Τι ειπώθηκε στην Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου ….??

1599
Κόντρες κι αντιπαραθέσεις περιελάμβανε  η συζήτηση για τη ψήφιση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Βοΐου, έτους 2020, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο επί κεφαλής του συνδυασμού “Βόιο- Υπεύθυνα Μαζί”, Λ. Γκερεχτές,  εξέφρασε κάποιες ενστάσεις περί του Τεχνικού Προγράμματος, λέγοντας, πως: “Για μένα είναι ένα τεχνικό πρόγραμμα του 2018 κι όχι του 2020. Eίναι ένα πρόγραμμα που εγώ ο ίδιος είχα την τιμή να το εισηγηθώ το τέλος του 2017, για να υλοποιηθεί το 2018 & το 2019. Δυστυχώς όμως αυτή η αδυναμία που υπήρξε εκείνα τα χρόνια, στάθηκε η αφορμή να μην υλοποιηθεί, για να μπούμε στα νέα δεδομένα του 2020, τα νέα δεδομένα που ζητά ο Δήμος Βοΐου, τα νέα δεδομένα που ζητούν οι συμπολίτες μας. Τα έργα που είναι ενταγμένα σε διάφορα προγράμματα και φτάνουν το ύψος των 4 εκ ευρώ (περίπου),  είναι έργα που το 90% είχαν εγκριθεί επί των ημερών της προηγούμενης δημοτικής αρχής και τα οποία φτάνουν να μπαίνουν στα της υλοποίησης το 2020. Η διαφοροποίηση της πρότασης που προτείνουμε αφορά τις οριζόντιες δράσεις της ΣΑΤΑ, για το λόγο ότι δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο τι θέλει ο κάθε πρόεδρος από κάθε ενότητα και δε μπαίνουμε στη διαδικασία να τροποποιήσουμε τα έργα που προτείνονται από τους προέδρους”, είπε ο κ. Γκερεχτές, προτείνοντας και κάποιες ακόμη τροποποιήσεις στο κομμάτι των συντηρήσεων, στις οριζόντιες δράσεις.
Από την πλευρά του ο επί κεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δ. Κοσμίδης, που συμφώνησε με τις αλλαγές που πρότεινε ο Λ. Γκερεχτές, ανέφερε, καταρχάς, ότι δεν πήρε καμία πρόσκληση από τη Δημοτική Αρχή για κατάθεση προτάσεων επί του Τεχνικού Προγράμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δεν πήρα καμιά πρόσκληση από τη δημοτική αρχή για να καταθέσω προτάσεις για το τεχνικό πρόγραμμα. Μάλλον θα μας έρθει μετά τα Χριστούγεννα. Η προχειρότητα του δήμου καλά κρατεί”. Η συγκεκριμένη αιχμή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δημάρχου Χ. Ζευκλή ο οποίος κι απάντησε: “H προχειρότητα για την πάρτη σου. Να έχεις λίγη μνήμη να δεις ότι σας το είπα και προφορικά, στο προηγούμενο Δ.Σ., ότι έρχεται το τεχνικό πρόγραμμα κι ο προϋπολογισμός και να καταθέσετε προτάσεις. Επίσης να πω ότι δεν είχα και καμιά υποχρέωση από το Νόμο να το κάνω”.
Ο επί κεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μ. Καραμπατζιάς ενέταξε τη στάση και τις διαφοροποιήσεις, στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2020, από τις παρατάξεις Κοσμίδη & Γκερεχτέ, περισσότερο ως “κινήσεις” σκοπιμότητας, λέγοντας πως  έγιναν κυρίως για την ανάδειξη των συσχετισμών δυνάμεων στο Δ.Σ. και την πρώτη ήττα της Δημοτικής Αρχής.
Εν τέλει, κατόπιν ψηφοφορίας, “πέρασε” η πρόταση του Λ. Γκερεχτέ για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020 κι όχι του Δημάρχου Βοΐου Χ. Ζευκλή, ο οποίος, όπως είπε, δεν θεώρησε τη συγκεκριμένη εξέλιξη ήττα, αλλά όπως επισήμανε χαρακτηριστικά: “Ως εκτελεστικό όργανο, που είναι ο ίδιος, σέβεται πλήρως τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου”.
kozan.gr

Ενημέρωση σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού της Σιάτιστας και του Καλονερίου, μετά και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, στις 5/12, με την εμφάνιση τετραχλωροαιθενίου στο νερό, πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου, το βράδυ της Πέμπτης 19/12.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Βοΐου, Ναούμ Τσιαούσης, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, απευθυνόμενος στους πολίτες και το Δημοτικό Συμβούλιο, σημείωσε, μεταξύ άλλων: “Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η απόφαση για την άρση της απαγόρευσης χρήσης του νερού ως πόσιμου είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης μιας και το ζήτημα αφορά τη δημόσια υγεία την οποία οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε με αίσθημα ευθύνης”.
  Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Κοζάνης, κ. Γιώργος Βογιατζής, που παρίστατο στη συνεδρίαση, αρχικά αναφέρθηκε στη χημική ουσία, που ανιχνεύθηκε, λέγοντας τα ακόλουθα: “Η συγκεκριμένη χημική ένωση το τετραχλωροαιθένιο δεν υπάρχει στο περιβάλλον, σα φυσική ουσία, αλλά είναι μια ουσία κατασκευασμένη από τον άνθρωπο, ενώ έχει πολλές ιδιαιτερότητες, όσο αφορά την κινητικότητα της μέσα στον υδροφορέα. Το νόημα των επαναλαμβανόμενων δειγματοληψιών έχει να κάνει με τ’ ότι η ουσία αυτή, αν υπάρχει, μπορεί να έχει διαφορετική κινητικότητα και δράση ανάλογα με την κατανάλωση μπορεί να έχει το νερό ανά πάσα στιγμή. Οπότε κάνοντας αρκετές δειγματοληψίες διασφαλίζουμε ότι, είμαστε σίγουροι, ότι δεν υπάρχει αυτή η ουσία στο νερό. Τα δείγματα που έχει προσκομίσει μέχρι τώρα, στην υπηρεσία μας, η ΔΕΥΑ Βοΐου, δείχνουν ότι δεν είναι ανιχνεύσιμη η χημική ουσία, είναι ουσιαστικά κάτω από ένα μικρογραμμάριο ανά λίτρο, σύμφωνα με το συνεργαζόμενο εργαστήριο του κ. Αβραμίδη”καταλήγοντας και στο ζητούμενο – για τους δημότες – πως“Θέλω να πιστεύω ότι μέσα στην (ερχόμενη) εβδομάδα, εφόσον όλα είναι χωρίς την ύπαρξη της χημικής ένωσης, Δευτέρα – Τρίτη, θα υπάρχει κανονικά υδροδότηση της περιοχής. Αυτή η χημική ένωση από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν υπήρχε και το παράδοξο είναι ότι προηγούμενες αναλύσεις, από αρχεία παλαιοτέρων στοιχείων, δε δείχνουν την ύπαρξή της”.