Σαρωτικές αλλαγές στο Chapmions League από το 2024

2562

champions_league

Οι αποφάσεις έχουν παρθεί! Από το 2024 και μετά, θα ξεκινήσει το SuperChampions league, η μετεξέλιξη του σημερινού Champions League. Κατά ένα μεγάλο ποσοστό θα αποτελεί μία «κλειστή λίγκα» υπό την αιγίδα της UEFA, όμως, καθώς οι μεγάλοι και πλούσιοι σύλλογοι της Ευρώπης θέλουν την σιγουριά στα οικονομικά τους θέματα.

Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε στο Άμστερνταμ και πιο συγκεκριμένα στα πολυτελή σαλόνια ενός ξενοδοχείου με θέα στο κανάλι, συνάντηση των μελών της ECA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων) όπου ο πρόεδρός της και ιδιοκτήτης της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι τόνισε για μία ακόμη φορά πως από το 2024 θα ξεκινήσει το SuperChampions, η βελτιωμένη έκδοση του τωρινού Champions league.

Οι Ευρωπαικοί σύλλογοι, 232 τον αριθμό, είχαν πάει για να ξεκαθαρίσουν πως αυτοί είναι οι «κυρίαρχοι» του παιχνιδιού και να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα : είμαστε οι κύριοι του αγώνα και θέλουμε να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας ακόμη περισσότερο.

Η γενική συνέλευση της ECA ,πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή για την ισορροπία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Η χρονική στιγμή για το 2024, όταν θα λήξουν οι αρχές του τρέχοντος διεθνούς ημερολογίου και πάνω απ ‘όλα θα ξεκινήσει το SuperChampions, με την συμμετοχή 32 συλλόγων, που θα χωρισθούν σε 4 ομίλους των 8 ομάδων θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες προβιβασμούς και υποβιβασμούς. Το 2024 φαίνεται πολύ μακριά, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ κοντά. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πριν πάει ο Ανιέλι στο Άμστερνταμ είχε επισκεφθεί στη Νιόν τον πρόεδρο της UEFA, Αλεκσάντερ Τσεφερίν και αφού συμφώνησαν , συζήτησαν για το νέο σχέδιο, για όλες τις πτυχές του , από τη μορφή έως τις ημερομηνίες των αγώνων καθώς και τις λίστες πρόσβασης.

Ο Αντρέα Ανιέλι πριν προχωρήσει στην επίσημη ανακοίνωση , στη Γενική Συνέλευση για το τι θα ακολουθήσει από το 2024 και μετά, είχε πάρει ήδη την απόφαση του! Μία ημέρα πριν, σε κατ ιδίαν μυστικές επαφές που είχε με τους «ισχυρούς» των μεγάλων πρωταθλημάτων (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία- και για πρώτη φορά είχε προσκαλέσει και την Ρωσία) , τα βρήκε και μαζί τους για τη… μεθεπόμενη μέρα .

Όλοι μαζί συμφώνησαν πως θα προχωρήσουν στο νέο ξεκίνημα από το 2024 που θα αποφέρει και περισσότερα οικονομικά οφέλη στις ομάδες τους.

Σύμφωνα τώρα με το νέο πλάνο, αναμένεται να υπάρξει μία διαφοροποίηση. Αν και επισήμως κανείς δεν μιλάει γι αυτό, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα σύστημα «ανόδου» και «υποβιβασμού», ανάλογα με τις επιδόσεις της κάθε ομάδας. Ενώ επίσης θα δοθεί έμφαση και στο παρελθόν οπότε είναι πολύ πιθανό να δούμε και ομάδες που είχαν πρωταγωνιστήσει παλαιότερα (Μίλαν για παράδειγμα) που εδώ και χρόνια έχει χάσει αρκετή από την αίγλη της! Εδώ βεβαίως σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις αλλά ποιος μπορεί να ισχυρισθεί ότι θα μπορέσει να τις ξεπεράσει; Σχεδόν κανείς!

Αγώνες και Σαββατοκύριακο!!!

Το πιο μεγάλο θέμα ωστόσο, που ήδη άρχισε να δημιουργεί και εντάσεις, ανάμεσα σε ECA, UEFA και προ παντός την Ευρωπαϊκή Ένωση Λιγκών, είναι αυτό που θέλει διακαώς ο πρόεδρος της Γιουβέντους και «ισχυρός ανήρ» της πρώτης, Αντρέα Ανιέλι να διεξάγονται αγώνες του SuperChampions, τα Σαββατοκύριακα! Όχι όλα, αλλά τις αντίστοιχες ημέρες που υπάρχουν παιχνίδια στο διεθνές καλεντάρι. Όπως καταλαβαίνει κανείς, αυτό έχει προκαλέσει «κεραυνό εν αιθρία» στις Λίγκες . Η Πρέμιερ Λιγκ που ετοιμάζεται να αποχωρήσει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο άκουσμα και μόνο ένοιωσε ένα… σεισμό! Αλλά το ίδιο συμβαίνει και τις άλλες χώρες πέραν των ισχυρών συλλόγων που θα μετέχουν στο εγχείρημα αυτό. Η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Λιγκών όπου ηγείται ο Σουηδός, άλλοτε εκτελεστικός διευθυντής της UEFA, Λάρς- Κρίστεν Ολσον, είναι αποφασισμένη να τραβήξει το «σχοινί» όσο πιο μακριά γίνεται: Ακόμη και στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λουξεμβούργου φέρεται αποφασισμένη να φτάσει ώστε να μην περάσει το θέμα της αλλαγής ημέρας των εθνικών πρωταθλημάτων, αφού ουσιαστικά θα σημάνει το «ξαφνικό τους θάνατο» ανάμεσά τους φυσικά και της Ελλάδος!

Οπότε στο θέμα αυτό αναμένεται να υπάρξει συνέχεια που σίγουρα δεν ξέρουμε πόσο καλή ή όχι θα είναι…

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ είναι του Μάνου Σταραμόπουλου, δημοσιογράφου και αναλυτή διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων, μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS και ανταποκριτής των France Football, A Bola, Discoveryfootball. com και Mundo Deportivo.