Τοιχογραφικές παρεμβάσεις στο Δημοτικό Σχολείο Γαλατινής Δήμου Βοΐου

1588

Ολοκληρώθηκε η τοιχογραφική παρέμβαση στο Δημοτικό  σχολείο της Γαλατινής Δήμου Βοΐου . Οι τοιχογραφημένοι τοίχοι είναι 160 τμ.  Τα εκατόν τριάντα   αφορούν στον εσωτερικό διάδρομο του κτηρίου και το υπόλοιπο στον εξωτερικό τοίχο στον αύλιο χώρο . Η θεματική αφορά στη ζωή ενός κάστορα δίπλα σε μια κωμόπολη μανιταρόσπιτων με ευωδιαστά λιβάδια και σύννεφα μαγικών σχηματισμών και εικόνων. Λίγο πιο μακριά στο νυχτερινό τοπίο του Σινιάτσικου λεκανοπεδίου ένα δεντρίσιο χέρι παίζει με το μισοφέγγαρο και την πούλια του ουρανού Στο λιμνάζον  τοπίο έχει στηθεί   ένας χορός κορμών δέντρων μπροστά σε μια συστάδα παλιών κούτσουρων  που τον παρακολουθούν.

   Η συμβολή των εικαστικών παρεμβάσεων στο δημοτικό σχολείο Γαλατινής είναι πολύ σημαντική τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς αλλά και για όσους επισκέπτονται το σχολείο μας. Κι  αυτό γιατί συμβάλουν στην αισθητική αναβάθμιση του χώρου προσδίδοντας μια ευχάριστη νότα μέσα στην καθημερινότητά μας αλλά κυρίως, γιατί δημιουργούν έναν ελκυστικό χώρο ιδίως στους μαθητές οι οποίοι έχουν την ευκαιρία, βγαίνοντας από την τάξη μετά το μάθημα, να χαλαρώσουν σε έναν καλαίσθητο χώρο, στο διάδρομο, το χώρο των παρεμβάσεων.

   Από παιδαγωγική άποψη, οι διάφορες ζωγραφιές διεγείρουν τη φαντασία του κάθε παιδιού το οποίο μπορεί να ονειρευτεί τη δική του ιστορία, να ταξιδέψει σε κόσμους μοναδικούς! Οι εικαστικές δημιουργίες με τα διάφορα γεωμετρικά σχήματα αλλά και με τη θεματολογία τους προσφέρουν γνώσεις και πληροφορίες στους μαθητές με έναν διαθεματικό, διαισθητικό, αβίαστο τρόπο και γίνονται βίωμα στους μαθητές.

  • Οι μαθητές-τριες
  • Στέφανος Γιαννακόπουλος  Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Γαλατίνης 
  • Χάρης Κοντοσφύρης επιστημονικά υπεύθυνος Αναπληρωτής καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
  • Προπτυχιακοί καλλιτέχνες
  • Ο Σύλλογος Διδασκόντων