ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

7794

Όλα έτοιμα για την απόβαση των αγροτών στην Αθήνα – Στόχος να μείνουν στο Σύνταγμα για 24 ώρες

Οι αγρότες θα διανυκτερεύσουν στο Κάστρο Βοιωτίας – Πού θα γίνουν οι προσυγκεντρώσεις

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την είσοδο των αγροτών με τρακτέρ στο συλλαλητήριο που προγραμματίζουν για αύριο, Τρίτη στις 18:30 στο κέντρο της Αθήνας. Στο πλευρό τους βρίσκονται εργατικά συνδικάτα, φοιτητές και μαζικοί φορείς, ενώ έχουν προγραμματιστεί και προσυγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία του κέντρου.

Παράλληλα, μία μέρα πριν την «κάθοδο» των τρακτέρ στην πρωτεύουσα, οι αγρότες συνεχίζουν να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους με αποκλεισμούς δρόμων, λιμανιών και τελωνείων, ενώ από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση επιμένει πως δεν υπάρχει κανένα περαιτέρω περιθώριο για επιπρόσθετες παροχές.

Η πορεία των αγροτών προς την πρωτεύουσα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, οι αγρότες έχουν πλέον περάσει τα Μάλγαρα και έχουν φτάσει στον Πλατύκαμπο.

Ακόμη, από ότι φαίνεται οι αγρότες θα διανυκτερεύσουν στο Κάστρο Βοιωτίας, όπου εκεί θα μετρήσουν πόσα τρακτέρ θα έρθουν τελικά στο συλλαλητήριο. Η πορεία τους προς την Αθήνα θα ξεκινήσει από τα ξημερώματα της Τρίτης, ενώ τα τρακτέρ αναμένεται να μείνουν στο Σύνταγμα τουλάχιστον 24 ώρες.

Σημειώνεται δε ότι ο αριθμός των τρακτέρ που θα κατέβουν στο κέντρο της Αθήνας θα είναι μεταξύ 150 με 200.

Νέο φρένο Μητσοτάκη για έξτρα παροχές στους αγρότες λίγο πριν το μεγάλο συλλαλητήριο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να αναδείξει ξανά τα μέτρα-ψίχουλα που μοίρασε η κυβέρνηση υπέρ των αγροτών. Όμως αυτά -ήδη- έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή

Νέο… δημοσιονομικό φρένο επιχειρεί να βάλει στις αγροτικές κινητοποιήσεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δύο μέρες πριν το μεγάλο συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα, όπου αναμένονται εκατοντάδες τρακτέρ και χιλιάδες διαδηλωτές από την επικράτεια.

Συγκεκριμένα, στην κυριακάτικη ανασκόπηση που πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Facebook, ανέφερε για τους αγρότες ότι «τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα» και «ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους», ωστόσο, τόνισε, ότι αυτό θα γίνεται «λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας». Όπως είπε ο πρωθυπουργός «δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της ανασκόπησής του επιχείρησε να αναδείξει ξανά τα μέτρα-ψίχουλα που μοίρασε η κυβέρνηση υπέρ των αγροτών. Όμως αυτά -ήδη- έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή, εξού και η επερχόμενη πανελλαδική κινητοποίηση των αγροτών στην πρωτεύουσα.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Καλημέρα! Ίσως παρατηρήσατε ότι την εβδομάδα που μας πέρασε μονοπώλησε την επικαιρότητα ένα θέμα: η ψήφιση της ισότητας στον πολιτικό γάμο. Και είναι λογικό. Με αυτό το θέμα θα ξεκινήσω τη σημερινή ανασκόπηση, αλλά ελπίζω ότι θα καταφέρω να κρατήσω το ενδιαφέρον σας και ελπίζω να σας πείσω να διαβάσετε και για όλα τα άλλα που έγιναν μέσα στην εβδομάδα, ειδικά αφού είναι πιθανόν να επισκιάστηκαν, και τους αξίζει λίγη -έστω!- προσοχή. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει «μονοθεματική» ατζέντα, προφανώς. Όμως ελπίζω πως όσοι παρακολουθούν το έργο μας, όσοι από εσάς διαβάζετε αυτές τις αναρτήσεις ειδικά, έχετε ίσως εκτιμήσει το γεγονός ότι δίνουμε πολλές μάχες σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, με την ίδια επιμονή. Σήμερα για παράδειγμα, έχω να σας πω για θέματα που αφορούν την Υγεία, την Πολιτική Προστασία, την Ασφάλεια, τη στήριξη στους αγρότες μας αλλά και τον Πολιτισμό.

Θα ξεκινήσω όμως με την ισότητα στον γάμο. Γνωρίζω, το είπα άλλωστε και στη Βουλή, ότι με την ιστορική ρύθμιση για την ισότητα στον γάμο που ψηφίστηκε πανηγυρικά την Πέμπτη στη Βουλή, δεν επιλύουμε ένα πρόβλημα που αφορά την πλειονότητα της κοινωνίας, αλλά μια μειοψηφία της. Και από αυτό το πρίσμα ίσως κάποιοι ακόμη αναρωτιούνται γιατί επιμένουμε να τη θεωρούμε τόσο σημαντική. Μα ακριβώς γιατί αποδεικνύουμε στην πράξη ότι όντως είμαστε μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων, που νοιάζεται όχι μόνο για τους πολλούς, αλλά και για τους λίγους -πρωτίστως για τους πιο ευάλωτους όπως είναι τα παιδιά- αποδίδοντας δικαιώματα, δικαιοσύνη και ελευθερία, σε μια μερίδα συμπολιτών μας που έως σήμερα τα στερούνταν.

Η ρύθμιση χαιρετίστηκε απ’ όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ μέσω των πρεσβειών στην Αθήνα, αναδείχθηκε με θετικό τρόπο από όλα τα μεγάλα δυτικά ΜΜΕ ως «νίκη-ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα» και κυρίως επιβεβαιώνει αυτό που διαπιστώνει το Democracy Index του Economist: ότι έπειτα από 16 χρόνια η Ελλάδα κατατάσσεται στις 20 ωριμότερες δημοκρατίες του κόσμου, βρίσκεται πέντε θέσεις υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι αλλά και υψηλότερα από χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, οι ΗΠΑ και το Βέλγιο. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους συστηματικά, εντός και εκτός συνόρων, επικρίνουν και συκοφαντούν τη χώρα μας. Έτσι θα συνεχίσουμε, κάνοντας όπου χρειάζονται θεσμικές βελτιώσεις. Γιατί πιστεύουμε ότι ο αγώνας για μια καλύτερη Δημοκρατία είναι διαρκής.

Αλλάζω θέμα. Την περασμένη Τρίτη συναντήθηκα με πολυμελείς αντιπροσωπείες των αγροτών απ’ όλη την Ελλάδα. Είχαμε έναν νηφάλιο διάλογο, άκουσα με προσοχή τις εύλογες αγωνίες τους και ανακοίνωσα επιπλέον δύο μέτρα στήριξής τους -φθηνότερο ρεύμα για όλους τους παραγωγούς στα όρια του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για μια δεκαετία και προκαταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ 40 εκ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου μαζί με δέσμευση να αλλάξουμε προς το δικαιότερο με βάση τους όγκους παραγωγής την επιστροφή από το 2025. Η επιβράβευση και στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Διότι έτσι στηρίζουμε και τον πρωτογενή τομέα από το χωράφι έως το ράφι αλλά και τον καταναλωτή με καλύτερες τιμές.

Επιπρόσθετα, η Κομισιόν προωθεί κανονισμό που προβλέπει τη μερική εξαίρεση των Ευρωπαίων αγροτών -και των Ελλήνων επομένως- από τον κανόνα της αιρεσιμότητας για τις εκτάσεις υπό αγρανάπαυση. Ο κανονισμός τέθηκε ήδη σε ισχύ, θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1/1 έως 31/12/2024. Ήταν και δική μας πρόταση, ενώ σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της ΕΕ αντιτάχθηκαν. Δεν θα επαναλάβω εδώ τι έχουμε κάνει συνολικά από το 2019 για τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής. Τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε.

Θα περάσω στον χώρο της υγείας, όπου είχαμε σημαντικές εξελίξεις μέσα στη βδομάδα. Θεσμοθετήσαμε το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών και για πρώτη φορά στη χώρα μας θα υπάρχει πλέον ακριβής καταγραφή πραγματικών δεδομένων με σκοπό τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας για τους ασθενείς με νεοπλασματικές ασθένειες. Και κάτι ακόμα που αφορά αυτή την κατηγορία των ασθενών: ξεκινά η διαδικασία για την κατασκευή του νέου Κέντρου Ακτινοθεραπείας-Χημειοθεραπείας και της ανακαίνισης κλινικών στο νοσοκομείο Σωτηρία. Μικρότερα αλλά απαραίτητα είναι και τα έργα για την ενεργειακή αναβάθμιση/ανακαίνιση του Νοσοκομείου Τρικάλων, του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου και 6 Κέντρων Υγείας στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα. Αυτή την εβδομάδα υπογράφηκε η σχετική σύμβαση. Και με την ευκαιρία, να προσθέσω ότι δόθηκε παράταση στο πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον δημόσιο τομέα της Υγείας, σε θέσεις επιστημονικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και σε άλλες νευραλγικές ειδικότητες του ΕΣΥ, συνολικού προϋπολογισμού 48 εκ. ευρώ.

Πάμε τώρα στη Δικαιοσύνη, γιατί κατατέθηκε στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Στόχος των αλλαγών είναι η αντιμετώπιση της «μικρομεσαίας» εγκληματικότητας, με κύριο μέσο την έκτιση των ποινών. Αυτό έχει σκοπό να καταπολεμήσει και το αίσθημα ατιμωρησίας και να αυξήσει την ασφάλεια του πολίτη. Δύο ενδεικτικά παραδείγματα: η αναστολή της ποινής για πλημμελήματα μετατρέπεται από κανόνας σε εξαίρεση, και η αποφυλάκιση υπό όρους θα εναπόκειται στην ουσιαστική κρίση του δικαστικού συμβουλίου ανάλογα με την επικινδυνότητα του εγκλήματος και τα ατομικά χαρακτηριστικά του δράστη. Το νομοσχέδιο εισάγει και ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών και του χρόνου της ποινικής δίκης. Μεταξύ άλλων, προβλέπει υψηλά χρηματικά πρόστιμα για τους δικομανείς και όσους με δόλιες και αβάσιμες μηνύσεις απασχολούν ασκόπως τον μηχανισμό απονομής της δικαιοσύνης. Ιδιαίτερης βαρύτητας είναι και οι νέες πρόνοιες για την περαιτέρω προστασία των ανηλίκων θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Θα μείνω στο γενικότερο -πολύ σοβαρό- φαινόμενο της βίας και της παραβατικότητας με δράστες και θύματα ανηλίκους, το οποίο παρουσιάζει ανησυχητική ένταση τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την περίοδο των περιορισμών λόγω της πανδημίας. Θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε συγκροτημένα και πολυεπίπεδα, όπως δηλαδή επιβάλλει η φύση του προβλήματος. Γι’ αυτό και προχωρήσαμε στη σύσταση επιστημονικής επιτροπής για την εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης και Αντιμετώπισής του. Την απαρτίζουν έγκριτοι Έλληνες επιστήμονες, ειδικοί ο καθένας και η καθεμιά στις διαφορετικές πτυχές του φαινομένου, ώστε εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος να εκπονήσουν το πόρισμα με τις προτάσεις τους. Η πρωτοβουλία μας αυτή δεν είναι μεμονωμένη. Εντάσσεται στη δέσμη των πολιτικών μας εναντίον της έμφυλης και της ενδοοικογενειακής βίας και κατά του bullying, για την προστασία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και φυσικά παράλληλα με το πολύ σημαντικό εθνικό σχέδιο για τα άτομα με αναπηρία. Μάλιστα, από τον Μάρτιο θα τεθεί σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα για την καταγγελία περιστατικών bullying στο σχολείο από το Υπουργείο Παιδείας, και θα ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια ευαισθητοποίησης παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών.

Ένα άλλο θέμα του οποίου την ένταση έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια είναι οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, και σε αυτό θα περάσω τώρα. Η κλιματική κρίση, που συνιστά απειλή για ολόκληρο τον πλανήτη με ορατές τις συνέπειές της και στην Ελλάδα, καθιστά μονόδρομο τα μέτρα πρόληψης και την επένδυση στην Πολιτική Προστασία. Το κάναμε, το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε διαθέτοντας 2,1 δισ. για υποδομές σε Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία. Πρόσφατο δείγμα των δράσεών μας η ένταξη 2 πυροσβεστικών πλοίων στο Πυροσβεστικό Σώμα. Στα δύο αυτά νέα πλοία δόθηκαν τα ονόματα στελεχών του πυροσβεστικού σώματος, του Πυρονόμου Σάββα Σάββαρη και του Ανθυποσμηναγού Αριστείδη Μουζακίτη, που έπεσαν στην ώρα του καθήκοντος. Είναι η ελάχιστη απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης σε αυτούς τους ανθρώπους. Γιατί η αλήθεια είναι πως όσο κι αν ενισχύουμε τις υποδομές μας, τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος που 365 ημέρες τον χρόνο προσφέρουν την υπηρεσία τους για το καλό και την ασφάλεια όλων μας.

Ελπίζω ότι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να έχουν ήδη διαπιστώσει ότι η παρουσία της Τροχαίας στους δρόμους είναι πιο έντονη. Αν είδατε αυτή τη διαφορά, επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω για το τι έχει συμβεί: οι Υπηρεσίες της Τροχαίας στην Αττική ενισχύθηκαν με 200 αστυνομικούς και στη Θεσσαλονίκη με 74, εκεί δίνοντας έμφαση πρωτίστως στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας στο Fly Over. Το σχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Βελτιώνουμε την Κυκλοφορία-Μειώνουμε τα Τροχαία Ατυχήματα» περιλαμβάνει και άλλες ενέργειες όπως την αξιοποίηση 4 drones για τον έλεγχο της κυκλοφορίας σε τρία κομβικά σημεία της Αττικής, τη συγκρότηση 25 νέων Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων που θα κινούνται κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας για την αποτροπή αυτοσχέδιων αγώνων ταχύτητας, συμπεριφορών επικίνδυνης οδήγησης και οδήγησης υπό το καθεστώς μέθης. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από κανέναν μας, και πρώτα από την πολιτεία, να χάνονται τόσες ανθρώπινες ζωές στην άσφαλτο.

Θα κλείσω με το νέα στέγη του Αρχείου και της Θεατρικής Βιβλιοθήκης του Θεατρικού Μουσείου. Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού έδωσε το «πράσινο φως» στην οριστική μελέτη για την αποκατάσταση της οικίας του Αλέξανδρου Σούτσου επί της οδού Σταδίου 47 για να φιλοξενήσει μεγάλο μέρος της πλούσιας θεατρικής κληρονομιάς μας ώστε να είναι προσβάσιμη σε όλους, στο ευρύ κοινό και σε ερευνητές. Μιλάμε για χιλιάδες τόνους μελετών και θεατρικών έργων, εκδόσεις σχετικές με το ελληνικό και ξένο θέατρο που χρονολογούνται από το 1736, σπάνια χειρόγραφα και ψηφιοποιημένες συλλογές πρωτογενούς υλικού του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.3 εκ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Όπως σας είπα στην αρχή της ανάρτησης, είναι άλλη μία εβδομάδα με πλούσιο έργο, και ελπίζω να σας έπεισα να διαβάσετε μέχρι το τέλος. Και για όσους από εσάς διαβάζετε ακόμα, σας ευχαριστώ πολύ, και θα τα ξαναπούμε την επόμενη εβδομάδα!

Σας εύχομαι να έχετε μία όμορφη Κυριακή!».

Κορινθία: Σήμερα στον εισαγγελέα ο πατέρας της οικογένειας των «παλαιοχριστιανών» – Εξετάζεται η πιθανότητα αιμομιξίας

Ο «παλαιοχριστιανός» πατέρας κρατείται από χθες στην Ασφάλεια Κορίνθου και σήμερα Δευτέρα θα οδηγηθεί στο Δικαστικό Μέγαρο Κορίνθου. Οι εκτιμήσεις των Αρχών

Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου ο 45χρονος «παλαιοχριστιανός» πατέρας που ζούσε στην κοινότητα που είχε δημιουργήσει, στην Κορινθία, μαζί με τα παιδιά του.

Ο πατέρας κρατείται από χθες στην Ασφάλεια Κορίνθου και σήμερα θα οδηγηθεί στο Δικαστικό Μέγαρο Κορίνθου.  Σε βάρος του, μετά τη σύλληψή του, έχει σχηματιστεί δικογραφία για απείθεια στον νόμο και τη μη συμμόρφωσή του στην υποχρεωτικότητα της φοίτησης των τριών ανήλικων παιδιών του στο σχολείο.

Κατά την έφοδο της αστυνομίας εντοπίστηκε ο 15χρονος γιος του 45χρονου. Ο ανήλικος μεταφέρθηκε μετά από εισαγγελική εντολή στο νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα, όπου και θα παραμείνει τις επόμενες ημέρες μέχρι να αποφασιστεί που θα μεταφερθεί. Ωστόσο, μέλος της οικογένειας «παλαιοχριστιανών» διέψευσε τη μεταφορά του ανήλικου στο «Παίδων», σύμφωνα με όσα δήλωσε στο MEGA.

Οι Αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο της αιμομιξίας

Για μία πρωτόγνωρη υπόθεση για τα ελληνικά δεδομένα έκανε λόγο η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη, η οποία ανέφερε στο MEGA πως οι γονείς ευθύνονται για το γεγονός ότι τα παιδιά της οικογένειας δεν φοιτούν σε σχολείο.

«Η εισαγγελέας ζήτησε να γίνει έλεγχος στα παιδιά. Είχαν πάει στην αδερφή τους και χθες επέστρεψαν στο σπίτι τους. Υπάρχουν αδικήματα εναντίον των γονέων, που έχουνε εκθέσει τα παιδιά τους σε κίνδυνο. Πρόκειται για πλημμεληματικού χαρακτήρα άδικες πράξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά..

Παράλληλα, οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο της αιμομιξίας μεταξύ των μελών της οικογένειας.

«Το ένα παιδί της οικογένειας είναι έγκυος και δεν είπε ποιος είναι ο πατέρας. Η αστυνομία ζήτησε να γίνει έλεγχος DNA. Δεν ξέρουμε εάν υπάρχει αιμομιξία, πρέπει να ερευνηθεί», υπογράμμισε στο MEGA o πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργος Καλλιακμάνης.

Άφαντα τα παιδιά

Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να εξετασθεί τι θα γίνει και με την επιμέλεια των παιδιών εφόσον δεν βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των παιδιών.

Βέβαια για να γίνουν όλα αυτά πρέπει πρώτα να εντοπιστούν τα παιδιά που παραμένουν άφαντα από το πρωί όταν πήγαν οι αρμόδιες Αρχές να ελέγξουν τον χώρο που μεγαλώνουν.

Μέσα στα λαγούμια εντοπίστηκαν μόνο ο 45χρονος πατέρας και ο 15χρονος γιος, καθώς και μια 19χρονη από την Άρτα που δηλώνει φίλη της οικογένειας.

Τα άλλα δύο ανήλικα παιδιά 6 και 13 ετών, η 22χρονη με το 8 μηνών βρέφος της και η 37χρονη μητέρα φαίνεται ότι είχαν προλάβει να εξαφανιστούν.

Ανάληψη ευθύνης για τον φάκελο – βόμβα στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Ποια οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τον φάκελο – βόμβα που εστάλη στην προέδρο Εφετών, στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Στην ανάληψη της ευθύνης για την αποστολή του φακέλου – βόμβα στα γραφεία της προέδρου Εφετών, στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, προχώρησε η οργάνωση «Ένοπλη Απάντηση».

Σε κείμενο που ανήρτησαν σε γνωστό αντιεξουσιαστικό ιστότοπο, αναφέρουν ότι η πρόεδρος Εφετών, που στόχευε ο φάκελος – βόμβα, «είναι ένα από τα βασικά γρανάζια της απάνθρωπης – φασιστικής μηχανής που έχει ως μοναδικό στόχο το βασανισμό και την εκδίκηση».

Παράλληλα τονίζουν ότι «όσο εύκολα έφτασε ο φάκελος – βόμβα στο γραφείο της, τόσο εύκολα μπορούν οι σφαίρες μας να βρουν το στόχο τους».

Αναλυτικά το κείμενο – ανάληψης ευθύνης:

«Το έργο των δικατικών λειτουργών είναι ξεκάθαρο πως στοχεύει στο βασανισμό και την εξαθλίωση όλων των κρατούμενων και γενικά σε όλους εκείνους που δυστυχώς θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με το σινάφι τους.

Δικαστές, εισαγγελείς, εφέτες, όλοι μαζί έχουν δημιουργήσει εδώ και χρόνια μια κλειστή ομάδα βασανιστών, φυσικά με τη βοήθεια και συγκάληψη των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, οδηγούν τη χώρα στα βήματα της χούντας και της καταστολής. Οι αποφάσεις που παίρνονται στις αίθουσες των δικαστηρίων και στα γραφεία τους είναι ξεκάθαρα εκδικητικές και απάνθρωπες για το λαό. Τα καθάρματα που φέρουν τον «τίτλο» του προέδρου, του ανώτατου εφέτη κ.λ.π., είναι αυτοί που δίνουν τις εντολές για τις κατασχέσεις των σπιτιών ανθρώπων με προβλήματα υγείας, ηληκιωμένων, αλλά και όσων έρχονται αντιμέτωποι με την οικονομική κρίση.

Είναι αυτοί που κρίνουν με το έτσι θέλω για πόσο θα κάτσουν άνθρωποι στις φυλακές, ανεξαρτήτως αποδείξεων και στοιχείων, επειδή μόνο και μόνο αρέσκονται να παίρνουν εκδικητικές αποφάσεις κατά τη δήθεν κρίση τους και να απονέμουν τη δική τους «δικαιοσύνη», χωρίς να υπολογίζουν κανέναν και τίποτα.

Νομίζουν ότι βρίσκονται σε ένα ανώτερο στρώμα ανθρώπων και πως μπορούν να παίζουν με τις ζωές όλων. Η άμεση διασύνδεσή τους με ανώτατους μπάτσους και πολιτικούς, τους εντάσσουν σε ένα πλαίσιο αυτοδυναμίας και διαφθοράς χωρίς έλεγχο από κανέναν. Υπογράφουν και κανονίζουν νόμους για τους διεφθαρμένους «φίλους τους», δίνουν εντολές για παρακολουθήσεις ανθρώπων, με σκοπό το προσωπικό όφελος.

Ένα τεράστιο κεφάλαιο αφορά τους κρατούμενους και τη συνεχή αυστηροποίηση των ποινών, φυσικά με ορισμένες εξαιρέσεις που εξυπηρετούν μόνο τους «δικούς τους». Οι εξοντωτικές ποινές, οι διάφορες διατάξεις που εν μια νυκτί επιβάλλονται κατα πώς τους βολεύει, οδηγούν τους κρατούμενους στην καθημερινή μάχη για επιβίωση σε άθλιες συνθήκες.

Ενώ όταν πρόκειται για άτομα της κλίκας τους, με κουκουλώματα και συνοπτικές διαδικασίες, απαλλάσσονται από από κάθε ευθύνη που τους βαραίνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το δυστύχημα στα Τέμπη, όπου όλα τα καθάρματα – υπεύθυνοι για την τραγωδία, συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους. Ο τότε Υπουργός Μεταφορών Καραμανλής και τα διορισμένα τσιράκια του, με τη βοήθεια δικαστών και εισαγγελέων, απαλλάχθηκαν κάθε ευθύνης. Οι «διάσημοι» φίλοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι βιαστές και βασανιστές ψυχών Λιγνάδης, Φιλιππίδης κ.λ.π., αθωώνονται εν μέρει ή πέφτουν στα μαλακά, έτσι ώστε να συνεχίσουν το διεστραμμένο έργο τους με τη συγκάληψή τους. Αντίθετα, για όλους αυτούς που δεν ανήκουν στον ξεφτιλισμένο σάπιο κύκλο τους, η εφαρμογή των νόμων τους υπερβαίνει κάθε εκδικητικότητας.

Η συγκεκριμένη Πρόεδρος Εφετών (σ.σ. έχει σβηστεί το όνομα της προέδρου Εφετών), είναι ένα από τα βασικά γρανάζια της απάνθρωπης – φασιστικής μηχανής που έχει ως μοναδικό στόχο το βασανισμό και την εκδίκηση όλων όσων κρίνεται η «τύχη» τους από αυτήν. Η «τύχη» όμως δε θα είναι πάντα με το μέρος της, καθώς δε θα υπάρχει πάντα δίπλα της ένας σύζυγος στρατιωτικός. Οι αποφάσεις που έχει πάρει στο παρελθόν, αδιαφορώντας ξεκάθαρα για τις συνέπειες που θα υποστούν οι κρατούμενοι, δε μένουν πάντα αναπάντητες. Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είστε στο απυρόβλητο και θα υπάρχουν οι ανάλογες συνέπειες και για εσάς. Όσο έυκολα έφτασε ο φάκελος – βόμβα στο γραφείο της, τόσο εύκολα μπορούν οι σφαίρες μας να βρουν το στόχο τους. Μπορεί αυτή η προσπάθεια να απέτυχε, αλλά η συγκεκριμένη βασανίστρια θα παραμείνει βασικός στόχος για εμάς, διότι δε θα μείνουν ατιμώρητες οι αποφάσεις της.

Όπως είναι φυσικό και επόμενο, σε έναν πόλεμο υπάρχουν απώλειες και από τις δύο πλευρές, καμία μάχη δεν είναι μονόπλευρη, όπως εσείς θα θέλατε να ισχύει. Κανένας στόχος δε θα μείνει ατιμώρητος, ειδικά σε μια συγκυρία που δεχόμαστε πολλαπλά χτυπήματα τόσο σε κοινωνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Όλοι εσείς που μεταφέρετε καθημερινά ανθρώπινες ζωές στα δικαστήρια – κολαστήρια, ανθρωποφύλακες και διευθυντάδες ως σύγχρονοι κέρβεροι, δικαστές, εισαγγελείς και μπάτσοι όλων των υπηρεσιών, που βοηθάτε το έργο της κρατικής καταστολής, καλό θα είναι να κοιτάτε πίσω σας πριν το κάθε σας βήμα, να σκεφτείτε πολύ καλά την κάθε σας απόφαση, γιατί ποτέ δεν ξέρετε σε ποιον από εσάς τα μέσα που διαθέτουμε θα στραφούν. Η κάθε σας επιλογή έχει και το ανάλογο κόστος.

Όσο και να προσπαθήσανε τα παπαγαλάκια των καθεστωτικών καναλιών να υπονομέυσουν την πράξη μας, λέγοντας διάφορα περί υποθέσεων για αγρίους, η αλήθεια είναι μία.

Η αναρχία δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει, κανείς δεν είναι μόνος του απέναντι στο κράτος.

Όλα συνεχίζονται…

Μέχρι την ολική καταστροφή σας.

Την ευθύνη αναλαμβάνει η ομάδα

Ένοπλη Απάντηση».

Διαμαρτυρία φοιτητών για την αστυνομική επέμβαση στο ΑΠΘ – Ζητούν να φύγουν τα ΜΑΤ

Οι φοιτητές έχουν συγκεντρωθεί μπροστά στον φραγμό διμοιρίας των ΜΑΤ στο ΑΠΘ φωνάζοντας συνθήματα για το πανεπιστημιακό άσυλο

Διαμαρτυρία για την επέμβαση δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας στην κατάληψη του τμήματος της Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, νωρίς το πρωί της Δευτέρας 19 Φεβρουαρίου, βρίσκεται σε εξέλιξη από μέλη φοιτητικών συλλόγων.

Πρόκειται για φοιτητές, σύμφωνα με το thestival.gr, που πραγματοποιούν κατάληψη στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων κατά του νομοσχεδίου που αφορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Οι φοιτητές έχουν συγκεντρωθεί μπροστά στον φραγμό διμοιρίας των ΜΑΤ στο ΑΠΘ, απέναντι από την πύλη εμπορίου της ΔΕΘ, φωνάζοντας συνθήματα για το πανεπιστημιακό άσυλο. Παράλληλα ζητούν να απομακρυνθούν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Ποια όπλα αναμένεται να έχουν τα F-35

Η διαφορά ανάμεσα στην έκδοση C8 και D του πυραύλου AIM-120 AMRAAM είναι ότι η δεύτερη έχει μικρότερα πτερύγια και έτσι μπορεί να τοποθετείται σε εσωτερικούς πυλώνες που διαθέτουν τα «αόρατα» F-35 και F-22

Εν αναμονή των απαντήσεων από τις ΗΠΑ μέχρι τον Απρίλιο τελεί η Πολεμική Αεροπορία ως προς τα όπλα που θα μπορέσουν να αποδεσμευτούν για τα F-35 (αλλά και για τα Viper) που θα αποκτήσει η χώρα μας.

Η Ελλάδα έλαβε στις 26 Ιανουαρίου 2024, το «πράσινο» φως από το Στεϊτ Ντιπάρτμεντ για την απόκτηση έως και 40 μαχητικών στελθ F-35 έναντι του ποσού των 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Αθήνα προσανατολίζεται όπως έχει γίνει γνωστό στην απόκτηση των πρώτων 20 και των υπολοίπων σε δεύτερη φάση μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

Στην σχετική απαντητική επιστολή των ΗΠΑ βέβαια δεν αναφέρεται τίποτα για όπλα καθώς αυτά θα αποτελέσουν ξεχωριστή συμφωνία.

Γεγονός είναι ότι το F-35 εκτός από τα πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα συλλογής και διαχείρισης δεδομένων που διαθέτει και φυσικά της σχεδιαστικής του ικανότητας να μην ανιχνεύεται από τα εχθρικά ραντάρ, αποτελεί πλατφόρμα για τα πιο σύγχρονα όπλα του δυτικού και ειδικότερα αμερικανικού οπλοστασίου.

Καθώς το Αιγαίο θα αποτελέσει πεδίο έντονης αεροπορικής δραστηριότητας, η Αθήνα επιδιώκει κυρίως την απόκτηση πυραύλων κατά εχθρικών μαχητικών έτσι ώστε το F-35 πέραν των λύσεων που θα δώσει στο ελληνικό επιτελείο στα ζητήματα βομβαρδισμού στρατηγικών στόχων, να μπορέσει να αποτελέσει και έναν πρώτης τάξεως «εξολοθρευτή» εχθρικών μαχητικών, όντας αόρατο στα ραντάρ τους.

θα λάβει και 952 AIM-120 AMRAAM της έκδοσης C8. Στο πλαίσιο αυτό ο πύραυλος για βολές πέραν του οπτικού ορίζοντα από το F-35 με τον AIM-120 AMRAAM και ειδικά η έκδοση D είναι το ζητούμενο, καθώς το βεληνεκές της συγκεκριμένης έκδοσης είναι 160 χλμ.

Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει ήδη τις εκδόσεις Β με βεληνεκές 64.82 χλμ και C5 και C7 με βεληνεκές 74,08 χλμ. Η Τουρκία με την συμφωνία για τα δικά της F-16 Viper, που έλαβε την ίδια ημέρα με το «πράσινο» φως για τα F-35 προς την Ελλάδα, θα λάβει και 952 AIM-120 AMRAAM της έκδοσης C8 που έχει βεληνεκές 160 χλμ. (αν το θέμα μας είναι το βεληνεκές η Ελλάδα διαθέτει μέσω των Rafale τον πύραυλο Meteor με βεληνεκές 200 χλμ.)

Η διαφορά ανάμεσα στην έκδοση C8 και D του πυραύλου AIM-120 AMRAAM είναι ότι η δεύτερη έχει μικρότερα πτερύγια και έτσι μπορεί να τοποθετείται σε εσωτερικούς πυλώνες που διαθέτουν τα «αόρατα» F-35 και F-22. Παράλληλα το F-35 για μικρότερες αποστάσεις μπορεί να φέρει τον πύραυλο κατά εναέριων στόχων υπέρυθρης αναζήτησης AIM-9 (Sidewinder) στην έκδοση Χ.

Για στόχους στο έδαφος μπορεί να φέρει τον ΑGM-158 JASSM με βεληνεκές έως και 926 χλμ αλλά και τον AGM-154 JSOW που είναι ήδη στο ελληνικό οπλοστάσιο με βεληνεκές έως και 129,6 χλμ. Για εξουδετέρωση εχθρικών ραντάρ μπορεί να φέρει τον AGM-88E AARGM με βεληνεκές πάνω από 100 χλμ και για εχθρικά πλοία κάποια έκδοση προηγμένου αντιπλοϊκού βλήματος  εκ των JSM, NSM, LRASM.

Ερωτηματολόγιο: Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Η αιφνιδιαστική κίνηση από τον Στέφανο Κασσελάκη να θέσει μέσω του iSYRIZA στην κρίση των μελών θέματα όπως το όνομα, το λογότυπο, η δομή και η ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος έφερε τρικυμία.

Τεταμένο είναι το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μετά την αιφνιδιαστική κίνηση από τον Στέφανο Κασσελάκη να θέσει μέσω του iSYRIZA στην κρίση των μελών θέματα όπως το όνομα, το λογότυπο, η δομή και η ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος.  Η ενέργεια του προέδρου του κόμματος έφερε μπαράζ αντιδράσεων στην Κουμουνδούρου με την Όλγα Γεροβασίλη να γίνεται η πρώτη που ζήτησε ανοιχτά τη σύγκληση των οργάνων.

Απόβαση στη Σιάτιστα από Τουρίστες …