Ο φοιτητής ζει απαξίωση, ο αγρότης εξαθλίωση, ο πολίτης απογείωση τιμών, ο Κυριάκος «στη χώρα της χρονιάς»

2527

Για το ψήφισμα φταίνε οι ανθέλληνες Ευρωπαίοι, για το μπάχαλο στα πανεπιστήμια οι αντιμεταρρυθμιστές «ληστές», για τα μπλόκα οι αχάριστοι αγρότες, για την αναστολή χειρουργείων αυτοί που δεν γίνονται αναισθησιολόγοι, για τη βροχή… δεν βρέχει μας φτύνουν.

Λάστιχα…

Θαυμάζει τον Σημίτη στο βαθμό που θα πάει να σκάσει λάστιχα ο Πρωθυπουργός; Επειδή γνωρίζουμε ότι πρωθυπουργός είναι μεγάλος θαυμαστής του (όπως έδειξε και η παρουσία του στην τιμητική εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη). Και επειδή η Τζέλα δεν ξεχνά… Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έλεγαν τότε από το περιβάλλον του, δεν πήγε στην εκδήλωση μόνο για να τιμήσει τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά και για δείξει τη σχέση που οικοδόμησε με το κέντρο, αναδεικνύοντας πρωτοβουλίες μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα.

Τι έγινε το 1997; Νωρίς το πρωί της 7ης Φεβρουαρίου 1997, με εντολή της κυβέρνησης Σημίτη, τα ΜΑΤ ξεφούσκωσαν τα λάστιχα των τρακτέρ που βρίσκονταν σταθμευμένα στην Εθνική οδό στις Μικροθήβες, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών του αγροτικού κόσμου. Και κάπως έτσι, ως φάρσα η πολιτική ζωή της χώρας μας επαναλαμβάνεται για να μας θυμίζει συνεχώς ότι οι κυβερνήσεις έχουν αλλεργία στο διάλογο. Και είναι απογοήτευση όταν γίνεται από εκείνες που έχουν τη μεταρρύθμιση ψωμοτύρι.

Αλλά η μεταρρύθμιση για το Μέγαρο Μαξίμου είναι μία έννοια ευρεία…. Έχει μία αόριστη σημασία. Πως ρωτάμε τι είναι ο έρωτας; Τι είναι αγάπη;

Και έχει επίσης ευρεία εφαρμογή, όπως οι αντιβιώσεις ευρέως φάσματος. Μεταρρυθμίσεις α λα non paper. Για παράδειγμα, πως βαφτίστηκε το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Μεταρρύθμιση. Τώρα, στο μέτωπο των αγροτών το αφήγημα είναι ένα: όλοι (στον πλανήτη ΓΗ) έχουν πρόβλημα, όλοι έχουν ακρίβεια, οι «έξω» μας την έφεραν, αλλά εμείς στην κυβέρνηση έχουμε ανακοινώσει τα καλύτερα μέτρα. Άρα γιατί διαμαρτύρεστε κύριοι;

Φαντασία

Φανταστείτε την Δευτέρα να περνούν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου 7 – 10 αγροτοσυνδικαλιστές – «ψημένοι» άνθρωποι από τον ήλιο και τη βροχή – με τις τηλεοπτικές κάμερες ξοπίσω τους. Και φυσικά να τους υποδέχεται – για λόγους αστικής ευγένειας η έννοια της «υποδοχής» – ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εικόνα

Και πριν φύγουν οι κάμερες – παίρνοντας τα σχετικά πλάνα – ο ένας επισκέπτης μετά τον άλλο να αρχίσουν να του λένε τα διάφορα. Ξέρετε περί αποζημιώσεων και τα συναφή. Και τον πρωθυπουργό, με εμφανή αμηχανία και το αντίστοιχο χαμόγελο, να χάνει την … φωνή του μπροστά στους ανθρώπους του κάμπου που δεν έχουν να χάσουν και τίποτα! Μπορείτε να το κάνετε εικόνα;

Αναβολή

Ε, λοιπόν γι΄ αυτό τον ακριβώς τον λόγο ο υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ότι αναβάλλεται η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών. Και μετατέθηκε σε άλλη μέρα, χωρίς να αποσαφηνιστεί ποια θα είναι! Διότι όπως εξήγησε ο κ. Βορίδης «πρέπει να προσδιοριστεί από την πλευρά των αγροτών η σύνθεση της αντιπροσωπείας». Μην έχουμε και τίποτα απρόοπτα. Να ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε!

Φρονιμότερα

Να σας επισημάνω επίσης ότι αρχικά την Δευτέρα ως ημέρα συνάντησης του πρωθυπουργού με τους αγρότες την ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης. Και όπως αντιλαμβάνεστε… φρονιμότερες σκέψεις, που αφορούν στην προστασία της εικόνας του πρωθυπουργού, ανάγκασαν τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου να ανακρούσουν πρύμναν. Και την δουλειά την ανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας.

Ωρίμανση

Είπε όμως και κάτι άλλο ο κ. Βορίδης, να ωριμάσουν από την πλευρά της κυβέρνησης αυτά που σκέφτεται και τι έχει να συζητήσει μαζί τους! Ενδιαφέρον. Δηλαδή υπάρχουν νέα πράγματα που «σκέφτεται» η κυβέρνηση, αλλά δεν έχουν ωριμάσει ακόμη. Ουπς!

Λεφτά!

Και αιφνιδίως εκεί που ο ΕΛΓΑ, ξέρετε, ο οργανισμός που τον πληρώνουν όλοι οι αγρότες, είχε ξεμείνει από λεφτά – λίγο ακόμη και ο διοικητής του θα έβγαζε έξω τις τσέπες του παντελονιού του για να δείξει ότι «δεν υπάρχει φράγκο» – βρήκε! Θαύμα! Θαύμα! Μου ήρθε στο μυαλό ο βιβλικός γάμος της Κανά….

Από τον ΕΛΓΑ

Χθες, λοιπόν, ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο διοικητής του οργανισμού, ανακοίνωσε πως ο ΕΛΓΑ ως τις 14 Φεβρουαρίου – η ημέρα των ερωτευμένων θα είναι μία χαρωπή μέρα για τους αγρότες, θα μπορούν να την γιορτάσουν! – θα καταβληθούν 110 εκατ. ευρώ που αφορούν στις αποζημιώσεις των καταστροφών της φυτικής παραγωγής. Και μαζί – το τονίζουν αυτό – με προκαταβολές αποζημιώσεων ύψους 150 εκατ. ευρώ, θα έχουν αποδοθεί συνολικά 260 εκατ. ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας. Μάλιστα! Μόλις «μάρσαραν» τα τρακτέρ και τα λεφτά ήρθαν από τις Βρυξέλλες και ξεπεράστηκαν και τα εμπόδια της γραφειοκρατίας. Τελικά κι ο άγιος φοβέρα θέλει….

Και παρέα;

Μία ακόμη Πέμπτη, ημέρα χαράς για χιλιάδες φοιτητές, που γέμισαν όχι μόνο τους δρόμους της Αθήνας, διαδηλώνοντας κατά του νομοσχεδίου, που παρουσίασε προχθές ο υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, σχετικά με το νομοσχέδιο για τα «μη κρατικά» πανεπιστήμια. Ολη αυτή η διαμαρτυρία – να μου το θυμηθείτε – θα αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στις εκλογικές επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας. Τώρα δεν γνωρίζω αν στη διαδήλωση της επόμενης Πέμπτης η εκπαιδευτική κοινότητα θα έχει και … παρέα στους δρόμους! Τους αγρότες….

ΠΗΓΗ:in.gr