Ανθοχώρι: Εκδήλωση από την Τοπική Κοινότητα και τον Δήμο Βοΐου, στην Μνήμη του Ολοκαυτώματος του χωριού

1835

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου από την Τοπική Κοινότητα Ανθοχωρίου και τον Δήμο Βοΐου, στην Μνήμη του Ολοκαυτώματος του χωριού και των 18 σφαγιασθέντων χωριανών απο τους Γερμανούς πρίν 76 χρόνια.

Η 17η Ιουλίου 1943 στάθηκε αποφράδα και μοιραία Ημέρα για το Ανθοχώρι.Είναι μια Ηρωική μέρα της Αντίστασης των χωριανών στην Ναζιστική θηριωδία.

Συνολικά η Δυτ.Μακεδονία είναι ενας Μαρτυρικός τόπος,είναι ο τόπος με το μεγαλύτερο κόστος σε ανθρώπινες ζωές στην διάρκεια της Γερμανικής κατοχής.

Είναι η περιοχή που αντιστάθηκε περισσότερο απο κάθε άλλη στην πατρίδα μας….Μεσόβουνο-Πύργοι-Αγ.Κυριακή-Παλιογράτσανο-Καταφύγι-Τρανόβαλτο-Σέρβια-Λιβερά-Ερμακιά-Πολύλακος-ΑΝΘΟΧΩΡΙ είναι μερικά μόνον απο τα Μαρτυρικά σημεία στον Ν.Κοζάνης.

Με βάση τον Ν.2503/97 υπάρχουν όλες οι προυποθέσεις και το Ανθοχώρι να αναγνωριστεί επίσημα απο την πολιτεία και να ενταχθεί στο δίκτυο των Μαρτυρικών τόπων της πατρίδας μας..

«Οφείλουμε όλοι μας, ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί να μαθαίνουμε και να μεταλαμπαδεύουμε την Τοπική Ιστορία μας σωστά και αντικειμενικά στην νέα γενιά.Τα παιδιά μας οι μαθητές μας θέλουν ενημέρωση.

Λαός χωρίς Ιστορική μνήμη είναι λαός χωρίς ταυτότητα.Το Σχολείο μας το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ προτίθεται, στα πλαίσια Εκπαιδευτικού προγράμματος, να αναλάβει την καταγραφή στην περιοχή του Βοίου, ιστορικών αναφορών σε χωριά και κωμοπόλεις που υπέστησαν την ωμή και βάναυση Γερμανική κατοχή, συνεισφέροντας έτσι στην ανάδειξη και αναγνώριση των Μαρτυρικών Σημείων και Μαρτυρικών τόπων και συγχρόνως οι ίδιοι οι μαθητές να ερευνήσουν και να διδαχτούν.

Του Νίκου Κατσαούνη Διευθυντή Ιστορικού Γυμνασίου Τσοτυλίου