Ελλάδα: Μας ψεκάζουν… τα σύννεφα – Τι είναι το πρόγραμμα τροποποίησης καιρού

707

Ο ψεκασμός νεφών είναι μια τεχνική τροποποίησης καιρού μέσω της εκτόξευσης ιωδιούχου αργύρου στα σύννεφα, προκαλώντας τη συγκέντρωση σταγονιδίων νερού γύρω τους και αυξάνοντας την πιθανότητα βροχόπτωσης.

Φωτό από Σίατιστα 04/05/24

Θοδωρής Πεσνικάς

Ο μετεωρολόγος ειδικός στον τομέα τροποποίησης του καιρού, Γιώργος Φαραζούλης, ξεκαθάρισε πως η τροποποίηση του καιρού δεν είναι μια «συνωμοσιολογία» αλλά είναι μια μέθοδος που δοκιμάζεται τα τελευταία 50 χρόνια και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο κ. Φαραζούλης αποκάλυψε πως ανάλογο πρόγραμμα υπάρχει και στη χώρα μας και εφαρμόζεται κυρίως σε περιοχές της Μακεδονίας (Πέλλα, Ημαθία, Κιλκίς, Πιερία κλπ), καθώς και της Θεσσαλίας.

Πρόκειται για πρόγραμμα που εφαρμόζεται από τον ΕΛΓΑ που εποπτεύεται από το υπουργείο Γεωργίας

«Ψεκάζουμε τα σύννεφα συνέχεια. Τελευταία φορά που ψεκάσαμε ήταν πριν 4 μέρες», είπε (ΣΚΑΪ). Το πρόγραμμα εφαρμόζεται από τον ΕΛΓΑ, έναν οργανισμό που είναι εποπτευόμενος από το υπουργείο Γεωργίας, ανέφερε ο ειδικός στον τομέα τροποποίησης του καιρού.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να γίνει κάποιο λάθος και να προκληθεί ακραίο καιρικό φαινόμενο, όπως μια καταρρακτώδης βροχή, ο κ. Φαραζούλης τόνισε πως εάν γίνονται όλα όπως πρέπει δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

Υπάρχει όριο στις δυνατότητες τροποποίησης του καιρού

«Ο άνθρωπος προσπαθεί να αλλάξει στο μέτρο του δυνατού κάποια καιρικά φαινόμενα, που αυτά δεν είναι πολλά… Απλά να μην πέσει χαλάζι, να καταστείλει το χαλάζι, να προκαλέσει βροχή σε μέρη που υποφέρουν από παρατεταμένη ξηρασία, ανομβρία, να αυξήσει το χιόνι, πάλι για θέματα ξηρασίας και όχι για τουριστικούς λόγους, καθώς επίσης και να διαλύσει ομίχλη σε αεροδρόμια καθώς εξαιτίας τους υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις», υπογράμμισε.

Εξήγησε πως υπάρχει βέβαια και ένα όριο στις δυνατότητες τροποποίησης του καιρού. «Δεν μπορεί για παράδειγμα να προκληθεί βροχή αν δεν υπάρχουν σύννεφα και μάλιστα όχι όποια σύννεφα, αλλά κάποιας κατηγορίας σύννεφα, που έχουν μέσα έντονο δυναμικό, δηλαδή είναι κατακόρυφης ανάπτυξης στα οποία μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό της βροχής», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Φαραζούλη, υπάρχουν υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται για την τροποποίηση του καιρού.

Πρόκειται στην ουσία για απλό αλάτι «γιατί το αλάτι έχει την ίδια κρυσταλλική δομή του πάγου. Ακριβώς το ίδιο γίνεται με το χιόνι, αλλά και με το χαλάζι, με την μόνη διαφορά ότι στο χαλάζι, εκτός από τα υγροσκοπικά φυσίγγια εισάγονται πάλι με ειδικά αεροπλάνα, με την καθοδήγηση μετεωρολογικών ραντάρ, μέσα σε καταιγίδες φυσίγγια του ιοδιούχου αργύρου».

Ειδήσεις Σήμερα: