“Είναι κάτι κοχύλια 350 εκατ. ετών και βρίσκονται στο παλαιοντολογικό μουσείο της Σιάτιστας. Είναι κι ένα βουνό, ο Μπούρινος όπου τα ίχνη της σύγκρουσης της Αφρικανικής με την Ευρασιατική τεκτονική πλάκα είναι εμφανώς ορατά. Είναι… Είναι….”

322

Είναι κάτι κοχύλια 350 εκατ. ετών και βρίσκονται στο παλαιοντολογικό μουσείο της Σιάτιστας. Είναι κι ένα βουνό, ο Μπούρινος όπου τα ίχνη της σύγκρουσης της Αφρικανικής με την Ευρασιατική τεκτονική πλάκα, είναι εμφανώς ορατά και διεθνώς αποδεκτά. Είναι και εκείνα τα απολιθωμένα μαμούθ στην Μηλιά ηλικίας 3,5 εκ. ετών. Είναι κι αυτές οι απόκοσμες γεωμορφές χιλιάδων ετών, τα Μπουχάρια και Νοχτάρια στο Μικρόβαλτο που προκαλούν δέος. Είναι περιοχές και υποπεριοχές παγκόσμιας γεωλογικής σημασίας, που χρονολογούνται από την εποχή της Παγγαίας -350 εκ. έτη- και προσελκύουν το ενδιαφέρον αξιολογητών διεθνούς κύρους. Υπάρχουν και κάποια τοπικά προϊόντα που παράγονται πάνω σε πρωτόπλαστες γαίες, που δικαιούνται και αξίζουν, να πάρουν τον διακριτικό τίτλο “GEOFOOD”, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα, αυθεντικά τους χαρακτηριστικά. Είναι το περίφημο Γεωπάρκο Γρεβενών – Κοζάνης (μου αρέσει και GreKo), που μόλις πριν δυο περίπου χρόνια(22/4/’21) εντάχθηκε δικαίως και επισήμως στο διακεκριμένο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco.

Radiosiatista.gr

Πολλοί εργάστηκαν με επιμονή για αυτή την κατάκτηση και επί χρόνια. Με την γεωλόγο -ερευνήτρια κ. Άννα Ράσσιου να έχει προσφέρει γνώση και πάθος, με νέους επιστήμονες να έχουν αφιερωθεί εθελοντικά στην ανάδειξη αυτού του σπουδαίου και ποικίλου γεωλογικού πεδίου, με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Δ. Μακεδονίας (ΑΝΚΟ) να ενσαρκώνει τον ρόλο του Συντονιστή του Γεωπάρκου, με ομόφωνη αναγνώριση Δήμων και Περιφέρειας και έπεται μακρά συνέχεια…
Φτάσαμε πλέον, στην εκπόνηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση/ΟΧΕ Γεωπάρκου και είναι για εμάς (ΑΝΚΟ), μεγάλη ευθύνη και συνάμα πρόκληση. Συνθέτουμε το περιεχόμενο, τον προσανατολισμό, ορίζουμε και καταγράφουμε τα σημαντικά εκείνα πεδία που θα εφαρμοστούν στα επόμενα χρόνια, προκειμένου ένα από τα σημαντικότερα διεθνώς Γεωπάρκα, να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει, σε αναγνωρισιμότητα, επισκεψιμότητα και ταυτόχρονα να αναδειχθεί σε οικονομικό κεφάλαιο για τους κατοίκους της Δ. Μακεδονίας. Να γίνει κτήμα και περιουσιακό τους στοιχείο. Να ταυτιστούν μαζί του. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη των προκλήσεων!

Εσείς συγκρατείστε μόνο το όνομα: Γεωπάρκο Γρεβενών-Κοζάνης. Προγραμματίστε χωρίς άλλο μία επίσκεψή. Θα έχετε κερδίσει μία ταξιδιωτική εμπειρία που η αφετηρία της βρίσκεται εκατομμύρια χρόνια πίσω.

Έλενα Νάμινη