Ανοίγει η πλατφόρμα-Αγρότες

4724

Σε ό,τι αφορά τη νέα εξαγγελία Μητσοτάκη για την αύξηση στα ποσά της αρωγής, η σχετική πλατφόρμα ανοίγει την ερχόμενη εβδομάδα. Οι πληγέντες θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους αναθεωρημένη ή νέα στο arogi.gov.gr και θα ακολουθήσει διαδικασία διασταυρώσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, κατά τον πρώτο κύκλο αρωγής έχουν ήδη χορηγηθεί 33,9 εκατ. ευρώ προς 16.400 αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει να υποβάλλουν φακέλους μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες για την καταβολή τόσο της προκαταβολής, όσο και της τελικής επιχορήγησης στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Το πετρέλαιο

Στο μεταξύ ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε και δεύτερο γύρο στην πρώτη αρωγή για τους πληγέντες αγρότες με ποσά από 5.000 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με τις ζημιές σε εξοπλισμό. «Έχουμε τα γενικότερα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, τα οποία δεν είναι μόνο ελληνικά, είναι ευρωπαϊκά και επανέρχονται με μεγάλη συχνότητα και έχουμε και τα σημειακά προβλήματα μίας Θεσσαλίας η οποία υπέστη μία πρωτοφανή φυσική καταστροφή» είπε ο ίδιος και παραδέχτηκε ότι «πρέπει να κάνουμε περισσότερα». Βέβαια ο πρωθυπουργός και συνολικά η κυβέρνηση υπεραμύνεται των μέχρι στιγμής παρεμβάσεών της για τον πρωτογενή τομέα.

Απαντήσεις θα δώσει ο ίδιος την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ενεργοποίηση και φέτος του μέτρου επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, εφόσον διαπιστωθεί δημοσιονομικό περιθώριο. Εξάλλου από την Κυριακή, έπειτα από τη σύσκεψη στην Ηρώδου Αττικού, το οικονομικό επιτελείο αναζητεί πόρους και πιθανές επιλογές.

ΠΗΓΗ:in.gr