Η Ενορία του Αγίου Νικολάου γιόρτασε πανηγυρικά τον μεγάλο Άγιο Σεραφείμ του Σάρωφ

1952
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με λαμπρότητα και εκκλησιαστική ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.

Την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019, το απόγευμα τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός από τους Ιερείς της ενορίας π. Βασίλειο και π. Νέστορα, κατά τον οποίο εψάλη και η αρτοκλασία. Στη συνέχεια ο π. Βασίλειος αναφέρθηκε στις διδαχές του Αγίου Σεραφείμ, τις οποίες και ανέλυσε.

          Έλεγε  ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ:

«Γιά νά δεχθῆς καί νά νοιώσης στήν καρδιά σου τό φῶς τοῦ Χριστοῦ, πρέπει νά ἀποσπασθῆς ὅσο γίνεται ἀπό τά ὁρατά πράγματα. Καθάρισε πρῶτα τήν ψυχή σου ἀπό τά ὁρατά πράγματα. Καθάρισε πρῶτα τήν ψυχή σου μέ τήν μετάνοια, μέ τά καλά ἔργα καί τήν εἰλικρινῆ πίστη στόν Ἐσταυρωμένο, κλεῖσε τά σωματικά μάτια, βύθισε τόν νοῦ σου στήν καρδιά καί φώναζε ἀδιαλείπτως τό ὄνομα τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ. Τότε, κατά τό μέτρο τοῦ ζήλου καί τῆς θέρμης σου πρός τόν Ἠγαπημένο, πού ἐπικαλεῖσαι, θά βρῆς παρηγοριά. Καί αὐτή ἡ παρηγοριά θά σέ διεγείρη, ὥστε νά ἀναζητήσης ὑψηλότερο φωτισμό…».      

«Ὅλοι οἱ ἅγιοι τούς ὁποίους ἑορτάζει ἡ Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ, μᾶς ἄφησαν τήν ζωή τους ὡς παράδειγμα πρός μίμησιν, ὅλοι ἦσαν ὁμοιοπαθεῖς μέ μᾶς ἄνθρωποι, ἀλλά, μέ τήν ἀκριβῆ ἐκπλήρωσι τῶν ἐντολῶν τοῦ Χριστοῦ, πέτυχαν τήν τελείωσι καί τήν σωτηρία, ἔλαβαν χάρι, ἀξιώθηκαν ποικίλων δωρεῶν τοῦ Ἁγίου Πνεύματος καί κληρονόμησαν τήν Βασιλεία τῶν Οὐρανῶν…».

«Νά προσεύχεσθε ἀδιάκοπα. Νά εὐχαριστῆτε τό Θεό γιά τά πάντα. Νά εἶστε χαρούμενοι. Μήν ἀφῆστε νά κυριευθῆτε ἀπό πνεῦμα ἀπογοητεύσεως. Σᾶς ἐμπιστεύομαι στό Θεό καί στήν Ὑπεραγία Μητέρα του. Μή φοβᾶσθε τίποτε…».

Πριν το τέλος του εσπερινού έγινε η περιφορά της Αγίας Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου πέριξ των Ιερών ναών του Αγίου Σεραφείμ και του Αγίου Νικολάου.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Παρασκευή 19 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιατίστης κ. κ. Αθανάσιος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε την Αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων των Ιερέων π. Βασιλείου και π. Νέστορος.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Άγιο Σεραφείμ και είπε:

«Μακάρι, ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ, ο μεγάλος από τους Αγίους της Ρωσικής Εκκλησίας, αλλά και ολοκλήρου της ορθοδοξίας, να μας βοηθήσει να ακολουθήσουμε την ζωή του. Δηλαδή, την μεγάλη μας πίστη ή την όποια πίστη που έχει ο καθένας, να την μεταφράζει σε έργα. Επειδή η πίστη προς το Χριστό, η οποία δεν γίνεται έργα, τότε είναι νεκρά πίστη, δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία πίστη.

Ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ παρόλο που ήταν μοναχός, πάνω στα βουνά, μπορούσε να απομονωθεί. Κι όμως, ευεργετούσε τους ανθρώπους όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούσε και με όποιους τρόπους μπορούσε. Έτσι και εμείς την πίστη μας που έχουμε προς τον Ιησού Χριστό, αν έχουμε ζεστή καρδιά και νιώθουμε ότι πιστεύουμε πραγματικά στον Χριστό, τότε αυτή η πίστη μεταφράζεται σε έργα, σε έργα αγάπης, σε έργα διακονίας, σε έργα προς τον συνάνθρωπο, που δεν σημαίνει ότι είναι μόνο ελεημοσύνη χρηματική. Τις περισσότερες φορές, τα έργα αγάπης μας είναι ο καλός ο λόγος, είναι η στήριξη, είναι η προστασία, είναι η ηθική βοήθεια, είναι καθετί το οποίο μπορούμε να δώσουμε στον συνάνθρωπο μας. Μπορεί να είναι χρόνος, μπορεί να είναι χαμόγελο, μπορεί να είναι διάθεση, μπορεί να είναι κούραση, μπορεί να είναι θυσία. Μπορεί να είναι μια απλή βοήθεια, μπορεί να είναι ένα απλό ποτήρι νερό, μπορεί να είναι μια συγκατάβαση, μια κατανόηση. Οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε προς τον συνάνθρωπο. Αυτό δείχνει ότι η πίστη μας δεν είναι δωρεάν, δεν είναι τζάμπα.

Αυτό ευχόμαστε στον Άγιο Σεραφείμ, να μας δώσει την δύναμη να μεταφράσουμε την πίστη μας σε έργα αγάπης. Αμήν.

Ευχαριστούμε πολύ τον πατέρα Βασίλειο και τον πατέρα Νέστορα, που ήταν η πρώτη φορά που λειτουργήσαμε εδώ, στο όμορφο αυτό εκκλησάκι. Με το καλό και τα εγκαίνια!!!»

Μετά το πέρας των ακολουθιών και των δύο ημερών προσφέρθηκαν κεράσματα, τα οποία παρασκεύασαν και πρόσφεραν κυρίες της Ενορίας μας, τις οποίες ο π. Βασίλειος ευχαρίστησε πολύ. Ευχαρίστησε, επίσης, και όλες τις κυρίες και τις κοπέλες, που πρόσφεραν τη βοήθειά τους, τον χρόνο και τον κόπο τους, για την καθαριότητα και την τακτοποίηση των χώρων, του Ιερού Παρεκκλησίου και της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου της ενορίας.

01
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA