Σιάτιστα – Η κατάθεση στεφάνου από το Δήμαρχο Βοϊου κ. Χρήστο Ζευκλή, ως εκπρόσωπος όλων των φορέων του Δήμου Βοΐου, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της Κυβερνήσεως και των Συλλόγων Κρητών, στο Μνημείο Ηρώων της Πλατείας Τσιστοπούλου (Bίντεο & Φωτογραφίες)

1122
Radiosiatista.gr

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 4ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1912

Ο εορτασμός της σημερινής επέτειου, της 4ης Νοεμβρίου 1912, ιστορικής για την Σιάτιστα, το Βόιο και την Χώρα μας, 108 χρόνια μετά, δεν θα γίνει με τις πρέπουσες τιμές.
Η Σιάτιστα και η γύρω περιοχή είχαν ελευθερωθεί ουσιαστικά τον Οκτώβριο του 1912. Με την Μάχη της Σιάτιστας σταμάτησε η αντεπίθεση των Τούρκων, οι οποίοι έχασαν πλέον κάθε ελπίδα για να ανακοπεί η συνέχιση της νικηφόρας επέλασης του Ελληνικού Στρατού. Σε διαφορετική περίπτωση σύμφωνα με τα αρχεία του Ελληνικού στρατού ακόμα και η Θεσσαλονίκη ίσως θα κατέληγε σε διαφορετικά χέρια.
Στην Σιάτιστα όπου τα πάντα είχαν αναγερθεί από τις δωρεές των ανθρώπων της, πολέμησαν ως επί τω πλείστων εθελοντικά σώματα κυρίως Κρητών, στα οποία συμπαραστάθηκαν με την συμμετοχή τους και με κάθε μέσο, οι κάτοικοι της πόλης και της γύρω περιοχής.
Αναμφίβολα όλοι ενήργησαν από φιλοπατρία αλλά τότε κυριολεκτικά μεγαλούργησαν θεωρώντας αυτονόητη την εθελοντική προσφορά. Και αυτό φαίνεται πιο ξεκάθαρο από όσους δεν ήταν στην μάχη. Πήραν όποια πρωτοβουλία θα κατέληγε στο ποθητό αποτέλεσμα. Η κρισιμότητα της μέρας απαιτούσε την συμμετοχή όλων, πράγμα που το συνειδητοποίησαν όλοι από μόνοι τους.
Όταν θέλουμε πραγματικά να τιμήσουμε μια επέτειο σαν την 4η Νοεμβρίου, δεν πρέπει να περιοριζόμαστε στις καθιερωμένες εκδηλώσεις και να θυμόμαστε μόνο την ιστορική της σημασία. Πρέπει να την γιορτάζουμε κάθε μέρα, και θα το κάνουμε αυτό, όταν καθημερινά στην ζωή μας, διακατεχόμαστε από τα υψηλά αισθήματα της φιλοπατρίας και του εθελοντισμού που οδήγησαν τους προγόνους μας στο μεγαλείο της ηρωικής εκείνης μέρας.
Τότε τους τιμούμε πραγματικά!
Χρόνια Πολλά!

Ζευκλής Χρήστος
Δήμαρχος Βοΐου