Ο κλοιός στο «Βελλίδειο», ο φόβος για την εθνική οδό – Ανεπαρκείς για τους αγρότες οι κυβερνητικές δεσμεύσεις

729

Επιχείρηση καταλλαγής είναι σε εξέλιξη από την κυβέρνηση αλλά οι αγροτικές κινητοποιήσεις ανά την επικράτεια δείχνουν σε τροχιά κλιμάκωσης. Παρά τις εξαγγελίες νέων μέτρων και παρά τα επαναλαμβανόμενα – καθημερινά πια από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη – προσκλητήρια για διάλογο, το Μαξίμου δοκιμάζεται από την ανυποχώρητη ένταση των διαμαρτυριών. Ούτε οι εκ των υστέρων παραδοχές λαθών ή καθυστερήσεων – με πλέον ενδεικτική την τροπολογία για το ηλεκτρικό ρεύμα των πληγέντων αγροτών η οποία κατατέθηκε τη Δευτέρα, δυόμιση μήνες μετά την επίσημη ανακοίνωσή της από τους συναρμόδιους υπουργούς -, ούτε οι νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις ή το «παράθυρο» για περαιτέρω κινήσεις φαίνεται τελικά να… φτάνουν στα μπλόκα.

Νέα συλλαλητήρια προετοιμάζουν οι αγρότες

Για την ακρίβεια οι κυβερνητικές κινήσεις ακούγονται ως ανεπαρκείς στα αυτιά των διαμαρτυρόμενων, ειδικά στο μέτωπο της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας. Εκεί οι πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel μιλούν για μέτρα – σταγόνα στον ωκεανό, ενόσω κυβερνητικά στελέχη δεν μπορούν παρά να παραδέχονται τις τεράστιες δυσκολίες, προσπαθώντας τώρα επίσπευση διαδικασιών.

Η Εθνική Οδός

Προσώρας το μήνυμα που μεταφέρει η πανελλαδική επιτροπή συνοψίζεται στη φράση «όλοι στα μπλόκα». Χαρακτηριστικές οι αποφάσεις που έλαβαν χθες το βράδυ οι αγρότες της Θεσσαλίας, συμμετέχοντας σε πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας. Για σήμερα προγραμματίζουν  μεγάλο συλλαλητήριο με τρακτέρ μέσα στην πόλη της Καρδίτσας ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει η Εθνική Οδός.

Οι πληροφορίες μιλούν για ταυτόχρονους αποκλεισμούς σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο. Είναι το σενάριο που θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει η κυβέρνηση, ξορκίζοντας σε κάθε περίπτωση νέες συγκρουσιακές εικόνες μεταξύ αγροτών και αστυνομικών δυνάμεων.

Το «Βελλίδειο»

Η άλλη ανησυχία που έχει κινητοποιήσει την κυβέρνηση – και επιχειρησιακά τις αρμόδιες αρχές – είναι ο σχεδιαζόμενος αγροτικός κλοιός στο «Βελλίδειο», όπου ξεκινάει αύριο και κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο η έκθεση «Agrotica», παρουσία του Αυγενάκη. Οι αγρότες μιλούν για «σταθμό» στον αγώνα τους να εισακουστούν και να καλυφθούν τα αιτήματά τους, δείχνοντας τη Θεσσαλονίκη το προσεχές Σάββατο.

«Συντονιζόμαστε, δεν κάνουμε βήμα πίσω αν δεν δικαιωθούμε. Συνεχίζουμε, θα νικήσουμε» αναφέρει η πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, δίνοντας ραντεβού στην άνω πύλη της ΔΕΘ (Εγνατίας).

ΠΗΓΗ:.in.gr