Ανοίγει το «Εξοικονομώ επιχειρώ» για επιχειρήσεις – Δικαιούχοι και ποσά επιδότησης *** Ξεκινάνε οι Φορολογικές δηλώσεις -Τι “διαφορετικό” πρέπει να κάνετε φέτος

1315

Ανοίγει το «Εξοικονομώ επιχειρώ» για επιχειρήσεις – Δικαιούχοι και ποσά επιδότησης

Ανοίγει την Τρίτη 12 Μαρτίου η πλατφόρμα του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΕΠΙΧΕΙΡΩ» για επιχειρήσεις που θέλουν να αναβαθμίσουν την ενεργειακή τους απόδοση.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους στο https://exoikonomoepixeiro.energy-invest.gov.gr.

Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 200.000.000 ευρώ και αφορά πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις α) εμπορίας αγαθών/υπηρεσιών και β) τουριστικού κλάδου έως και 200 κλινών (μισός προϋπολογισμός για κάθε κατηγορία) με έως 250 εργαζόμενους, και ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα 50.000.000 ευρώ.

Το ποσό θα λάβουν οι δικαιούχοι, ανάλογα με τις επιλέξιμες δαπάνες του επενδυτικού πλάνου που θα παρουσιάσουν, μπορεί να φτάσει και το 65% με την προϋπόθεση το σχέδιο να οδηγεί σε 40% εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας και 35% μείωση εκπεμπόμενων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υποψήφιες για επιδότηση επενδυτικές προτάσεις μπορούν να φτάσουν μέχρι και τις 500.000 ευρώ για τις τουριστικές επιχειρήσεις και τις 250.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις εμπορίας αγαθών ή/και υπηρεσιών.

Οι παρεμβάσεις που είναι επιλέξιμες για επιδότηση περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων :

• Θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης
• Ενεργειακή αναβάθμισης συστήματος φωτισμού, από νέας τεχνολογίας LED, εγκατάσταση αυτοματισμών μείωσης κατανάλωσης λόγω απουσίας/παρουσίας χρηστών
• Εξοικονόμηση ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων, όπως αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας
• Εξοικονόμηση ενέργειας σε συστήματα ψύξης χώρων, όπως αντικατάσταση ψυκτών,
• Εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα αερισμού χώρων όπως αντικατάσταση ανεμιστήρων
• Εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα ζεστού νερού χρήσης
• Εγκατάστασης συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως ηλιοθερμικά συστήματα, φωτοβολταϊκά συστήματα και μικρές ανεμογεννήτριες
• Συστήματα βελτίωσης ποιότητας ισχύος
• Εγκατάστασης συστημάτων αυτοματισμού, ελέγχου και διαχείρισης σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο
• Αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού που αφορά στην παραγωγική διαδικασία των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. φούρνοι, ψυγεία).

Πηγή: newsbeast.gr

Ξεκινάνε οι Φορολογικές δηλώσεις -Τι “διαφορετικό” πρέπει να κάνετε φέτος

Στα τέλη Μαρτίου θα ανοίξει φέτος η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις με πολλές «καινοτομίες».

Για πρώτη φορά φέτος, περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές θα δουν προσυμπληρωμένη τη φορολογική τους δήλωση. Έτσι δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια καθώς θα πραγματοποιηθεί αυτόματα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Εάν όμως οι ίδιοι δεν έχουν υποβάλει την φορολογική τους δήλωση μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, τότε η ΑΑΔΕ θα τις υποβάλλει αυτόματα  στην εκπνοή της προθεσμίας. Ο στόχος είναι να μην επιτρέπεται σε  κανέναν από τους φορολογούμενους  να υποβάλει εκπρόθεσμη την  αρχική δήλωση.  Πάντως μέχρι τις 30 Ιουνίου-2024 θα πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις.

Οι έγγαμοι σύζυγοι θα πρέπει να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση.  Υπενθυμίζεται πως κοινή φορολογική  δήλωση ή χωριστή μπορούν να υποβάλουν  τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης.

Ωστόσο, υπάρχει και η δυνατότητα να υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση οι έγγαμοι. Για να γίνει αυτό όμως  θα πρέπει ο ένας εκ των δύο να είχε δηλώσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο σύστημα TAXISnet την επιλογή αυτή.

Σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις θα πρέπει να εξοφληθούν τυχόν επιπλέον φόροι που θα προκύψουν από την εκκαθάριση. Δηλαδή αυτό θα πρέπει να γίνει από τον Ιούλιο του 2024 έως τον Φεβρουάριο του 2025. Σημειώνεται δε πως ποσό φόρου εισοδήματος για καταβολή δεν θα βεβαιώνεται εάν αυτό δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ ανά σύζυγο. Eπίσης, δεν θα γίνεται επιστροφή ποσού φόρου μικρότερο των 5 ευρώ ανά σύζυγο.

Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2023 μπορούν να έχουν οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων αλλά υπό προϋποθέσεις.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Στα σκαριά φόρος για τα κρυπτονομίσματα – Το σενάριο που εξετάζει η ΑΑΔΕ

Σύντομα οι αποφάσεις για τον έλεγχο και τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων.

Στη φορολόγηση της υπεραξίας που προκύπτει από την πώληση κρυπτονομισμάτων με συντελεστή 15% προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, αφού πρώτα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το ποια διαδικασία θα ακολουθείται προκειμένου αυτά τα σύγχρονα αλλά και με πολλά ερωτηματικά χρηματοοικονομικά προϊόντα θα γίνονται αποδεκτά από την Εφορία, καθώς μέχρι στιγμής θεωρούνται «αόρατα», σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής».

Η είδηση ότι ο «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων, το Bitcoin, έσπασε μέσα στην εβδομάδα ακόμα και τα 70.000 δολάρια δείχνει ότι ο νέος αυτός τρόπος επένδυσης είναι υπαρκτός και διαρκώς αυξανόμενος και αναμένεται σύντομα να ληφθούν αποφάσεις για τον έλεγχο και τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων μέσω της ειδικής 15μελούς ομάδας εργασίας που συστάθηκε πρόσφατα και θα ξεκινήσει να συνεδριάζει άμεσα για τον σκοπό αυτόν.

Μάλιστα, στην εν λόγω ομάδα συμμετέχουν εκτός από στελέχη-εφοριακούς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, νομικοί, φορολογικοί σύμβουλοι στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και στελέχη της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Τεράστια κέρδη

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου κάτοχοι κρυπτονομισμάτων που τα είχαν αποκτήσει σε πολύ χαμηλές τιμές και τώρα τα ρευστοποιούν αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, ενώ ζητούν να φορολογηθούν στην υπεραξία που προκύπτει ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να αγοράσουν με αυτά τα χρήματα ένα ακίνητο ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, η Εφορία τούς απαντά επισήμως ότι τα ποσά αυτά ούτε να δηλωθούν μπορούν ούτε τα αναγνωρίζει και κατ’ επέκταση ούτε να τα φορολογήσει μπορεί με ευνοϊκό καθεστώς (π.χ. καθεστώς υπεραξίας). Ως υπεραξία νοείται η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης που κατέβαλε ο φορολογούμενος και της τιμής πώλησης που εισέπραξε.

Το πόθεν έσχες

Από την άλλη, αν κάποιος αγοράσει ένα ακίνητο με κέρδη από κρυπτονομίσματα και δεν καλύπτει το «πόθεν έσχες» με δηλωμένα εισοδήματα παλαιοτέρων ετών η Εφορία μπορεί να του επιβάλει φόρο εισοδήματος με υψηλότατο φορολογικό συντελεστή έως και 42% καθώς και πρόστιμα και προσαυξήσεις καθώς θα θεωρήσει ότι είναι εισοδήματα που ο πολίτης απέκρυψε από τις Αρχές, δηλαδή είναι προϊόν φοροδιαφυγής.

Ενα άλλο ζήτημα που προκύπτει και πρέπει να δώσει απάντηση η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών είναι το γεγονός ότι εφόσον αναγνωριστούν τα κρυπτονομίσματα ως επενδυτικά προϊόντα θα πρέπει ο κάτοχός τους να μπορεί να δικαιολογήσει από τα πραγματικά δηλωθέντα εισοδήματά του τα ποσά που κατέβαλε για την απόκτησή τους γιατί αποτελούν τεκμήριο.

Κέρδη 300.000 για φοιτητή

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Βήματος», αγκάθι αποτελεί το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τηρούν αναλυτικές καταστάσεις συνοδευόμενες από τα παραστατικά έγγραφα της ψηφιακής πλατφόρμας που έγιναν οι αγοραπωλησίες και να είναι σε θέση να αποδείξουν πώς προκύπτουν τα ποσά αυτά καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αναγνωρίζονται αυτές οι πλατφόρμες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα φοιτητή ο οποίος από την ενασχόλησή του με την αγορά κρυπτονομισμάτων αποκόμισε κέρδη-υπεραξίες σε μία διετία περίπου 300.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος στην προσπάθειά του να αποκτήσει δικό του ακίνητο απευθύνθηκε στην Εφορία για να ενημερωθεί για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει και τι καθεστώς ισχύει στην περίπτωσή του.

Το ερώτημα το μεταβίβασε η Εφορία στην κεντρική διοίκηση του υπουργείου Οικονομικών και η απάντηση ήταν αρνητική υπό την έννοια ότι δεν μπορεί να κάνει χρήση αυτών των ποσών γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τον χειρισμό τέτοιων περιπτώσεων. Το ζήτημα αυτό δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα αλλά συνολικά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ στις ΗΠΑ έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το πώς φορολογούνται εισοδήματα που προκύπτουν από αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων.

Ηδη στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχουν ξεκινήσει επαφές με φορολογικές διοικήσεις άλλων κρατών προκειμένου να αντληθεί τεχνογνωσία αλλά και λύσεις στο μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει από την εξάπλωση των κρυπτονομισμάτων και των φαινομένων φοροδιαφυγής που εξαπλώνονται.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Εντός Απριλίου θα προκηρυχθεί από τη ΔΥΠΑ το νέο πρόγραμμα κατάρτισης για 50.000 ανέργους και εργαζόμενους στις πράσινες δεξιότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews θα αφορά την κατάρτιση 25.000 εργαζόμενων και 25.000 ανέργων σε πράσινες δεξιότητες.

Οι άνεργοι θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα 400 ευρώ καθαρά και οι εργαζόμενοι 400 ευρώ μεικτά.

Κάθε ωφελούμενος που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο ανέρχεται σε 5 €/ώρα κατάρτισης, μη συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι ώρες κατάρτισης θα είναι συνολικά 80 με το επίδομα να φτάνει τα 400 ευρώ.

Ο ωφελούμενος απαιτείται να ολοκληρώσει την κατάρτιση και να επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης, προκειμένου να λάβει το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος. Η υλοποίηση των προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης γίνεται με την εφαρμογή μεθόδων μεικτής μάθησης (Βlendedlearning), δηλ. με δια ζώσης και εξ’ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 12 ώρες εκπαίδευση θα γίνονται δια ζώσης και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκατάρτιση), η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 48 ώρες σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έως 20 ώρες ασύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η ημερήσια διάρκεια της δια ζώσης εκπαίδευσης και της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 4 ώρες. Το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης, διάρκειας έως 80 ωρών, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστημα 2 μηνών.

Στην περίπτωση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης χρησιμοποιείται ειδική ψηφιακή πλατφόρμα μάθησης για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, κατάλληλα προσαρμοσμένο στη μέθοδο αυτή και κατάλληλες διαδικασίες αξιολόγησης και παρακολούθησης των εκπαιδευομένων που εφαρμόζει το κάθε Κ.Ε.Δι.Βι.Μ. ΑΕΙ ή Κ.Δ.Β.Μ.

Παράλληλα, η δια ζώσης εκπαίδευση διασφαλίζει την αμεσότητα στη διδασκαλία μέσω της ταυτόχρονης παρουσίας σε αίθουσα διδάσκοντα και καταρτιζομένων και ενισχύει την εμπειρία της μάθησης.

Οι πάροχοι κατάρτισης θα πρέπει να πληρούν τις απαιτούμενες ειδικές προδιαγραφές για την άρτια υλοποίηση των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης, όπως αυτές περιγράφονται αναλυτικά στις προσκλήσεις που θα εκδοθούν για τη συγκρότηση Μητρώων Παρόχων Κατάρτισης, στο πλαίσιο του παρόντος έργου.

Κάθε ωφελούμενος, δικαιούχος επιταγής κατάρτισης, οφείλει εντός προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος, όπως θα ορίζεται στην πρόσκληση, να επιλέξει τον πάροχο κατάρτισης που επιθυμεί προκειμένου να λάβει τις υπηρεσίες που παρέχονται, από αυτό.

Εφόσον επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης δικαιούται το 100% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών.

Η πληρωμή γίνεται άπαξ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης και της διαδικασίας πιστοποίησης, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης, από τον Πάροχο Κατάρτισης, μέσω του πληροφοριακού συστήματος και κατόπιν ολοκλήρωσης όλων των απαραίτητων ελέγχων που θα διενεργηθούν από τη ΔΥΠΑ.

Οι ασφαλιστικές εισφορές, που αντιστοιχούν στο εκπαιδευτικό επίδομα του καταρτιζομένου, καλύπτονται από την επιταγή κατάρτισης και βαρύνουν τον πάροχο κατάρτισης, ο οποίος υποχρεούται στην εμπρόθεσμη καταβολή τους.

Αντικείμενο Κατάρτισης στις «Πράσινες» Δεξιότητες

1. Στρατηγικός σχεδιασμός και διαχείριση πόρων προς την αειφόρο ανάπτυξη
2. Σχέδια δράσης, επιχειρηματικά σχέδια και διοίκηση επιχειρησιακών μονάδων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας
3. Περιβαλλοντική Λογιστική, Χρηματοοικονομική και Διακυβέρνηση
4. Αναβάθμιση Ψηφιακών Δεξιοτήτων και Υιοθέτηση Ψηφιακών Τεχνολογιών στον Αγροτικό Τομέα
5. Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων για τον Μετασχηματισμό του Κτηριακού Τομέα σε Μηδενικού Ενεργειακού Αποτυπώματος
6. Γεωπληροφορική και ψηφιακές γεωχωρικές τεχνολογίες στην άσκηση της γεωργίας και στην προστασία του περιβάλλοντος
7. Αμπελουργία εγκατάσταση και διαχείριση αμπελώνα
8. Έξυπνες και αειφόρες μετακινήσεις, ηλεκτροκίνηση
9. Κυκλική Οικονομία
11. Περιβαλλοντική Προστασία και Ανακύκλωση Προϊόντων
12. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)
13. Διαχείριση Αποβλήτων.

Πηγή: dikaiologitika.gr