Η BIANCA «ΕΦΥΓΕ» …

1484

H ΒIANCA ‘’ΕΦΥΓΕ’’!!!!

Πριν λίγες μέρες, η είδηση ότι η Bianca μας έπεσε θύμα δηλητηρίασης και πέθανε ,προκάλεσε τεράστια θλίψη και δάκρυα στα μάτια των μικρών μαθητών αλλά και του προσωπικού του 2ου Δημ.Σχ. Σιάτιστας.

Η Bianca ,καφέ-μπεζ στειρωμένη σκυλίτσα,η μασκότ του σχολείου μας, δε θα μας συντροφεύει πια στα διαλείμματά μας,στις εκδρομές μας,στα παιχνίδια μας!

Ματάκια κλαμμένα,δάκρυα και πολλά αναπάντητα γιατί!Βρεθήκαμε όλοι σε δεινή θέση προσπαθώντας να εξηγήσουμε ως εκπαιδευτικοί τα ανεξήγητα…

Γιατί τη σκότωσαν;Γιατί κανείς δεν την προστάτεψε;Ποιος θα μπορούσε να κάνει κάτι τόσο απάνθρωπο;Γιατί αυτοί που το έκαναν δεν τιμωρούνται;

Πολλά τα παιδικά και αθώα γιατί και εμείς ανήμποροι να τα απαντήσουμε!

Η Bianca όμωςδεν ήταν το μόνο θύμα των προηγούμενων ημερών.Ήταν πολλά τα αδέσποτα αλλά και τα δεσποζόμενα σκυλάκια που βρήκαν φριχτό και οδυνηρό θάνατο από τα χέρια που τα τάισαν με δηλητήριο.

Οι υπεύθυνοι δε δηλητηρίασαν όμως μόνο τα σκυλάκια….δηλητήριο έσταξαν και στις αθώες ψυχές των μικρών μας μαθητών ,καθώς είδαν να χάνεται, από τη μια μέρα στην άλλη, η σκυλίτσα με τα εκφραστικά μάτια και τη χαρούμενη ουρίτσα που έδινε καθημερινά ανεξάντλητη αγάπη,πίστη,αφοσίωση και υπομονή σε όλους μας…

Τελικά στους δύσκολους καιρούς που περνάμε ως κοινωνία, λόγω της οικονομικής και της υγειονομικής κρίσης ,θα μπορούσε να πει κανείς ότι τη μαγαλύτερη κρίση την υφίστανται οι ηθικές αξίες και η ανθρωπιά!

Αγωνιζόμαστε καθημερινά, μέσα στους κόλπους της κοινωνίας αλλά και του σχολείου ειδικότερα, να δημιουργούμε συνθήκες συνεχούς μετάγγισης αγωγής,παιδείας,αξιών στα παιδιά μας.                                                  Μέσα στην ίδια κοινωνία υπάρχουν δυστυχώς και κάποιοι συνάνθρωποί μας που δίνουν με τις πράξεις τους ηχηρό παράδειγμα απανθρωπιάς!Μας δείχνουν τι πάει να πει να είναι κανείς απαίδευτος,ανάγωγος και ακοινώνητος.Αναλαμβάνουν ρόλους που δεν τους αναλογούν και θεωρούν ότι θανατώνοντας ζώα συμβάλλουν στην εκκαθάριση της κοινωνίας μας από ό,τι την ενοχλεί…Αλήθεια, από πού αντλείται αυτό το δικαίωμά τους;Εμείς οι υπόλοιποι τι κάνουμε;Τι μπορούμε να κάνουμε εκτός από το να κοιτάμε παθητικά να διαπράττονται μπροστά μας διαχρονικά και μονίμως ατιμώρητα εγκλήματα;

Είναι λυπηρό να βλέπει κάνεις πως τα αργά αντανακλαστικά ,των αρμοδίων ή μη, ενεργοποιούνται μόνο για να εξαφανίσουμε τις αποδείξεις αυτών των εγκλημάτων.Να περισυλλέξουμε το ζώο,να το πετάξουμε ποιος ξέρει πού και μετά να συνεχίσουμε να λειτουργούμε σαν να μη συμβαίνουν όλα αυτά γύρω μας.

Το πιο τρομακτικό ίσως από όλα είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί, που είναι υπεύθυνοι για  τις θανατώσεις ζώων, είναι άνθρωποι σαν όλους τους άλλους.Ζουν,εργάζονται,χαμογελούν…Κρύβουν τα κόμπλεξ και την ανεπάρκειά τους πίσω από την εικόνα του φυσιολογικού,του καθώς πρέπει,του καλού χριστιανού,του ευυπόληπτου πολίτη.Άρρωστα μυαλά, πίσω από βιτρίνες όμορφων και φυσιολογικών ανθρώπων.

Θα ήθελα να ζητήσω ειλικρινά συγγνώμη από τους μικρούς μου μαθητές για όλο αυτό που βίωσαν,που δεν μπόρεσα να προστατέψω την Bianca τους,που οι υπεύθυνοι δεν τιμωρούνται…

Θα έπρεπε ίσως όλοι να τους υποσχεθούμε πως θα κάνουμε ,ως υπεύθυνοι πολίτες και άνθρωποι, ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά.Πως θα πιέσουμε, ως κοινωνία, να ανοίξουν επιτέλους τα στόματα και να καταγγέλνουν τους υπεύθυνους τέτοιων πράξεων.Διότι αν δεν μιλήσουμε, αυτομάτως αυτό μας καθιστά συνένοχους.

Πρέπει να υποσχεθούμε πως θα προσπαθούμε όλοι μας καθημερινά να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι, γεμάτοι μόνο με αγάπη για τον συνάνθρωπο,για τα ζώα,για το περιβάλλον. Άνθρωποι με ανεκτικότητα και υπομονή απέναντι στο «άλλο»,στο ξένο,στο έγχρωμο,στο αδύναμο,στο ανυπεράσπιστο….είτε αυτό είναι άνθρωπος είτε είναι ζώο.

Πρέπει ως κοινωνία επιτέλους να ξεπεράσουμε τέτοιου είδους πρακτικές ,όπως οι δηλητηριάσεις, διότι ανήκουν στο κακό μας παρελθόν και δεν πρέπει να συντροφέψουν και το μέλλον μας.Πρέπει ως άνθρωποι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι σε αυτά τα ζώα τα οποία εμείς εξημερώσαμε να μας συντροφεύουν,να μας αγαπούν…

Είναι ανάγκη ως άνθρωποι να μάθουμε να απλώνουμε το χέρι για να προσφέρουμε χάδι,αγάπη,τροφή και φροντίδα σε όποιο πλάσμα αυτού του κόσμου το έχει ανάγκη.

Είναι εξαιρετικά αναγκαίο να καταδικάζουμε τέτοιες πρακτικές και να απαιτούμε οι ένοχοι να πληρώνουν.

Γιατί σήμερα αθώα θύματα άρρωστων μυαλών είναι τα ζώα…αύριο τα παιδιά μας!!!!!

Και πιστέψτε με ,αξίζει να προσπαθήσουμε για όλα αυτά.Αξίζει να προσπαθήσει κανείς απλά και μόνο για αυτά τα πολύτιμα παιδικά δάκρυα ανθρωπιάς, που κύλησαν από τα μάτια των μικρών παιδιών στο άκουσμα του θανάτου της Bianca.

Γιατί όσο κυλάνε τέτοια δάκρυα από τα μάτια μικρών παιδιών, αυτό αποτελεί απόδειξη ότι κάποιοι άνθρωποι μεγαλώνουν σωστούς ανθρώπους και ακόμη υπάρχει ελπίδα να μη χάσουμε ποτέ ως άνθρωποι αυτό που μας χαρακτηρίζει…την ΑΝΘΡΩΠΙΑ μας!!!!!

                                                                   Γκόγκου Αναστασία

                                                                        Εκπαιδευτικός