Η Εφορία στο κινητό μας τηλέφωνο για όλες τις συναλλαγές

3735

Με ένα κλικ θα πληρώνουμε δόσεις, φόρους και πρόστιμα

Η Εφορία έρχεται στο κινητό μας. Μια νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα ενεργοποιεί η ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα μπορούν να κάνουν σχεδόν όλες τις συναλλαγές τους.

Με το νέο mobile app οι πολίτες θα βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους το φορολογικό προφίλ τους, τις οφειλές τους προς την Εφορία, ενώ θα μπορούν να πληρώνουν μέσω κάρτας από το κινητό τους, να παίρνουν γενικές και προσωποποιημένες ενημερώσεις για τις υποχρεώσεις τους και να αποθηκεύουν βασικά φορολογικά τους έγγραφα.

Η νέα εφαρμογή θα λειτουργεί ως φορολογικό ημερολόγιο. Οι πολίτες θα έχουν πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για την «κίνηση» του φορολογικού λογαριασμού τους και το σύστημα θα τους πληροφορεί έγκαιρα για τις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων, πληρωμής φόρων και δόσεων ρυθμίσεων.

Για παράδειγμα, ο ελεύθερος επαγγελματίας θα λαμβάνει ενημερώσεις για τις ημερομηνίες υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ και την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου. Εάν η προθεσμία πληρωμής του φόρου λήγει π.χ. στις 31 Μαρτίου και μέχρι τις 30 Μαρτίου δεν έχει πληρώσει τον ΦΠΑ, τότε θα λαμβάνει μήνυμα υπενθύμισης. Το ίδιο θα γίνεται για τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ ή για τις δόσεις των ρυθμίσεων οφειλών.

Με την ειδική εφαρμογή η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο δοκιμών οι φορολογούμενοι θα μπορούν ακόμη να εκδίδουν από το κινητό τους τιμολόγια ή δελτία αποστολής. Οσοιεγγραφούν στο νέο application θα μπορούν ανά πάσα στιγμή, από όπου και αν βρίσκονται, να συνδέονται με τα MyData και να εκδίδουν τιμολόγια.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ έχει δρομολογήσει τη λειτουργία ενός νέου αυτοματοποιημένου συστήματος μέσω του οποίου θα ελέγχονται κεντρικά οι προϋποθέσεις τήρησης των ρυθμίσεων και απώλειας των ρυθμίσεων που δεν τηρούνται. Με τη νέα εφαρμογή στα κινητά, οι οφειλέτες θα ειδοποιούνται έγκαιρα για το υπόλοιπο των δόσεων της ρύθμισης και για περιπτώσεις απώλειας κάποιας από τις τρέχουσες ρυθμίσεις. Οταν ο οφειλέτης δεν πληρώσει μία δόση, το σύστημα θα ενημερώνεται αυτόματα και στη συνέχεια θα στέλνει μήνυμα στον υπόχρεο για τη δόση που δεν κατέβαλε αλλά και για τις κυρώσεις που θα υποστεί εφόσον χάσει τη ρύθμιση.

Συγκεκριμένα ο συναγερμός της Εφορίας θα ενεργοποιείται:

  • Οταν ο οφειλέτης δεν έχει πληρώσει εμπρόθεσμα μία μηνιαία δόση της ρύθμισής του και βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας και της επόμενης δόσης. Στην περίπτωση αυτή, το σύστημα θα τον ειδοποιεί ότι εάν δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα και δεύτερη συνεχόμενη δόση, θα τεθεί εκτός ρύθμισης.
  • Οταν βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας υποβολής μιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή μιας δήλωσης ΦΠΑ και δεν την έχει ακόμη υποβάλει, δεδομένου ότι και σε περίπτωση μη υποβολής δηλώσεων μια ρύθμιση μπορεί να χαθεί.

ΠΗΓΗ:tanea.gr