‘Ειδήσεις … Ειδήσεις

1273

Ανατροπή στην υπόθεση ενός 52χρονου αλλοδαπου στην Καστοριά, ο οποίος σκοτώθηκε μετά από πτώση σε γκρεμό με το αυτοκίνητο που οδηγούσε. Ο 52χρονος, σύμφωνα με την Αστυνομία, δεν οδηγούσε δικό του όχημα. Το όχημα, με το οποίο ο αλλοδαπός κατακρημνίστηκε σε βάθος 50 μέτρων είχε κλαπεί από μία 45χρονη γυναίκα. Για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, όταν ο 52χρονος βρισκόταν στο 27ο χιλιόμετρα της Επαρχιακής Οδού Καστοριάς – Αμυνταίου, εξετράπη από τη πορεία του και έπεσε σε γκρεμό, κοντά στη Κοινότητα Βέργας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας περαστικός ειδοποίησε τις Αρχές όταν διαπίστωσε πως το αυτοκίνητο είχε φύγει από τον δρόμο και είχε πέσει στο γκρεμό, ενώ ο 52χρονος φαίνεται να ήταν κάτοικος της ευρύτερης περιοχής του Αμύνταιου.

Η ανακοίνωση της πυροσβεστικής:

«Ολοκληρώθηκε η ανάσυρση ενός άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του από Ε.Ι.Χ., ύστερα από εκτροπή και πτώση του οχήματός του σε γκρεμό, στην Τ.Κ. Βέργας του δήμου Καστοριάς. Επιχείρησαν 6 πυροσβέστες με 3 οχήματα».

www.ethnos.gr

Νέο Νέο

Τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου Δήμου, με αναλογία ενός πιστού ανά 25 τετραγωνικά και όριο τους 20 πιστούς με υποχρεωτική χρήση μάσκας και υποχρεωτικό Testing με ευθύνη της Ιεράς μητροπόλεως σε ιερείς και ψάλτες για τις ακόλουθες τρεις θρησκευτικές εορτές : α. Κυριακή της Ορθοδοξίας 21 Μαρτίου β. Ευαγγελισμό της Θεοτόκου 25 Μαρτίου γ. Δεύτερους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου 26 Μαρτίου. Έναρξη ισχύος από μεθαύριο Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Lockdown: Τι αλλάζει από το πρωί του Σαββάτου 20 Μαρτίου – Οι αλλαγές στα μέτρα
Μία πρόταση της Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση έδωσε το στίγμα των αποφάσεων για τα νέα μέτρα του lockdown, που ξεκινούν από τις 06:00 του Σαββάτου, 20 Μαρτίου. «Στην επιτροπή συζητήσαμε αναλυτικά για την ψυχική κόπωση όλων. Όμως σήμερα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για χαλάρωση μέτρων» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και πράγματι οι ανακοινώσεις ήταν φειδωλές, οι αλλαγές περιορισμένες και στοχευμένες κυρίως στο να δώσουν μια ψυχολογική ανάσα. Ετσι το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης άκρων (μανικιούρ – πεντικιούρ), το άνοιγμα των πάρκων και το ψάρεμα υπό προϋποθέσεις είναι οι βασικές αλλαγές στη ζωή μας από το πρωί του Σαββάτου.

Είναι φανερό ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων κορονοϊού, των διασωληνεμένων αλλά και οι ζωές που χάνονται καθημερινά δεν άφησαν πολλά περιθώρια για περισσότερες αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών, που πλέον θα μπορούν και τα Σαββατοκύριακα -εκτός από τις καθημερινές- να κυκλοφορούν έως στις 21:00.

Παράλληλα η Κυβέρνηση υιοθετώντας το πάγιο αίτημα της επιτροπής των λοιμωξιολώγων για αύξηση των τεστ, ανακοίνωσε ότι από τέλος Μαρτίου, όλοι οι Ελληνες πολίτες θα μπορούν με το ΑΜΚΑ τους να προμηθεύονται ένα τεστ την εβδομάδα δωρεάν, ενώ ανακοινώθηκε και η έναρξη εμβολιασμών σε ειδικές επαγγελματικές ομάδες από τον Μάιο.

www.ethnos.gr

“Δεν υπάρχει ούτε ευρώ” είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας στους εκπροσώπους της εστίασης και των γυμναστηρίων της Δυτικής Μακεδονίας για το νέο πρόγραμμα στήριξης της Περιφέρειας από ΕΣΠΑ! – “Να απευθυνθείτε στον Άδωνι για τα 45 εκατομμύρια!” – “Κάναμε λάθος για τις σχολές οδηγών” – Βουλευτές, δήμαρχοι και Κασαπίδης στην τηλεδιάσκεψη

Δυσάρεστα μαντάτα για τους εκπροσώπους της εστίασης και των γυμναστηρίων και της Δυτικής Μακεδονίας επιφύλαξε η σημερινή τηλεδιασκεψη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με ττους εκπροσώπους των δυο κλάδων, τους “γαλάζιους” βουλευτές της περιφέρειας, και τον περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως “Δεν υπάρχει ούτε ευρώ” για το νέο πρόγραμμα στήριξης της Περιφέρειας από το ΕΣΠΑ, στο οποίο (λόγω της “υπερδέσμευσης”) απαιτείται και η εθνική χρηματοδότηση!

Σε σημείωση, επίσης, βουλευτή της περιοχής για τη δέσμευση του υπουργού Ανάπτυξης πως θα στηριχθούν οι εν λόγω κλάδοι, απάντησε πως αυτό δεν είναι δική του αρμοδιότητα και σημειώνοντας “Να απευθυνθείτε στον Άδωνι για τα 45 εκατομμύρια!”

Πλέον, οι κλάδοι της εστίασης και των γυμναστηρίων ελπίζουν σε ένα οριζόντιο πρόγραμμα, σε πανελλαδικό επίπεδο, το οποίο θα προκηρυχθεί σύντομα, αλλά και σε μειώσεις/επιδοτήσεις ενοικίων, ενώ να σημειωθεί πως στην τηλεδιάσκεψη όλοι οι κυβερνητικοί βουλευτές στήριξαν των αιτήματων των κλάδων.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του Kozanimedia, ο υπουργός ανέφερε πως “Κάναμε λάθος για τις σχολές οδηγών”, δεσμευόμενος για διορθωτικές κινήσεις

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας πραγματοποίησε σήμερα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Παραγωγικών Φορέων, καθώς και Βουλευτές από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα: «Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο», στο πλαίσιο κύκλου τηλεδιασκέψεων με εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές κοινωνίες – διαχρονικά, αλλά και ειδικά σήμερα, εν μέσω της πρωτοφανούς δοκιμασίας που βιώνει, και, η πατρίδα μας – στην κοινωνική συνοχή και την οικονομική σταθερότητα της χώρας. Αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και προσπαθεί, με άμεσα, στοχευμένα, αποτελεσματικά και κοινωνικά δίκαια μέτρα, να τις στηρίξει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Προς αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκει τη διάδραση, την ώσμωση ιδεών και γενικότερα τον εποικοδομητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Παρουσιάστηκαν οι δράσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Παραγωγικών Φορέων ανέπτυξαν στον κ. Σταϊκούρα τις θέσεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους γύρω από κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας.

Κατά την παρουσίασή του, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Η Κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, αλλά και ειδικότερα κατά τον τελευταίο ταραχώδη χρόνο της υγειονομικής κρίσης, βρίσκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τις στηρίζει στον μέγιστο δυνατό βαθμό, μέσα από ένα πλέγμα έγκαιρων, συνεκτικών και αποτελεσματικών μέτρων και παρεμβάσεων. Μέτρα και παρεμβάσεις που εκτείνονται σε πολλά, διαφορετικά πεδία και τομείς, υπερβαίνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για όλη την οικονομία της χώρας και προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε περιοχής. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα μέτρα συνολικού ύψους άνω των 283 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, υλοποιήθηκαν:

1ον. Παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, από την αρχή της πανδημίας, με μέτρα συνολικού ύψους 279 εκατ. ευρώ, που εξειδικεύονται ως εξής:
 145 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν συνολικά, μέσω των έξι κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε 16.383 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με μέσο όρο ενίσχυσης τα 8.844 ευρώ.
 11 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού στις επιχειρήσεις.
 85 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 587 δάνεια, έχουν ήδη εκταμιευθεί μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.
 38 εκατ. ευρώ έχουν λάβει οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού.

Από τα 279 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν συνολικά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:
 τα 75 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς,
 τα 18 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών,
 τα 151 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και
 τα 35 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.

2ον. Παρεμβάσεις στήριξης του αγροτικού τομέα
Με τον πρωτογενή τομέα να αποτελεί, σταθερά, κεντρικό συστατικό πυλώνα της αναπτυξιακής μα

Κτλ