Δήμος Βοΐου: Απονομή τιμητικής πλακέτας από τον Δήμαρχο Βοΐου κ. Χρήστο Ζευκλή στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Λάζαρο Κυρίζογλου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μέρες Γιορτών Βοΐου- Πέλεκον 2024»

338

Δήμος Βοΐου: Απονομή τιμητικής πλακέτας από τον Δήμαρχο Βοΐου κ. Χρήστο Ζευκλή στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Λάζαρο Κυρίζογλου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μέρες Γιορτών Βοΐου- Πέλεκον 2024»

Το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024,στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μέρες Γιορτών Βοΐου- Πέλεκον 2024», ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, με καταγωγή από την Αχλαδιά Βοΐου, συμμετείχε ως εισηγητής στην ημερίδα: “Θεσμοί στην τοπική οργάνωση του Βοΐου. Από το «Κοινόν των Ορεστών» της αρχαιότητας στις Κοινότητες της Τουρκοκρατίας”.

Ο Δήμαρχος Βοΐου κ. Χρήστος Ζευκλής του απένειμε τιμητική πλακέτα για τη διαχρονική προσφορά του στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Κυρίζογλου εκλεγμένος για  6 θητείες ως Δήμαρχος, ως Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ (2019-2023) και νυν Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, εργάστηκε επί σειρά ετών για την επίλυση προβλημάτων αλλά και την προώθηση οικονομικών και θεσμικών ζητημάτων που σχετίζονται με τους Δήμους.

Η Βιβλιοθήκη Σιάτιστας ευχαριστεί τον Δημήτριο Καφάση

Η Βιβλιοθήκη Σιάτιστας ευχαριστεί τον Δημήτριο Καφάση

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Σιάτιστας ευχαριστεί τον κ. Δημήτριο Λ. Καφάση, για τη δωρεά ενός ενδιαφέροντος βιβλίου του 19ου αιώνα, το οποίο δωρήθηκε στον ίδιο το 2002 από ανθρώπους του βασιλικού οίκου της Δανίας.

Το βιβλίο αποτελεί συνθετική έκδοση τριών διαφορετικών μεταξύ τους έργων.

Το πρώτο, τιτλοφορείται «Μούσα θηλάζουσα» και αποτελεί έκδοση του 1840 στην Ερμούπολη της Σύρου. Πρόκειται για λυρικά ποιήματα του Ιωάννου Α. Καρατσούτσα, έντεχνα διανθισμένα από μια βαθιά φιλοσοφική, θρησκευτική και ιστορική ενατένιση των πραγμάτων.

Το δεύτερο έργο είναι μετάφραση από τα ιταλικά της πραγματείας του Άγγελου Πανδολφίνου «Περί κυβερνήσεως οικογενείας», έκδοση του 1845 στην Αθήνα.

Πρόκειται για κείμενο ηθικού και διαπαιδαγωγικού χαρακτήρα που στοχεύει στην ενδεδειγμένη, σύμφωνα με το πνεύμα της εποχής, καθοδήγηση και εκπαίδευση των νέων.

Το τρίτο μέρος που εκδόθηκε στην Αθήνα το 1842, είναι κείμενο διοικητικής πράξης και τιτλοφορείται «Πρακτικά των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου και των συνελεύσεων της εν Αθήναις φιλεκπαιδευτικής εταιρίας της υπό την προστασίαν της Μεγαλειοτάτης βασιλίσσης της Ελλάδος».

Στο τέλος της πράξης παρατίθεται και ένθετος απολογισμός εσόδων και εξόδων της εταιρίας του έτους 1842.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κατάλογο των μελών της φιλεκπαιδευτικής εταιρίας, μνημονεύεται και το όνομα του Γεωργίου Μανούση, μέλος της Σιατιστινής οικογενείας Μανούση.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δημήτρη Λ. Καφάση για το συνεχές ενδιαφέρον του για τη Βιβλιοθήκη μας και του ευχόμαστε ολόψυχα τη συγγραφή και άλλων ποιημάτων με υγεία, έμπνευση και δύναμη!

#######################################

Ξεκινάει την Παρασκευή 26 Ιουνίου το Τουρνουά ποδοσφαίρου Σιάτιστας 2024

ΟΜΑΔΕΣ
ΟΜΑΔΑ Α1 –  ΝΕΑΠΟΛΗ
ΟΜΑΔΑ Α2 –  ΜΠΕΚΡΟΥΖΕΪΡΟ
ΟΜΑΔΑ Α3 –  KINGS
ΟΜΑΔΑ Α4 – ΛΟΥΛΑΘΚΑ
ΟΜΑΔΑ Α5 – ΜΟΝΤ ΚΑΤΣΕΛ

                          ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΩΡΑΟΜΑΔΕΣ
1.   ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/6/2024 19.00   ΝΕΑΠΟΛΗ  –  ΜΠΕΚΡΟΥΖΕΪΡΟ    
2.   ΣΑΒΒΑΤΟ 29/6/2024  19.00   KINGS  –  ΛΟΥΛΑΘΚΑ    
3.ΚΥΡΙΑΚΗ  30/6/202419.00 ΝΕΑΠΟΛΗ  –  ΜΟΝΤ ΚΑΤΣΕΛ 
4.  ΔΕΥΤΕΡΑ 1/7/2024   19.00    ΜΠΕΚΡΟΥΖΕΪΡΟ –  KINGS    
5.ΤΡΙΤΗ 2/7/202419.00ΛΟΥΛΑΘΚΑ  –  ΜΟΝΤ ΚΑΤΣΕΛ  
 ΤΕΤΑΡΤΗ3/7/2024  ΡΕΠΟ            
6.    ΠΕΜΠΤΗ4/7/2024 19.00   ΝΕΑΠΟΛΗ  –  KINGS
7.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ5/7/2024 19.00ΜΠΕΚΡΟΥΖΕΪΡΟ  –  ΛΟΥΛΑΘΚΑ                 
8.ΣΑΒΒΑΤΟ6/7/2024 19.00KINGS –  ΜΟΝΤ ΚΑΤΣΕΛ 
9.ΚΥΡΙΑΚΗ7/7/202419.00ΝΕΑΠΟΛΗ  –  ΛΟΥΛΑΘΚΑ  
10.   ΔΕΥΤΕΡΑ8/7/2024   19.00  ΜΠΕΚΡΟΥΖΕΪΡΟ  –  ΜΟΝΤ ΚΑΤΣΕΛ       
 ΤΡΙΤΗ9/7/2024                         ΡΕΠΟ 
 ΤΕΤΑΡΤΗ10/7/2024                                            ΡΕΠΟ 
 ΠΕΜΠΤΗ11/7/2024                                             ΡΕΠΟ 
 ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ12/7/202418.301ος ΟΜΙΛΟΥ –   4ος ΟΜΙΛΟΥ        
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ12/7/202420.002ος ΟΜΙΛΟΥ –   3ος ΟΜΙΛΟΥ 
 ΤΕΛΙΚΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ15/7/202419.00ΝΙΚΗΤΗΣ 1ου ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΥ ΝΙΚΗΤΗΣ 2ου ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΥ     

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
– Η  Επιτροπή των Αγώνων συγκροτείται από έναν εκπρόσωπο του Μακεδονικού Σιάτιστας (Ώττας Νικόλαος) έναν εκπρόσωπο του Δήμου Βοΐου (Δούβλος Κωνσταντίνος)  και έναν εκπρόσωπο των ομάδων που συμμετέχουν στο Τουρνουά ποδοσφαίρου (Κατσίρης Αθανάσιος). Αυτοί αποφασίζουν καθετί που αφορά τη διεξαγωγή των αγώνων και επιλύουν οποιοδήποτε πρόβλημα τυχόν ανακύψει (ορισμός διαιτητών, έξοδα αγώνων, ποινές αθλητών, αναβολές αγώνων κτλ.)
Η Διοργανώτρια Επιτροπή συνεδριάζει όποτε χρειαστεί και  οι αποφάσεις της λαμβάνονται ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία.
– Οι κίτρινες κάρτες, με τις οποίες τιμωρούνται οι αθλητές, δεν τους ακολουθούν στα επόμενα παιχνίδια. Τους ακολουθούν όμως οι κόκκινες κάρτες και το ύψος της ποινής ορίζεται  ανάλογα με την περίπτωση: Συγκεκριμένα, η αποβολή με δεύτερη κίτρινη κάρτα τιμωρείται με μία αγωνιστική. Η αποβολή με απευθείας κόκκινη κάρτα τιμωρείται κατά περίπτωση: Π.χ. Αποβολή τελευταίου παίκτη, τιμωρείται με μία αγωνιστική. Κόκκινη κάρτα για αντιαθλητικό μαρκάρισμα, χτύπημα εκτός φάσης ή αντιαθλητική συμπεριφορά (εξύβριση διαιτητή, αντιπάλου κτλ.) τιμωρείται με αποβολή από το πρωτάθλημα.
– Ο υπεύθυνος της κάθε ομάδας καταθέτει κατάσταση με τα ονόματα      15 τουλάχιστον αθλητών για κάθε ομάδα, καθώς και υπεύθυνες δηλώσεις υπογεγραμμένες από τους συμμετέχοντες, στις οποίες δηλώνουν ότι αποδέχονται τους όρους συμμετοχής και ότι αγωνίζονται με ατομική τους ευθύνη. Για τους ανήλικους (κάτω των 18 ετών) την υπεύθυνη δήλωση υπογράφει ένας από τους γονείς τους.
– Κάθε αθλητής συγχρόνως με την υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής του  καταβάλλει το ποσό των 10 ευρώ στον υπεύθυνο της ομάδας του, ο οποίος συγκεντρώνει το συνολικό ποσό που αναλογεί στην ομάδα του (π.χ. 18 Χ 10 = 180 ευρώ) και το αποδίδει στη Διοργανώτρια Επιτροπή των αγώνων για την κάλυψη των εξόδων, λαμβάνοντας τη σχετική απόδειξη.
– Αν οι ομάδες είναι 5,6 ή 7 αγωνίζονται όλες σε έναν όμιλο και προκρίνονται στα ημιτελικά οι τέσσερις (4) πρώτες.  Αν οι ομάδες είναι 8, αγωνίζονται σε δύο (2) ομίλους των τεσσάρων (4) ομάδων και προκρίνονται όλες στα προημιτελικά, όπου αγωνίζονται χιαστί με τις ομάδες του άλλου ομίλου. Σε περίπτωση διπλής ισοβαθμίας, προκρίνεται  η ομάδα που κέρδισε το μεταξύ τους παιχνίδι. Σε περίπτωση ισοπαλίας στο μεταξύ τους παιχνίδι, προκρίνεται η ομάδα με την καλύτερη διαφορά τερμάτων στον όμιλο (τέρματα υπέρ – τέρματα κατά). Σε περίπτωση ισοβαθμίας, προκρίνεται η ομάδα με την καλύτερη επίθεση. Σε περίπτωση και εκεί ισοβαθμίας, γίνεται κλήρωση ενώπιον της Διοργανώτριας Επιτροπής. Σε περίπτωση τριπλής ή τετραπλής ισοβαθμίας προκρίνονται οι ομάδες με τους περισσότερους βαθμούς στα μεταξύ τους παιχνίδια. Αν υπάρχει και εκεί ισοβαθμία προκρίνονται οι ομάδες με την καλύτερη διαφορά τερμάτων και σε περίπτωση ισοβαθμίας οι ομάδες με την καλύτερη επίθεση.
– Στα ημιτελικά (ή και στα προημιτελικά, αν υπάρχουν), αγωνίζονται ο 1ος με τον 4ο και ο 2ος με τον 3ο της βαθμολογίας σε νοκ άουτ παιχνίδια (με παράταση και πέναλτι, αν χρειαστεί).
– Η διάρκεια των αγώνων ορίζεται σε 2 ημίχρονα των 35 λεπτών. Στα νοκ άουτ παιχνίδια, σε περίπτωση ισοπαλίας στην κανονική διάρκεια του αγώνα, ακολουθούν 20λεπτη παράταση και πέναλτι.
-Καθημερινά ορίζονται 2 αγώνες και  η έναρξή τους ορίζεται στις 6:30 το απόγευμα για τον πρώτο αγώνα και στις 8:00 το βράδυ για τον δεύτερο.
– Όποιος αγώνας αναβληθεί για οποιαδήποτε αιτία (ακαταλληλότητας γηπέδου, καιρικών συνθηκών κτλ.) διεξάγεται την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη των ομίλων.
– Κάθε ομάδα επιτρέπεται να δηλώσει στην κατάσταση της μέχρι 3 εν ενεργεία αθλητές. Εν ενεργεία ποδοσφαιριστής θεωρείται όποιος αγωνίστηκε έστω και σε ένα παιχνίδι στην προηγούμενη αγωνιστική περίοδο σε αντρική ομάδα οποιασδήποτε κατηγορίας. Όσοι γεννήθηκαν από το 2009 και έπειτα (άρα και οι μαθητές που πήγαιναν φέτος Γ΄ Γυμνασίου) και όσοι γεννήθηκαν από το 1984 και προγενέστερα (συμπλήρωσαν άρα τα 40 τους χρόνια), εξαιρούνται και αγωνίζονται  χωρίς να θεωρούνται εν ενεργεία αθλητές. Οι τερματοφύλακες, ακόμη κι αν έχουν αγωνιστεί, εξαιρούνται και δε θεωρούνται  εν ενεργεία.
– Η Επιτροπή των Αγώνων εξετάζει κάθε αμφισβητούμενη περίπτωση και μπορεί να αποκλείσει παίκτη ή ομάδα που παραβιάζει τον κανονισμό.
– Διαιτητές των αγώνων ορίζονται από την Επιτροπή γυμναστές, προπονητές, παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές που προσφέρονται εθελοντικά.
– Οι αλλαγές που επιτρέπονται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού είναι απεριόριστες  για κάθε ομάδα, με τρεις (3) όμως διακοπές της ροής του αγώνα για κάθε ομάδα.
– Τα χρήματα που τυχόν απομείνουν από τις εισφορές των αθλητών διατίθενται για την ενίσχυση των τμημάτων του «Μακεδονικού  Σιάτιστας» και αφού αφαιρεθούν τα συνολικά έξοδα των αγώνων.
– Η είσοδος στο γήπεδο (στους πάγκους) επιτρέπεται μόνο στους παίκτες που περιλαμβάνονται στην κατάσταση της ομάδας,  στον προπονητή της ομάδας και σε 2 ακόμα εκπροσώπους της ομάδας (συνολικά 3 άτομα).
– Η  Επιτροπή  παρίσταται σε όλους τους αγώνες εντός γηπέδου (σε ρόλο παρατηρητή) και φροντίζει για την ομαλή διεξαγωγή τους.
– Τον τελικό θα ακολουθήσει απονομή μεταλλίων για τους 2 φιναλίστ και κύπελλο για την πρωταθλήτρια ομάδα.
– Η  Επιτροπή ελέγχει  τις καταστάσεις όλων των ομάδων (παρουσία των εκπροσώπων όλων των ομάδων) και σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι μία ομάδα διαθέτει περισσότερους από τρεις (3) εν ενεργεία ποδοσφαιριστές, ζητούν από τον εκπρόσωπο της ομάδας να αφαιρέσει τους υπεράριθμους. Η Διοργανώτρια Επιτροπή οριστικοποιεί τις καταστάσεις πριν την έναρξη των αγώνων (δηλαδή καμία ομάδα δεν μπορεί να προσθέσει πλέον καινούριους παίκτες).
– Οι ενήλικες αθλητές υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι αγωνίζονται με δική τους ευθύνη για την υγεία τους. Για τους ανήλικους αθλητές, την υπεύθυνη δήλωση υπογράφουν οι γονείς τους.
-Ο εκπρόσωποι των ομάδων, πριν την κλήρωση, υπογράφουν ότι αποδέχονται χωρίς καμία επιφύλαξη τους ανωτέρω κανονισμούς.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

################################################

Ένα πρωτοφανές, για την περιοχή μας, περιστατικό, συνέβη το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή κοντά στον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής, στην πόλη της Κοζάνης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia, που φέρνει στη δημοσιότητα ένα ακόμη μεγάλο θέμα της περιοχής, ένας 16χρονος έπεσε θύμα άγριας επίθεσης και ξυλοδαρμού από ομάδα τριών συνομηλίκων του, οι οποίοι του την “είχαν στημένη”, με “δόλωμα” επίσης ανήλικη κοπέλα.

Ο άτυχος 16χρονος είχε δώσει ραντεβού με το εν λόγω κορίτσι, αλλά φτάνοντας στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, είδε να του επιτίθενται οι τρεις άλλοι νεαροί, οι οποίοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, με σιδερογροθιές, μπουνιές και άλλα χτυπήματα, ενώ του έκλεψαν και το κινητό τηλέφωνο.

Ο 16χρονος στη συνέχεια ενημέρωσε συγγενικό του πρόσωπο και μεταφέρθηκε στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, όπου και νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση, αλλά με πολλαπλά χτυπήματα.

Με άμεσες ενέργειες, η Ασφάλεια Κοζάνης κατάφερε να εντοπίσει και να συλλάβει τους δράστες, αλλά και την 16χρονη κοπέλα, που φέρεται να συμμετείχε στην όλη “επιχείρηση”, ενώ, με βάση την κείμενη νομοθεσία, συνελήφθησαν και οι γονείς τους, για παραμέληση ανηλίκου.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για ληστεία και για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών.

Οι νεαροί απολογούνται σήμερα στον εισαγγελέα, ενώ οι γονείς αφέθηκαν ελεύθεροι.