ΠΑΣΟΚ: Προς καταψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

314

«Η χώρα θα πάει μπροστά με ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο και με μη κρατικά μη κερδοσκοπικά βάσει του σκανδιναβικού μοντέλου» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης
Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως οδεύει προς καταψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, βάζοντας μια δεύτερη διαχωριστική γραμμή με την κυβέρνηση, απόφαση που αναμένεται να πυροδοτήσει νέα εσωκομματική αντιπαράθεση, με δεδομένη τη θέση της Νάντιας Γιαννακοπούλου.

Το σήμα έδωσε τη Δευτέρα (12/2) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στην ημερίδα του InSocial «Πανεπιστήμιο-Ανοίγουμε τον διάλογο». «Η χώρα θα πάει μπροστά με ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο και με μη κρατικά μη κερδοσκοπικά βάσει του σκανδιναβικού μοντέλου, όπως προτείνουμε σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ανδρουλάκης: «Εμείς θέλουμε μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά»

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ζητιανέψει συναίνεση. «Εμείς θέλουμε μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά. Δεν μιλάμε για ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Με τον όρο «μη κερδοσκοπικά» δεν κάνουμε αυτό που κάνει η Νέα Δημοκρατία που τον χρησιμοποιεί μετά τα «μη κρατικά» για να κάνει by pass το Σύνταγμα και να προσπεράσει τον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εμείς τον όρο αυτόν τον χρησιμοποιούμε πραγματικά. Θέλουμε σε αυτήν τη βάση να υπάρχουν αυτά τα πανεπιστήμια. Επιπλέον, με τον τρόπο που λειτουργούν τα παραρτήματα, ουσιαστικά υποκρύπτουν την κερδοσκοπία. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα: ένα Fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο από γειτονική χώρα θα μπορούν να ιδρύσουν στην Ελλάδα ένα παράρτημα, το οποίο όμως θεωρητικά θα είναι …μη κερδοσκοπικό. Μου φαίνεται λίγο αντιφατικό αυτό, όπως και στους περισσότερους από εμάς. Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα -από το καλοκαίρι ακόμη-, μιλούσαν για αγορές και επενδύσεις ιδιωτικών συμφερόντων με στόχο την εμπλοκή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Πρόταση Ανδρουλάκη για μη κρατικά πανεπιστήμια στα σκανδιναβικά πρότυπα

Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε το σκανδιναβικό παράδειγμα στην παιδεία. «Είναι υποχρεωτικός ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των μη κρατικών ιδρυμάτων στις Σκανδιναβικές χώρες και μάλιστα υπάρχει κοινό σύστημα εισαγωγής, ενίσχυση της αποκέντρωσης και αποφυγή κορεσμού σε αντικείμενα σπουδών. Από την άλλη, αντιπαραθετικά, η κυβέρνηση φέρνει συνεχώς στον δημόσιο διάλογο το κυπριακό μοντέλο, και το επικαλείται ως επιτυχημένο παράδειγμα. Γιατί πολύ απλά πολλά ελληνόπουλα, λόγω γλώσσας και ευκολίας, σπουδάζουν εκεί. Είναι το καλύτερο παράδειγμα; Είδαμε τα αποτελέσματα. Παραπάνω από 40% των Κύπριων φοιτητών, με αυτό το μοντέλο, σπουδάζουν στο εξωτερικό. Άρα, πιθανόν η απάντηση στο ερώτημα των γονιών που μετ’ επιτάσεως τίθεται για το τι θα κάνουν τα παιδιά τους, είναι πως ούτε οι Κύπριοι μένουν στην Κύπρο. Άρα, χρειάζεται κάτι διαφορετικό. Και εμείς θεωρούμε ότι αυτό το διαφορετικό είναι πιο κοντά στο σκανδιναβικό μοντέλο».

ΠΗΓΗ: parapolitika.gr