ΔΙΑΦΟΡΑ …

2582

Από τη Γη… στο Διάστημα – Πώς θα κάνετε το όνειρο πραγματικότητα

Όσοι ενδιαφέρονται θα μπορέσουν να το κάνουν πραγματικότητα στο «Θερινό Εργαστήριο Τεχνολογιών Παρατήρησης της Γης από το Διάστημα στην Εκπαίδευση» που θα διεξαχθεί στις Λεύκες Πάρου από την 1η έως τις 6 Ιουλίου 2019

Όσοι ενδιαφέρονται θα μπορέσουν να το κάνουν πραγματικότητα στο «Θερινό Εργαστήριο Τεχνολογιών Παρατήρησης της Γης από το Διάστημα στην Εκπαίδευση» που θα διεξαχθεί στις Λεύκες Πάρου από την 1η έως τις 6 Ιουλίου 2019.

Το συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται από το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και σε διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές με σκοπό την εξάσκηση στην αξιοποίηση των δορυφορικών δεδομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 10 Μαΐου 2019 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του θερινού εργαστηρίου.

Ψηφίστηκε η άρση τραπεζικού απορρήτου για έλεγχο «πόθεν έσχες»

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία με την οποία καθίσταται υποχρεωτική για την ολοκλήρωση του ελέγχου των δηλώσεων «πόθεν έσχες» η αξιοποίηση των πληροφοριών από την άρση του τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού και επαγγελματικού απορρήτου

Ψηφίστηκε η άρση τραπεζικού απορρήτου για έλεγχο «πόθεν έσχες» | in.gr

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία με την οποία καθίσταται υποχρεωτική για την ολοκλήρωση του ελέγχου των δηλώσεων «πόθεν έσχες» η αξιοποίηση των πληροφοριών από την άρση του τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού και επαγγελματικού απορρήτου.

Η σχετική τροπολογία, που είχε κατατεθεί από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη και Σπύρο Λάππα, έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για τη νομοθετική Κωδικοποίηση και την διεύρυνσης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο επίσης ψηφίστηκε σήμερα.

Η κ. Κοζομπόλη τόνισε πως προτείνεται να υπάρχει υποχρεωτικά και ο έλεγχος και η άρση του τραπεζικού απόρρητου για τους υπόχρεους σε έλεγχο «πόθεν έσχες» και υπογράμμισε ότι με την αλλαγή αυτή ενισχύεται η αξιοπιστία του ελέγχου και προωθείται η επιτάχυνση.

Ο κ. Λάππας επισήμανε ότι για οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να υπάρξει άρση του απορρήτου για όλα τα πολιτικά πρόσωπα, ακόμα και για τον πρωθυπουργό. Κάλεσε τα στελέχη της αντιπολίτευσης να δώσουν όσες πληροφορίες έχουν στην Επιτροπή Ελέγχου «πόθεν έσχες» της Βουλής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επικοινωνία Τσίπρα – Ράμα για τα «απαραίτητα» της ενταξιακής διαδικασίας στην Ε.Ε.

Έντι Ράμα και Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Με τον αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα επικοινώνησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τη συνομιλία, οι δύο Πρωθυπουργοί συζήτησαν για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας στην ΕΕ.

Σημειώνεται, ότι η επικοινωνία των δύο αρχηγών κράτους σημειώνεται στον απόηχο των ενεργειών αλβανού πρωθυπουργού με τις περιουσίες της μειονότητας στη Χειμάρρα.

Από το βήμα της 7ης Τετραμερούς συνάντησης Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας –Ρουμανίας που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι, ο Τσίπρας ανέφερε ότι η αλβανική κυβέρνηση προχώρησε στη δημοσίευση σε ΦΕΚ της απόφασης να δημεύσει τις περιουσίες των Ελλήνων στη Χειμάρρα.

Η ανακοίνωση αυτή οδήγησε στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας γύρω από το καθεστώς των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων που ζουν στη γειτονική χώρα.

Ο έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε ευθεία προειδοποίηση στην Αλβανία όσον αφορά στην ενταξιακή προοπτική της στην ΕΕ, τονίζοντας ότι τα Τίρανα προωθούν αρνητικές ρυθμίσεις για την ελληνική Μειονότητα στη γειτονική χώρα.

Σε δημοπρασία το διασημότερο όπλο στην ιστορία της τέχνης

Το περίστροφο με το οποίο σκοτώθηκε ο φημισμένος ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ βγαίνει στο σφυρί

Σε δημοπρασία το διασημότερο όπλο στην ιστορία της τέχνης | in.gr

 

 

Το «διασημότερο όπλο στην ιστορία της τέχνης», το περίστροφο με το οποίο σκοτώθηκε ο φημισμένος ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ βγαίνει στο σφυρί.

Ειδικότερα, τοπερίστροφο Lefaucheux με το οποίο τραυματίστηκε θανάσιμα ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ αναμένεται να πουληθεί σε δημοπρασία στο Παρίσι, στις 19 Ιουνίου, ενώ η τιμή του εκτιμάται ότι θα ανέλθει μεταξύ 40.000 και 60.000 ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Drouot.

Η ιστορία του «διασημότερου όπλου στην ιστορία της τέχνης»

Το περίστροφο εντοπίστηκε από έναν αγρότη το 1965 στην περιοχή όπου βρέθηκε τραυματισμένος ο ζωγράφος, στις 27 Ιουλίου 1890 στο Οβέρ-σιρ-Ουάζ, ενώ το 2016 είχε εκτεθεί στο Μουσείο Βαν Γκογκ του Άμστερνταμ.

Αν και πιθανότατα δεν θα αποδειχθεί ποτέ η αυθεντικότητά του, η προέλευσή του θεωρείται βέβαιη. Είναι διαμετρήματος των 7 χιλιοστών -όπως εκείνο που έριξε τη μοιραία σφαίρα- και μετά την ανακάλυψή του παραδόθηκε στον ιδιοκτήτη του πανδοχείου Ravoux, όπου ζούσε και πέθανε ο Βαν Γκογκ, στις 29 Ιουλίου 1890. Μέχρι σήμερα ανήκει στην ίδια οικογένεια.

Το 2011 Αμερικανοί ερευνητές αμφισβήτησαν την άποψη ότι ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ αυτοκτόνησε, υποστηρίζοντας ότι τραυματίστηκε τυχαία από κάποια αγόρια που έπαιζαν με ένα όπλο.

Στο βιβλίο «Vincent Van Gogh: A life» (2011) oι βραβευμένοι με Πούλιτζερ Αμερικανοί Στίβεν Ναϊφέχ και Γκρέγκορι Ουάιτ Σμιθ, εικάζουν πως το μοιραίο εκείνο καλοκαίρι του 1890 στο Οβέρ ο 37χρονος Βαν Γκογκ πυροβολήθηκε από χαλασμένο όπλο με το οποίο έπαιζαν δυο έφηβοι.

Το «διασημότερο όπλο στην ιστορία της τέχνης», όπως το αποκαλούν ορισμένοι, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2012, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του Αλέν Ροάν «Βρέθηκε το όπλο της αυτοκτονίας;». Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Auction Art, από την ανάλυση του όπλου φαίνεται ότι είχε μείνει στο χώρο για πάρα πολλά χρόνια, ενδεχομένως από το 1890.

Αρκετοί, βέβαια, είναι οι μελετητές, οι ιστορικοί τέχνης και οι επιμελητές κειμένων οι οποίοι παραμένουν πιστοί στην αφήγηση που θέλει τον Βαν Γκογκ να αυτοκτόνησε.