Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Μία άγνωστη ιστορία από το Νοέμβρη του 73, στο Καρούτειο Γυμνάσιο Πενταλόφου

Μία άγνωστη ιστορία από το Νοέμβρη του 73, στο Καρούτειο Γυμνάσιο Πενταλόφου

2164

Μία άγνωστη πτυχή, από  την ιστορία των αντιδικτατορικών δράσεων και την αντίσταση  της νέας γενιάς  στην χούντα των συνταγματαρχών, φέρνει  αποκλειστικά  η ΕΡΤ  Κοζάνης στην δημοσιότητα, με αφορμή  την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του 1973.

Τρεις συμμαθητές  στο Καρούτειο Γυμνάσιο  Πενταλόφου Βοϊου, 45  χρόνια πριν, μέσα στο κλίμα των ημερών και με στόχο να εκφράσουν την αλληλλεγγύη τους στον αγώνα των φοιτητών , αποφασίζουν το βράδυ της  18ης Νοεμβρίου του 1973 να  προσπεράσουν εμπόδια και δυσκολίες και από το Οικοτροφείο που διέμεναν,να μπουν στο σχολείο και να γράψουν αντιδικτατορικά συνθήματα κατά της χούντας.

«Καταφέραμε να κατεβούμε τα μεσάνυχτα από το μπαλκόνι του Οικοτροφείου και να βγούμε στον δρόμο, όπου ξεφύγαμε από τα παρατεταγμένα ΤΕΑ της εποχής  με τους αστυνομικούς και τους στρατιώτες που ήταν εκεί και φθάσαμε στο σχολείο το οποίο και ανοίξαμε», τόνισε -σκαλίζοντας την μνήμη του- ο Παύλος  Σαββουλίδης, ένας από τους τρεις μαθητές που μαζί με τον Δημήτρη Καρανίκο και τον  Κώστα Γκίκα , συμμετείχαν  σ΄ αυτή  την αντιδικτατορική ενέργεια.

«Δεν σκεφθήκαμε τίποτα άλλο εκείνη την ώρα και βρίσκοντας χρώματα μέσα αφού βάφονταν το σχολείο μας  , γράψαμε αντιδικτατορικά συνθήματα κατά της χούντας» , αναφέρει  ο Παύλος  Σαββουλίδης  στην ΕΡΤ  Κοζάνης,  σε κλίμα συγκίνησης.

Τα συνθήματα με το  «Κάτω η Χούντα», «Κάτω ο Παπαδόπουλος»  και «Έξω οι Αμερικανοί» στο Γυμνάσιο Πενταλόφου, οδήγησαν  την επόμενη ημέρα αρχικά  στην σύλληψη του 17χρονου τότε  Κώστα Γκίκα και στη συνέχεια  και των άλλων δύο μαθητών, ενώ  όπως χαρακτηριστικά σημειώνει  ο κ. Σαββουλίδης «φάγαμε πολύ ξύλο  και μας έσπασαν κυριολεκτικά  μύτες και δόντια». Μετά  τις ανακρίσεις  που έγιναν , τρεις ημέρες αργότερα οι τρεις συμμαθητές προσήχθησαν  στην Ασφάλεια της Νεάπολης Βοϊου και αργότερα παραπέμφηκαν  και σε έκτακτο στρατοδικείο.

 

Το έγγραφο παραπομπής των μαθητών σε δίκη

«Οι μετέπειτα εξελίξεις με τον Παπαδόπουλο και την Χούντα, απέτρεψαν τα χειρότερα για μας», επισημαίνει  στην μαρτυρία του ο Παύλος  Σαββουλίδης, προσθέτοντας  ότι «σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγούμασταν στο αναμορφωτήριο και στην φυλακή».

ΕΡΤ  ΚΟΖΑΝΗΣ-ΣΥΝΤΑΞΗ: Αντώνης  Μαυρίδης