Αλλάζουν όλα στα στεγαστικά δάνεια: Μπαίνει πλαφόν στο ύψος δανεισμού και στις μηνιαίες δόσεις

4083

«Πλαφόν» στο ύψος του στεγαστικού δανείου και στο ποσό της μηνιαίας δόσης θεσπίζει για πρώτη φορά η Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να προλάβει φαινόμενα υπερδανεισμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την προωθούμενη κανονιστική πράξη, στην οποία έχουν συμφωνήσει οι τράπεζες, το ποσό του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και το 90% εάν πρόκειται για νέο αγοραστή. Επίσης, η δόση δεν πρέπει να ξεπερνάει το 40% του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος του δανειολήπτη. Το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει το 50% εάν πρόκειται για νέο αγοραστή.

Τα νέα όρια θα επιβληθούν με σχετική απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος που θα εκδοθεί στα μέσα Μαρτίου και θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2025, προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία προσαρμογή από τις τράπεζες.

Η καθιέρωση ορίων σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό δανεισμό για την αγορά κατοικίας αποτελεί μέτρο που εφαρμόζεται από την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών και αναμένεται να θεσμοθετηθεί για πρώτη φορά και στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, το όριο σε ό,τι αφορά το ύψος του δανείου σε σχέση με την αξία του δανειοδοτούμενου ακινήτου, θα λειτουργήσει ως ανάχωμα σε τυχόν μείωση των εμπορικών τιμών των ακινήτων, που θα έθετε σε κίνδυνο τα δάνεια αυτά, ενώ το όριο σε σχέση με τη δαπάνη του μέσου νοικοκυριού για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών θα αποτρέψει τον υπερδανεισμό.

Το μέτρο δεν θα ανατρέπει την πιστοδοτική πολιτική των τραπεζών, οι οποίες εφαρμόζουν ήδη παρόμοιους κανόνες στα νέα δάνεια που χορηγούν.

ΠΗΓΗ: dnews.gr

ΠΡΟΪΟΝΤΑ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
ΕΙΔΗ  ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
ΤΟΥΡΤΕΣ,  ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΑ, ΓΛΥΚΑ ΤΑΨΙΟΥ
ΠΑΣΤΕΣ, ΠΑΣΤΑΚΙΑ, ΠΑΓΩΤΑ
ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
ΤΟΥΡΤΕΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ – ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ
ΓΑΜΗΛΙΕΣ ΤΟΥΡΤΕΣ, ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΤΟΥΡΤΕΣ
ΦΡΕΣΚΑ ΥΛΙΚΑ
ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΥΠ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΜΗΤΡΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
2465022322