Εισήγηση Επιτροπής Λοιμωξιολόγων: Μπλόκο σε διαδημοτικές μετακινήσεις και άνοιγμα λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα & Κοζάνη

1562

Εισήγηση Επιτροπής Λοιμωξιολόγων: Μπλόκο σε διαδημοτικές μετακινήσεις και άνοιγμα λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα & Κοζάνη

Μπλόκο στις διαδημοτικές μετακινήσεις και στο άνοιγμα των καταστημάτων του λιανεμπορίου για τρεις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ Κόκκινο» εισηγείται η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ, με αφορμή τα επιβαρυμένα επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσιάζουν η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη και η Αχαΐα.

Καμπανάκι κινδύνου για την αύξηση του επιδημιολογογικού φορτίου στην Βόρεια Ελλάδα κυρίως σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, έκρουσε νωρίτερα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Όπως εξήγησε, τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 28% την εβδομάδα που μας πέρασε ενώ υπολογίζεται πως σήμερα εκεί υπάρχουν περισσότερα από 2.000 ενεργά κρούσματα.

Πηγή: skai.gr

To ρεπορτάζ του in.gr

Να μην ανοίξουν τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα καθώς και να μην επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις στις ίδιες τρεις περιοχές εισηγήθηκε η επιτροπή λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr.

Ακόμη εισηγήθηκαν την διενέργεια υποχρεωτικού τεστ στους εργασιακούς χώρους στις περιοχές αυτές.

Η έκτακτη σύσκεψη που ξεκίνησε νωρίς το βράδυ της Παρασκευής ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ και ήταν πραγματικό θρίλερ για γερά νεύρα, με αντιπαραθέσεις, αφού παρά τις ανακοινώσεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου σε ολόκληρη τη χώρα στις 5 Απριλίου, φαίνεται πως τα επιδημιολογικά δεδομένα σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας προκάλεσαν δεύτερες σκέψεις σε πολλούς από τους επιστήμονες.

Αυτός είναι και ο λόγος που έγινε η εισήγηση τουλάχιστον σε αυτές τις τρεις περιοχές, να ανασταλεί το άνοιγμα των καταστημάτων και οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Άγνωστο παραμένει ακόμα τι θα συμβεί με την Αττική, η οποία επίσης βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο».

Βεβαίως, υπάρχουν και επιστήμονες που έχουν αντίθετη άποψη και όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης οι οποίες έχουν ήδη ανακοινωθεί. Δηλαδή να ανοίξουν τα καταστήματα και να επιτραπούν οι μετακινήσεις.

Ωστόσο, κανείς δεν αποκλείει το γεγονός της ακύρωσης της χαλάρωσης των μέτρων, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη ενώ δύσκολη είναι η κατάσταση για Κοζάνη και Αχαϊα.