Κόμμα Ερντογάν στη Γερμανία;

705

Η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) κυριαρχεί εδώ και εβδομάδες στην πολιτική ατζέντα της Γερμανίας. Τώρα, ένα νέο κόμμα εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή, προκαλώντας σάλο στα μέσα ενημέρωσης και αναστάτωση στο πολιτικό κατεστημένο.

Ο λόγος για το “DAVA“, το οποίο κάποια Μέσα Ενημέρωσης αποκαλούν “κόμμα Ερντογάν”. Πρόκειται για συντομογραφία της τουρκικής ονομασίας του κόμματος “Δημοκρατική Συμμαχία για την Πολυμορφία και την Αφύπνιση”.

Το γεγονός ότι ένα κόμμα με τουρκικό όνομα ιδρύεται στη Γερμανία με διακηρυγμένο στόχο να συμμετάσχει σε πολιτικές εκλογές και να παρέμβει έτσι στα πολιτικά δρώμενα, αποτελεί μια νέα συνθήκη. Η λέξη DAVA θυμίζει επίσης τον ισλαμικό όρο “Da’wa”, ο οποίος αναφέρεται στη διδασκαλία μη μουσουλμάνων για το Ισλάμ, με την έννοια του προσηλυτισμού.

Ο στόχος των ευρωεκλογών

Η χρονική στιγμή της ίδρυσης είναι καλά επιλεγμένη. Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν στη Γερμανία στις 9 Ιουνίου. Διακηρυγμένος στόχος του κόμματος είναι να συμμετάσχει σε αυτές τις εκλογές με δικούς του υποψηφίους.

Οι ιδρυτές του κόμματος είναι Γερμανοί τουρκικής καταγωγής που έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν ως υποστηρικτές και λομπίστες του Τούρκου προέδρου στη Γερμανία. Το κόμμα συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να εκπροσωπηθεί στο Στρασβούργο μετά τις εκλογές. Πολλοί Τούρκοι στη Γερμανία λατρεύουν τον Ερντογάν σαν ποπ σταρ. Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, ο Ερντογάν κέρδισε την υποστήριξη του 67% των Τούρκων πολιτών που ζουν στη Γερμανία – σημαντικά περισσότερο από ό,τι στην Ανατολία.

Η Γερμανία αποτελεί στρατηγικό στόχο της πολιτικής της Άγκυρας για τη διασπορά εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι το κόμμα ιδρύθηκε στη συγκεκριμένη χώρα και όχι στη Γαλλία, την Ολλανδία ή το Βέλγιο, όπου ζουν επίσης πολλοί άνθρωποι τουρκικής καταγωγής. Στη Γερμανία διαβιούν σήμερα 2,5 εκατομμύρια μουσουλμάνοι με γερμανικό διαβατήριο, εκ των οποίων 1,5 εκατομμύριο έχουν τουρκικές ρίζες. Αυτό είναι το εκλογικό δυναμικό στο οποίο στοχεύει πρωτίστως το DAVA.

Πόλεμος κατά της γερμανικής πολιτικής

Η ίδρυση ενός “τουρκικού κόμματος” από υποστηρικτές του Ερντογάν στη Γερμανία αποτελεί ανοιχτή κήρυξη πολέμου κατά της γερμανικής πολιτικής, η οποία στοχεύει στην ενσωμάτωση των αλλοδαπών στη γερμανική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα. Η Άγκυρα πάντα απέρριπτε και υπονόμευε αυτή την πολιτική, ως προσπάθεια αφομοίωσης.

Σε καμία περίπτωση δεν είναι όλοι οι άνθρωποι τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία υποστηρικτές του Ερντογάν. Ένας μεγάλος αριθμός ανήκει στην αντιπολίτευση, ενώ άλλοι έχουν αποδεχθεί τη Γερμανία ως νέα τους πατρίδα και συμμετέχουν ενεργά στο πολιτικό σύστημα. Ο πιο επιφανής Γερμανός πολιτικός με τουρκικές ρίζες είναι ο υπουργός Γεωργίας, Τζεμ Οζντεμίρ, από το κόμμα των Πρασίνων, ο οποίος δήλωσε: “Ένα παρακλάδι του Ερντογάν που κατεβαίνει στις εκλογές εδώ είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε”.  Δυστυχώς, όμως, πολλοί Τούρκοι στη Γερμανία έχουν διαφορετική άποψη από τον πετυχημένο συμπατριώτη τους.

ΠΗΓΗ:news247.gr