Θανάτωση και υγειονομική ταφή 2.500 μινκ σε φάρμα στο Καλονέρι

1147

Στην θανάτωση των πρώτων γουνοφόρων ζώων μινκ, προχώρησαν τα κλιμάκια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης, μετά τα θετικά κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε φάρμα στο Καλονέρι του δήμου Βοΐου.

Αμέσως μετά την θανάτωση πραγματοποιήθηκε υγειονομική ταφή των νεκρών ζώων. Σύμφωνα με τις Αρχές αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευθανασία σε 2.500 μινκ που έχουν εντοπιστεί θετικά στον ιό.

Όπως επεσήμανε αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων, Αθανάσιος Λάγγας. Μετά τη διενέργεια 600 rapid τεστ σε όλους τους εργαζόμενους όλων των μονάδων εκτροφής γουνοφόρων ζώων βρέθηκαν θετικοί δυο εργαζόμενοι στη μονάδα εκτροφής μινκ στο Καλονέρι Δήμου Βοΐου Κοζάνης καθώς και εργαζόμενοι στη Σιάτιστα (Πουρλέτι), όπως και στις περιοχές του Κρανοχωρίου (1 κρούσμα), του Καλοχωρίου (1 κρούσμα) και της Μεσοποταμιάς/Αγίας Κυριακής (5 κρούσματα) της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Ελεγχόμενη η κατάσταση

«Η κατάσταση ελέγχεται απόλυτα, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα» διαβεβαίωσε σε αποψινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, αναφερόμενος σε κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων στην περιοχή.

«Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας» είπε ο περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας ότι έχουν ήδη γίνει και θα συνεχίσουν να γίνονται ενέργειες για να αυξηθούν οι δειγματοληψίες σε φάρμες, στους νομούς που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό εκτροφείς, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και με τις αρμόδιες υπηρεσίες και πρόσθεσε:

«Εντοπίστηκαν τα κρούσματα, που είναι γνωστά, εκεί που είχαμε εντοπισμό σε εργαζόμενους σε φάρμες. Προχωρήσαμε και σε λήψη δειγμάτων από τα ζωάκια για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας τους».

Ο κ. Κασαπίδης είπε ότι συγκεντρώνεται η εμπειρία από άλλες χώρες, που είχαν νωρίτερα κρούσματα σε γουνοφόρα ζώα, ώστε να δημιουργηθεί ένα πρωτόκολλο ασφαλείας και διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης στον συγκεκριμένο κλάδο. Αύριο, επίσης, θα καταγραφούν οι ανάγκες στις μονάδες για μέσα ατομικής προστασίας, καθώς είναι η περίοδος που ολοκληρώνεται η εκτροφή με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των εργαζομένων.

Σε ερώτηση εάν ο ιδιοκτήτης της φάρμας θα αποζημιωθεί ο κ. Κασαπίδης απάντησε θετικά.

«Θα επεξεργαστούμε μια πρόταση για την αποζημίωση» είπε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Εδώ αναπτύσσεται η παραγωγική διαδικασία, από δω θα τεκμηριωθούν όλα και θα γίνει εισήγηση στο αρμόδιο υπουργείο».

Ο κ. Κασαπίδης επεσήμανε ότι εξετάζονται όλα τα νέα δεδομένα, που έρχονται από την επιστημονική κοινότητα, σε σχέση με το πρωτόκολλο ασφαλείας που θα διαμορφωθεί στη χώρα μας για το ενδεχόμενο να μπορεί να γίνει αξιοποίηση των δερμάτων, όπως γίνεται στη Σουηδία, με αδρανοποίηση του κορονοϊού μέσω κατάψυξης, ή με άλλο τρόπο, αλλά τόνισε ότι και να εφαρμοστεί θα γίνει υπό τις οδηγίες των ειδικών και με κύριο κριτήριο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της υγείας των εργαζομένων στον κλάδο.

Από το newsbomb.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ