Ομόφωνα «ΟΧΙ» στα διόδια ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου – Ποιες διεκδικήσεις έθεσαν στις τοποθετήσεις τους, ο δήμαρχος και οι επικεφαλής των παρατάξεων και τι τελικά αποφασίστηκε

1230

Το θέμα της λειτουργίας των μετωπικών και πλευρικών διοδίων στην Εγνατία οδό, στα όρια του δήμου Βοΐου, και οι επόμενες κινήσεις του δήμου, συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Βοΐου, με δύο τάσσεις να κυριάρχησαν στο σώμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης, καθώς υπήρξαν κάποιοι που συμφώνησαν με την πρόταση του καθολικού ΟΧΙ σε διόδια, ενώ η πρόταση της δημοτικής αρχής αλλά και των επικεφαλής, ήταν ως προς το ποιες «κόκκινες γραμμές» θα πρέπει να θέσει η περιοχή στα υπουργεία και τους φορείς.

Ο δήμαρχος Χρήστος Ζευκλής, μετά από ώρα συζήτησης, τόνισε πως θα πρέπει να επικρατήσει το πνεύμα ενότητας, και να περάσει ένα μήνυμα καθολικό «ΟΧΙ στα διόδια» που να εκφράζει τον λαό του Βοΐου, αλλά με την προϋπόθεση «μετά το όχι τι», δηλαδή να διερευνηθεί και σε συζήτηση με τους επικεφαλής, τα σενάρια για το τι θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα και ποια θα είναι τα ζητούμενα για την επόμενη ημέρα.

Τι είπε ο δήμαρχος Χρ. Ζευκλής

Ο Δήμαρχος Βοΐου, λαμβάνοντας αρχικά, το λόγο, τόνισε πως ο ίδιος από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων του επιλήφθηκε του θέματος, κάνοντας αναφορά στις ενέργειες που έκανε για το θέμα. Τόνισε πως έχει απευθύνει επιστολές στον υπουργό και τους αρμόδιους, διαμαρτυρίες, ενώ επισκέφθηκε και 4 φορές το υπουργείο.

Τώρα που τα διόδια φτάνουν στο τέλος στο κατασκευαστικό κομμάτι, όπως είπε ο κ. Ζευκλής, ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στο ΔΣ, ζητώντας μάλιστα γραπτές θέσεις όλων των βουλευτών, του περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη, για το θέμα, το οποίο «πλήττει το Βόιο», πολλαπλώς αλλά και οικονομικά.

Επίσης, μετά από ενημέρωση του βουλευτή Στ. Κωνσταντινίδη στο αρμόδιο υπουργείο, ο δήμαρχος είπε πως δέχθηκε τηλέφωνο από τον Δ/ντη του γραφείου του υπουργού, ώστε να προωθηθεί όλος ο φάκελος, ώστε να τεθεί ενώπιων των αρμοδίων, καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονται και με τους «δανειστές», τόνισε ο δήμαρχος, προσθέτοντας πως θα σταλεί σχετικά στους αρμοδίους, η απόφαση του ΔΣ και των βουλευτών.

 «Εμείς ζητάμε πολύ συγκεκριμένα: Είτε εκπτωτική πολιτική, είτε να μην πληρώνουμε καθόλου, ή ό,τι άλλο αποφασίσει το ΔΣ», τόνισε ο δήμαρχος, λέγοντας πως αίτημά του είναι: «Για όλους τους κατοίκους που εισέρχονται στην Εγνατία, από όποια είσοδο, να δοθεί πάσο σε όλους για τη μετακίνησή τους μέχρι την Κοζάνη».
Παρά το πάσο, επειδή οι ζημιές για το δήμο θα υφίστανται, ο δήμαρχος πρότεινε, επίσης, να ζητηθεί η δέσμευση όλο το προσωπικό που θα απασχοληθεί στις εγκαταστάσεις να προέρχονται από την περιοχή.  


Τα μηνύματα των βουλευτών

Στο συμβούλιο αναγνώστηκαν οι επιστολές των βουλευτών κ.κ. Βέττα, Αμανατίδη, Κωνσταντινίδη αλλά και τα μηνύματα των βουλευτών κ.κ. Βρυζίδου και Παπαδόπουλου:

Υπέρ της εφαρμογής αναλογικού συστήματος, αναστολή λειτουργίας εγκατάστασης διοδίων μέχρι εφαρμογής του συστήματος και κάρτα διέλευσης, με μέριμνα σε ευπαθείς ομάδες τάχθηκε μέσω επιστολής η Κ. Βέττα.

Στην απαλλαγή των κατοίκων όμορων δήμων, όπως αναφέρεται στην σχετική ΚΥΑ, πριν συμπεριληφθούν τα διόδια Σιάτιστας, αναφέρθηκε στην επιστολή του ο κ. Αμανατίδης, λέγοντας ότι η λειτουργία αυτών των διοδίων θα φέρει μείωση στον Πολύμυλο, ενώ αναφέρθηκε σε ειδικό εκπτωτικό τιμολόγιο για τους κατοίκους του δήμου Βοϊου στη λογική των αναλογικών διοδίων, αλλά και να εξασφαλιστεί η απασχόληση κατοίκων στα διόδια.

Για μια αντικειμενικά ατυχής χωροθέτηση διοδίων, αλλά και μια αντικειμενικά σωστή λύση για τους κατοίκους έκανε λόγω ο κ. Κωνσταντινίδης, τόνισε πως θα ενημερωθεί για το αποτέλεσμα του ΔΣ για να επιδιωχθεί η δικαιότερη λύση για τους κατοίκους.

Το μήνυμα της κ. Βρυζίδου τόνισε πως «παρακολουθούμε τις προτάσεις σας και θα δούμε τις συμφερότερες λύσεις»

Ο Μ. Παπαδόπουλος τόνισε πως οι θέσεις του είναι πολύ συγκεκριμένες από την αρχή, και σε ότι αφορά τα αιτήματα των κατοίκων, τόνισε πως είναι δίκαια.

Οι προτάσεις των επικεφαλής

Πρότασή του Δ. Κοσμίδη είναι  να διεκδικήσουν απαλλαγή καταβολής διοδίων για τους κατοίκους του Βοϊου για όσο περισσότερο καιρό γίνεται αλλά και όσο περισσότερες θέσεις εργασίας γίνεται για μετωπικά και πλευρικά (84 σύνολο) και τρίτων, να γίνουν ΣΕΑ στο Βόιο και όχι στην Κοζάνη.

Υπέρ μιας κοινής πρότασης όλων των παρατάξεων τάχθηκε ο Λ. Γκερεχτές, προκειμένου να συζητηθούν με την Εγνατία οδό θέματα όπως: Δωρεάν διέλευση –ειδικό καθεστώς- για τους μόνιμους κατοίκους του Βοΐου, αναλογική πληρωμή διοδίων σε δεύτερο στάδιο (ή μη πληρωμή διοδίων μέχρι να λειτουργήσει το αναλογικό σύστημα- και διεκδίκηση λειτουργίας διοδίων από προσωπικό του δήμου Βοΐου.

Ο Μ. Καραμπατζιάς τόνισε πως η διέλευση πολιτών από τους κακοσυντηρημένους παλιούς δρόμους θα αυξήσει τα ατυχήματα, ενώ είπε πως θέση της παράταξής του είναι «όχι στα διόδια».
Καθολικό όχι στα διόδια εξέφρασαν στην τοποθέτησή τους δημοτικοί σύμβουλοι, που τάχθηκαν με τη θέση Καραμπατζιά. Ακούστηκαν και φωνές υπέρ της δυναμικής διεκδίκησης και αγώνων.

«Την ημέρα που θα ανοίξουν θα είμαστε όλοι εκεί αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Δ.Σ.», ανταπάντησε στις τοποθετήσεις ο δήμαρχος, λέγοντας πως εννοείται ότι όλοι είναι ενάντια στα διόδια, αλλά πρότεινε να τεθούν οι «κόκκινες γραμμές» στην περίπτωση που μπουν. «Αμάν έγινε να μας πάρουν στα σοβαρά», είπε επίσης…

Ο δήμαρχος πρότεινε να συνταχθεί μια κοινή επιστολή εκτός του κ. Καραμπατζιά που έχει διαφορετική θέση, με τον πρόεδρο να προτείνει έπειτα, να ακολουθηθεί όποια από τις δύο προτάσεις πάρει περισσότερα ναι, δηλαδή πρόταση καθολικό ΟΧΙ στα διόδια ή ποιες διεκδικήσεις θα ζητήσει η περιοχή.
Τελικά, ο κ. Ζευκλής, πρότεινε στο σώμα να ψηφίσει το πιο γενικό ομόφωνα ΟΧΙ στα διόδια για να υπάρξει ομοφωνία