Προσοχή: Ειδοποίηση RASFF στην Ελλάδα για 19 μάρκες πατατάκια και σνακ με απαγορευμένο πρόσθετο

721

Η λίστα με τα απαγορευμένα σνακ.

11 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα ενημερώθηκαν από τη Μάλτα μέσω του  Ευρωπαϊκού Συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF), για 19 σνακ που ενέχουν πιθανό κίνδυνο για τους καταναλωτές καθώς περιέχουν απαγορευμένο πρόσθετο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αρχές της Μάλτας ενημέρωσαν τους καταναλωτές ότι τα παρακάτω προϊόντα (σνακ με βάση το άμυλο) δεν πρέπει να καταναλώνονται λόγω της παρουσίας ενός πρόσθετου (χρωστική τροφίμων E110) που δηλώνεται στην ετικέτα αλλά δεν επιτρέπεται η χρήση σε αυτά τα προϊόντα κατά παράβαση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Ασφάλειας Τροφίμων. Στη λίστα περιλαμβάνονται και σνακ που αναγράφουν την παρουσία του Ε110 αλλά έχει καλυφθεί από άλλη ετικέτα.

Το E110 είναι επίσης γνωστό ως Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S, Food Yellow No. 5 ή FD&C Yellow No. 6. Το E110 είναι μια αζωχρωστική ουσία εγκεκριμένη για χρήση ως πρόσθετο τροφίμων στην ΕΕ για ορισμένα τρόφιμα όπως τα μη θερμικά επεξεργασμένο κρέας, επεξεργασμένο ψάρι, μουστάρδα και σάλτσες, αρωματισμένα ποτά, κ.λπ. αλλά με τα ισχύοντα αντίστοιχα μέγιστα επίπεδα σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΕ 1333 του 2008. Η χρήση αυτού του χρώματος (και λίγων άλλων) απαιτεί επίσης την πρόσθετη προειδοποίηση «μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σχετικά με τη δραστηριότητα και την προσοχή στα παιδιά” να εμφανίζεται στις ετικέτες όταν χρησιμοποιείται. Ωστόσο, η χρήση του δεν επιτρέπεται καθόλου σε αυτή την κατηγορία προϊόντων.

  • Από σήμερα η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»

Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, που απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες αγρότες.

Από σήμερα Τρίτη στις 12 το μεσημέρι ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, που απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες αγρότες.

Η προκήρυξη υπογράφηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου και από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση.

Όπως διευκρινίζει το ΥΠΕΝ:

Μέσω του προγράμματος ενισχύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50kW από επαγγελματίες αγρότες, από αγρότες ειδικού καθεστώτος και από αγροτικές επιχειρήσεις. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να έχουν ενεργή αγροτική παροχή και να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων κατά το τρέχον έτος, ώστε να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως παράγοντας τη δική τους «πράσινη» ενέργεια, θα μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Οι ωφελούμενοι θα λάβουν ενίσχυση 30% και έως 350 ευρώ ανά kW, με το ποσό της επιδότησης να μην σωρεύεται στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που λαμβάνουν οι αγρότες.

Διευκρινίζεται πως για αιτήσεις ισχύος έως 30kW εφαρμόζεται ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering), ενώ για αιτήσεις από 31kW έως 50kW συμψηφίζεται η κατανάλωση, η οποία συμπίπτει την ίδια χρονική στιγμή με την παραγωγή του φωτοβολταϊκού σταθμού, και εφόσον υπάρχει περίσσεια παραγωγή αυτή αποζημιώνεται με μία σταθερή τιμή από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ -ως απλός αυτοπαραγωγός).

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα είναι ο ωφελούμενος να μην έχει ξεκινήσει καμία εργασία ή παραγγελία για τον φωτοβολταϊκό σταθμό.

Εφόσον διαθέτει άνω της μιας αγροτικές παροχές ηλεκτρικής ενέργειας έχει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για την χρηματοδότηση φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος έως 50kW για κάθε μια εξ’ αυτών.

Αιτήσεις υποβάλλονται έως και τις 15 Μαΐου 2024, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (https://pvstegi.gov.gr), κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET.

Στο πρόγραμμα η κατάταξη των αιτήσεων θα γίνει με βάση δύο ομάδες προτεραιότητες και έως την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού:

· Α’ ομάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά έως και 10,8kW

· B’ Oμάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά πάνω από 10,8kW και έως 50kW

Οι αιτήσεις σε κάθε ομάδα θα κατατάσσονται με βάση τη χρονική σειρά υποβολής τους, ενώ στο πρόγραμμα θα υπάρχουν και επιλαχόντες.

Η εν λόγω πρωτοβουλία υλοποιείται με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σημειώνεται ότι σήμερα ολοκληρώνεται η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στην στέγη» από επαγγελματίες αγρότες και για ισχύ έως 10,8kW. Ωστόσο, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων, αποκλειστικά, από τα νοικοκυριά.

Με αφορμή την προκήρυξη του προγράμματος ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάσαμε και υλοποιούμε ένα πρόγραμμα με βασικό όφελος τη μείωση κόστους στο αγροτικό ρεύμα, για όλους τους επαγγελματίες αγρότες που θα το αξιοποιήσουν. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών, ισχύος έως 50kW που προβλέπει, με ενίσχυση 30% του συνολικού κόστους επένδυσης. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια του μεταρρυθμιστικού νομοσχεδίου που θέσαμε, προσφάτως, σε δημόσια διαβούλευση, όπου και συμπεριλαμβάνεται η θέσπιση του προγράμματος “Απόλλων” για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ευάλωτων νοικοκυριών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης ανά την Επικράτεια. Παράλληλα, λαμβάνουμε μέτρα που αφορούν στη ρύθμιση των χρεών προς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), τα οποία ανέρχονται σε 87 εκατ. ευρώ, ενώ από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε ισχύ η πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, έπειτα από απόφαση της ΔΕΗ».

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, σημείωσε: «Από σήμερα οι επαγγελματίες αγρότες με μια πολύ απλή και γρήγορη διαδικασία θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν την αίτηση τους για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» και να επιδοτηθούν με ποσοστό 30% για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50kW. Αναγνωρίζοντας την πίεση που δημιουργεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στον πρωτογενή τομέα έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση τη ελάφρυνσης των αγροτών. Με την δράση «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» υλοποιούμε μια δέσμευση του Πρωθυπουργού προς τους επαγγελματίες αγρότες με την ετήσια μείωση στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος για έναν μέσο αγρότη (με ετήσια κατανάλωση 30000kWh) να φτάνει στα 3600 ευρώ, ενώ σειρά έχει η ενεργοποίηση του Τιμολογίου «ΓΑΙΑ» που θα εξασφαλίσει, σε μακροχρόνια βάση για τους αγρότες, χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καθώς επίσης και η προώθηση ειδικού προγράμματος ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους για το οποίο η Πολιτεία θα αναλάβει το σύνολο της έντοκης επιβάρυνσης».

ΑΠΕ

Γιατί η γεύση της Coca-Cola είναι διαφορετική σε άλλες χώρες;

O λόγος για τον οποίο η Coca cola τείνει να έχει διαφορετική γεύση από χώρα σε χώρα.

   Αρκετοί είναι αυτοί που σκέφτονται πως γίνεται η μεξικάνικη Coca-Cola να έχει διαφορετική γεύση από την αμερικανική έκδοση. Αν και η εταιρία επιβεβαιώνει πως παντού πρόκειται για την ίδια συνταγή, μπορεί όντως μια αλλαγή να οφείλεται στα γλυκαντικά. 

  Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της Coca-Cola, «Τα βασικά συστατικά και η διαδικασία που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της Coca-Cola είναι τα ίδια σε όλες τις χώρες, αν και οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη γεύση με πολύ διαφορετικούς τρόπους». Στις ΗΠΑ, τα συστατικά του αναψυκτικού περιλαμβάνουν ανθρακούχο νερό, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, χρώμα καραμέλας, φωσφορικό οξύ, φυσικές γεύσεις και καφεΐνη.

    Η εταιρεία έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι “Είτε το πίνετε από κουτάκι είτε από μπουκάλι, η Coca-Cola είναι πάντα η ίδια. Είναι η ίδια συνταγή, τα ίδια συστατικά και η ίδια διαδικασία παρασκευής κάθε φορά”. Η Coca-Cola αναγνωρίζει επίσης ότι, ανάλογα με τη χώρα ή την περιοχή στον κόσμο, χρησιμοποιούν «είτε σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη είτε ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο». Σύμφωνα με μια έκθεση του 2015 της Smithsonian, η μεξικάνικη κόκα κόλα περιέχει ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, ενώ η Coca-Cola στις ΗΠΑ συνοδεύονται από σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, το οποίο φυσικά καταλήγει να έχει διαφορετική γεύση από το αντίστοιχο.

  Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η Coca cola τείνει να έχει διαφορετική γεύση από χώρα σε χώρα είναι λόγω της αποκλειστικής εμφιάλωσης της κόκας. Αυτό συμβαίνει όταν οι αλυσίδες ή οι franchisee έχουν μια συγκεκριμένη συμφωνία με την Coca-Cola, οπότε λαμβάνουν το συμπύκνωμα Coca-Cola και στη συνέχεια το εμφιαλώνουν ή το σερβίρουν οι ίδιοι επί τόπου, όπως για παράδειγμα σε εστιατόρια. Επειδή το αναψυκτικό αναμειγνύεται εκεί, το νερό, η ενανθράκωση και ο τύπος του γλυκαντικού μπορεί να διαφέρουν. Οι εταιρείες μπορούν επίσης να επιλέξουν να χρησιμοποιούν λιγότερη συγκέντρωση σε διαφορετικά μέρη.

   Στο μεταξύ η βασική συνταγή της Coca cola παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, όποτε σε κάθε περίπτωση τα βασικά υλικά παραμένουν άγνωστα.

SIATISTA RADIO
radiosiatista.gr