοποθετήσεις του κ. περιφερειάρχη, κ. Κασαπίδη, μέχρι πρότινος βουλευτή Κοζάνης της ΝΔ, έχουν προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό στους κατοίκους της περιοχής

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, στα γραφεία του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε.(ΔΕΣΦΑ) στην Αθήνα, ευρεία σύσκεψη κλιμακίου εκπροσώπων φορέων ΟΤΑ της Περιφέρειας με υψηλόβαθμα στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), του ΔΕΣΦΑ και της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίων (ΔΕΔΑ).

Το κλιμάκιο της Δυτικής Μακεδονίας με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη κ. Κασαπίδη Γεώργιο αποτελούνταν από τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Κοζάνης κ. Τσιούμαρη Γρηγόριο, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καστοριάς κ. Σαββόπουλο Δημήτριο, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας κ. Κιοσέ Ιωάννη, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Γρεβενών κ. Γιάτσιο Ιωάννη, τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Λυσσαρίδη Νικόλαο, την Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Υποδομών & Περιβάλλοντος κα. Κυριακίδου Καλλιόπη και τους Δήμαρχους των ενεργειακών Δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Βασικός στόχος της συνάντησης αυτής ήταν η διεκδίκηση αλλαγής του προγραμματισμού του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΔΑ ως προς το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης και ολοκλήρωσης των υποδομών και του δικτύου φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία.

Όπως τόνισε ο κ. Κασαπίδης αφορμή για τη διεκδίκηση αυτή αποτελεί το γεγονός ότι η ΔΕΔΑ δεν προτίθεται να ξεκινήσει ούτε εντός του έτους 2020 τις εργασίες κατασκευής του δικτύου στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας που έχει επιλέξει, εάν ο ΔΕΣΦΑ δεν μεταφέρει την ημερομηνία ολοκλήρωσης του σταθμού αποσυμπίεσης στην Πορειά Καστοριάς κατά ένα έτος.

Δηλαδή από τα τέλη του έτους 2022 να αλλάξει τον προγραμματισμό για το τέλος του έτους 2021.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Τσάκας Μάριος κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κλιμακίου της ΔΕΔΑ στη Δυτική Μακεδονία.

Ταυτόχρονα μια άλλη σημαντική αποκάλυψη που δυσκολεύει περαιτέρω την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία αποτελεί το γεγονός ότι δεν προβλέπεται στο δεκαετή σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ σταθμός αποσυμπίεσης στον Περδίκκα.

Όπως ανέφερε ο Δ/ντης Δραστηριοτήτων Στρατηγικής και Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ κ. Καρδοματέας Δημήτρης κατά τη διάρκεια επίμονων ερωτήσεων του Περιφερειάρχη για το σταθμό αποσυμπίεσης φυσικού αερίου στον Περδίκκα ,το αίτημα αυτό τίθεται για πρώτη φορά στη συνάντηση αυτή στα γραφεία του ΔΕΣΦΑ και ουδέποτε ετέθη από κανέναν στο παρελθόν.

Στη συνέχεια των τοποθετήσεων τόσο του Περιφερειάρχη και των Αντιπεριφερειαρχών Δυτικής Μακεδονίας όσο και των Δημάρχων των Ενεργειακών Δήμων αλλά και του Βουλευτή Καστοριάς κ. Τζηκαλάγια Ζήση, τα στελέχη της ΔΕΣΦΑ δεσμεύτηκαν να εξετάσουν το αίτημα τους για το σταθμό αποσυμπίεσης στον Περδίκκα αλλά και την περαιτέρω χρονική μετατόπιση νωρίτερα της εκτιμώμενης αποπεράτωσης και των δύο σταθμών αποσυμπίεσης εντός του έτους 2021.

Αντίστοιχη πίεση ασκήθηκε και προς τον εκπρόσωπο της ΔΕΔΑ, ενώ ζητήθηκε και η θετική συμβολή της ΡΑΕ που θα επικυρώσει τελικά τις σημαντικές αυτές προσθήκες και αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σχεδιασμό των εταιρειών αυτών για την ανάπτυξη και ολοκλήρωση των υποδομών και του δικτύου του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Κασαπίδης, η νέα Περιφερειακή Αρχή θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ευόδωση των επιδιώξεων αυτών, επισημαίνοντας τη χρονική στενότητα έως το τέλος του έτους 2022, ενώ ανέφερε πως το θέμα θα απασχολήσει το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.