Όλες οι τελευταίες εξελίξεις …

1428

Radiosiatista.gr

Ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ σήμερα, Τετάρτη 7 Απριλίου 2021, 3.445 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 285.015 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 94 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.711 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 75, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.607 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τετάρτη 7 Απριλίου: 59 κρούσματα κορωνοϊού στην Π.Ε. Κοζάνης, 7 στην Π.Ε. Γρεβενών, 6 στην Π.Ε. Φλώρινας, 17 στην Π.Ε. Καστοριάς – 3445 συνολικά στην χώρα

Το άνοιγμα όλων των Λυκείων της χώρας από τη Δευτέρα 12 Απριλίου ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως – 2 υποχρεωτικά self test την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο «Μαμάτσειο» της Κοζάνης, αναφορικά με τα περιστατικά της Covid-19 που χρήζουν νοσηλείας. Για τον λόγο αυτό αναζητείται πλέον διέξοδος για αύξηση των κλινών – υπάρχουν επαφές και με ιδιωτικές κλινικές- ενώ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, Χαράλαμπος Τσεβεκίδης έχει έρθει σε επαφή με ιδιώτες γιατρούς για την στελέχωση τους.

«Τη Δευτέρα από τη δική μου πλευρά μαζί με την διοίκηση μιας ιδιωτικής κλινικής έγινε μια συζήτηση με ιδιώτες συναδέλφους, προκειμένου να στελεχώσουμε με ιατρικό προσωπικό τις επιπλέον 40 κλίνες που προσφέρει ιδιωτική κλινική εδώ στην περιοχή. Κατά τη συζήτηση αυτή αναζητήσαμε τρόπους για το πως μπορούμε να βοηθήσουμε και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της κλινικής και τις υπηρεσίες μας προς τους κατοίκους, τώρα που η κατάσταση στο «Μαμάτσειο» είναι τρομακτική» ανέφερε στο GRTimes ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, Χαράλαμπος Τσεβεκίδης.

Πρόσθεσε δε, ότι «μετά το τέλος της συζήτησης βρέθηκαν αρκετοί γιατροί έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ. Συγκεκριμένα προσφέρθηκαν τρεις παθολόγοι, δύο αναισθησιολόγοι, τρεις χειρουργοί, τέσσερις καρδιολόγοι και άλλοι πολλοί έχουν θέσει τον εαυτό τους στην υπηρεσία του πολίτη».

Να σημειωθεί ότι κατά την χθεσινή επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου δεν προσκλήθηκε, εκφράζοντας αρχικά τη δυσαρέσκεια του, με σχόλιο στο προφίλ που διατηρεί σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Σήμερα όμως, όπως εξηγεί ο ίδιος «υπήρξε μια τηλεφωνική ενημέρωση από και προς τον κ. Κοντοζαμάνη και όλα είναι εντάξει. Δεν υπάρχει καμία μικρότητα. Η μη κλήση του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, ήταν λάθος όμως αυτή τη στιγμή ο κόσμος θέλει από εμάς, από τον ιατρικό κόσμο δηλαδή, λύσεις, γι’ αυτό και το μόνο στοιχείο που πρέπει να μας χαρακτηρίζει είναι η ομόνοια και η συστράτευση. Το μήνυμα πρέπει να είναι πως ή θα κερδίσουμε όλοι μαζί ή όλοι μαζί θα βγούμε χαμένοι».

Τέλος αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο «Μαμάτσειο», ο Χαράλαμπος Τσεβεκίδης την χαρακτήρισε τρομακτική. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πάνω από το 100% των αναγκών που υπάρχουν. Η πίεση είναι υψηλή και υπάρχει η σκέψη για επέκταση ώστε να βρεθούν κλίνες. Παράλληλα γίνονται συζητήσεις και με άλλες ιδιωτικές κλινικές προς ανεύρεση λύσης».

Στ. Γκανάτσιος (Διοικητής Μαμάτσειου): Μεγάλος ο αριθμός των ασθενών με Covid

Στην αυξημένη πίεση που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Κοζάνης αναφέρθηκε και ο διοικητής του «Μαμάτσειου», Στέργιος Γκανάτσιος, μιλώντας στο GRTimes. «Πράγματι ο αριθμός των κρουσμάτων που αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στο νοσοκομείο είναι μεγάλος. Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχουν σχέδια για την αντιμετώπιση της κατάστασης με αύξηση των κλινών» τόνισε αρχικά.

Και πρόσθεσε πως «ακόμα και αν φτάσουμε σε απροχώρητο σημείο έχουμε προβλέψει επέκταση σε άλλους χώρους ή την ανάπτυξη συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. Αν χρειαστεί υπάρχουν δύο ψυχιατρικές κλινικές στην περιοχή που μπορούν να καλύψουν ανάγκες».

Επίσης αναφερόμενος στη χθεσινή επίσκεψη του Βασίλη Κοντοζαμάνη στο νοσοκομείο ο κ. Γκανάτσιος σημείωσε ότι «με τον υπουργό κοιτάξαμε τα σημεία εκείνα που μπορούμε να βελτιώσουμε για καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Θέσαμε όλα τα ζητήματα επί τάπητος και είμαστε έτοιμοι για την περίπτωση που η πίεση αυξηθεί περαιτέρω».

Στο μεταξύ, σχετικά με την ψυχιατρική κλινική, πληροφορίες του GRTimes αναφέρουν ότι εμπόδιο αποτελεί η μεταφορά των ασθενών που νοσηλεύονται εκεί. Το αρχικό πλάνο προέβλεπε την μεταφορά τους στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι εφικτό.

grtimes.gr

Μόσιαλος: Πώς ο μαζικός εμβολιασμός των ενηλίκων για τον κορωνοϊό προστατεύει και τα παιδιά

Νέα από το Ισραήλ: ο μαζικός εμβολιασμός των ενηλίκων προστατεύει και τα παιδιά

Έως τις 30 Ιανουαρίου, περίπου το ένα τρίτο των μελών του ασφαλιστικού φορέα της Μακάμπι (Maccabi Healthcare Services -MHS) είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου της Pfizer. Το MHS είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οργανισμός υγειονομικής περίθαλψης του Ισραήλ, με 1.95 εκατομμύρια μέλη.

Αξιοποιώντας την εξαιρετική δυνατότητα ανάκλησης και ανάλυσης των δεδομένων εμβολιασμού μέσω των ηλεκτρονικών φακέλων των πολιτών, εξετάστηκαν οι διαφορές στα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ γεωγραφικά διαφορετικών κοινοτήτων και σε συνάρτηση με τη μη εμβολιασμένη ομάδα ατόμων, με ηλικία κάτω των 16 ετών. Κατά την ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά κοινότητες, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα ποσοστά μόλυνσης μεταξύ των μη εμβολιασμένων μελών της ίδιας κοινότητας μειώθηκαν, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών. (Λεπτομέρειες για τη μελέτη στην αναρτημένη προδημοσίευση στο MedRxiv : doi.org/10.1101/2021.03.26.21254394).

Εν συντομία, στη μελέτη εντοπίστηκε μια ισχυρή αρνητική σχέση μεταξύ του ποσοστού εμβολιασμού στην κοινότητα και του κινδύνου μόλυνσης για τα μη εμβολιασμένα μέλη της. Δηλαδή, τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού συσχετίστηκαν με το χαμηλότερο ποσοστό μόλυνσης που καταγράφηκε μετέπειτα μεταξύ των μη εμβολιασμένων ηλικίας κάτω των 16 ετών.

Βλέπουμε από τα δεδομένα που προκύπτουν πως οι μαζικοί εμβολιασμοί αποδίδουν. Όπως το είδαμε βέβαια και σε άλλες, μικρότερες μελέτες, στις οποίες αναφέρθηκα παλιότερα -σε υγειονομικούς, για παράδειγμα, σε συνάρτηση με τις οικογένειές τους και τους ασθενείς τους.

Βλέπουμε, επίσης, πως οι χώρες που προπορεύονται στους εμβολιασμούς και ειδικότερα το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τα πλήρως ψηφιοποιημένα αρχεία ασθενών, μας κάνουν συχνά «δώρα», αναλύοντας και δημοσιεύοντας τα στοιχεία από την πορεία των εμβολιασμών στις χώρες τους.
Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου
Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

Γιατί τα αποκαλώ «δώρα»;

Γιατί είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες μελέτες και όχι μόνο για ενημερωτικούς και ψυχολογικούς λόγους. Ναι, η διαφάνεια, η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων και οι στοχευμένες διορθωτικές κινήσεις ενθαρρύνουν τη συμμετοχή στους εμβολιασμούς και κάνουν ευκολότερη την επιδημιολογική επιτήρηση. Επιπλέον, η παρατηρούμενη προστασία των μη εμβολιασμένων μελών μιας κοινότητας σαφώς και είναι πολύ ενθαρρυντική. Αλλά για να καταλάβουμε ποιο ποσοστό της κοινότητας που έχει ανοσία -είτε μετά από φυσική λοίμωξη είτε μετά τον εμβολιασμό- απαιτείται, και πώς μπορεί να υποστηρίξει την ανοσία της αγέλης χρειάζονται περαιτέρω μελέτες. Και σύντομα θα έχουμε και αυτά τα στοιχεία.