ΕΙΔΗΣΕΙΣ

233

ΣΙΑΤΙΣΤΑ

Παίρνω τα βουνά, παίρνω τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος
στα σοβαρά!!!
Ανάβαση στο Μπούρινο με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα
Περιβάλλοντος αλλά και τα σχεδιαζόμενα εκεί αιολικά.
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας «Ο Μπούρινος», οργανώνει
το Σάββατο 8 Ιουνίου ανάβαση στην κορυφή Ντρισινίκος
(1866μ.) του Μπούρινου.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία
γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, καλούμε τους
Ορειβατικούς Συλλόγους της Περιφέρειας Δυτικής
Μακεδονίας, τους περιπατητές, τους φυσιολάτρες, να βρεθούν
στο ραντεβού του Σαββάτου 8/06/2024 στο καταφύγιο του
Ορειβατικού Συλλόγου Σιάτιστας στο Μπούρινο, στις 9:30 το
πρωί για κοινή ανάβαση.
Η εκδήλωση θα έχει το χαρακτήρα της διαμαρτυρίας για τη
λεηλασία της Ελληνικής φύσης, του ξεπουλήματος του εθνικού
πλούτου στους λίγους, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής
μας, στην υποθήκευση του μέλλοντος των παιδιών μας.
«Η φετινή Ημέρα Περιβάλλοντος είναι ευκαιρία να ενώσουμε
τις τοπικές αγωνίες σε μία ενιαία και δυνατή φωνή που δεν θα
μπορεί να αγνοηθεί».
Ελάτε να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί «Κάτω τα χέρια από το
Μπούρινο», κάτω τα χέρια από το όμορφα ελληνικά βουνά
μας.
«Η προστασία της ελληνικής φύσης είναι λοιπόν υπόθεση
όλων μας».

Τηλέφωνο Επικοινωνίας:
Μπούρτσος Αθανάσιος (Ο.Σ.Σ.) 6976571536

Μωρό κλειδώθηκε σε αυτοκίνητο στον Βόλο

Η μητέρα του ήταν έξω από το αυτοκίνητο

babyincar12

Συνεγερμός σήμανε χθες το απόγευμα στον Βόλο, καθώς ένα μωρό μόλις λίγο μηνών κλειδώθηκε μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ η μητέρα του ήταν έξω.

Ειδικότερα, η 40χρονη βρισκόταν στο αυτοκίνητο με το μωρό της, όταν βγήκε για κάποιο λόγο και στη συνέχεια δεν μπορούσε να μπει μέσα, καθώς το όχημα είχε κλειδώσει.

Στο σημείο άρχισε να συγκεντρώνεται κόσμος, ενώ αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ που περνούσαν σταμάτησαν να δουν τι είχε συμβεί, αλλά ευτυχώς, η περιπέτεια για το μωρό είχε αίσιο τέλος.

Λίγο αργότερα, ένα άτομο της έφερε τα δεύτερα κλειδιά του αυτοκινήτου, με τα οποία άνοιξε, ενώ το παιδάκι ήταν καλά.

Πανελλαδικές 2024 – ΓΕΛ: Αντέγραψαν δύο λέξεις λάθος στο ποίημα του Κ. Παλαμά στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας

Αστοχία και στα Μαθηματικά των ΕΠΑΛ;

panelladikes

Δύο λέξεις έχουν αντιγραφεί εσφαλμένα στο ποίημα του Κωστή Παλαμά στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, κατά την πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων 2024 για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων, την Παρασκευή 31 Μαϊου.

Αν και τα δύο λάθη είχαν σαν συνέπεια την αλλοίωση του νοήματος, δεν φαίνεται να επηρεάζονται οι υποψήφιοι.

Συγκεκριμένα, στα θέματα του εξεταζόμενου μαθήματος, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων αντέγραψε λάθος δύο λέξεις στην τελευταία στροφή του ποιήματος: τη λέξη “αγνώριστη” την αντέγραψαν λανθασμένα ως “άγνωστη” και τη λέξη “Αγάπη” το κεφαλαίο αρχικό γράμμα “Α” με πεζό.

Τι απαντά η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, αντέγραψε το ποίημα του Κωστή Παλαμά από το βιβλίο τα 100 καλύτερα Ελληνικά Ποιήματα. Ωστόσο, το Ίδρυμα Κωστή Παλαμά δημοσιεύει το ποίημα με την πραγματική διατύπωση χωρίς λάθη.

Κλείσιμο

to-taksidi

Κι άλλο σφάλμα;

Λάθος εντόπισε και η Ελληνική Εταιρεία Φιλολόγων (ΕΕΦ) στα θέματα του ίδιου μαθήματος, ζητώντας να μην συμπεριληφθεί στη βαθμολογία η συγκεκριμένη ερώτηση.
Στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
«Στα γενικά θετικά μας σχόλια για τα θέματα που δόθηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας κατά τις Πανελλήνιες Εξετάσεις των Γενικών Λυκείων, παρατηρούμε ότι στο θέμα Β1 και στην ερώτηση 4 (επιλογή γ), είναι γλωσσικά λανθασμένη η χρήση του ρήματος «αμβλύνω» στη φράση «τα ταξίδια αμβλύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες». Ως εκ τούτου, επειδή λειτουργεί παραπλανητικά για τους υποψηφίους, πιστεύουμε μετ’επιτάσεως ότι οι απαντήσεις στη συγκεκριμένη ερώτηση δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη βαθμολόγηση των γραπτών».

Αστοχία στα Μαθηματικά του ΕΠΑΛ

Σύμφωνα με την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, σχολιάζοντας τα θέματα, που δόθηκαν στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ το Σάββατο, 1 Ιουνίου, αν και καλύπτεται μεγάλο μέρος της ύλης και υπάρχει ανάλογη δυσκολία με τα αντίστοιχα περσινά θέματα, διαπιστώνεται αστοχία στη διατύπωση του θέματος Γ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της,
«Ειδικότερα υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας μεταξύ των τιμών των δεδομένων και των ζητουμένων. Επισημαίνουμε ότι οι δυνατές τιμές του άγνωστου κ μπορούν να προκύψουν ανεξάρτητα, τόσο από την τυπική απόκλιση, όσο και από τη μέση τιμή που υπολογίζεται με τη βοήθεια του συντελεστή μεταβολής, και δεν συμφωνούν μεταξύ τους».

Με βάση τα ανωτέρω, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία προτείνει να ληφθεί ως σωστή οποιαδήποτε από τις δύο προσεγγίσεις, προκειμένου να μην αδικηθούν οι υποψήφιοι.

Αλλάζει ο δρόμος για το υψηλότερο χωριό της Ελλάδας στη Δυτική Μακεδονία -Πότε θα είναι έτοιμος

Την άγουσα της υλοποίησης παίρνει σιγά-σιγά ένας δρόμος στη Δυτική Μακεδονία που -μεταξύ άλλων- θα διευκολύνει την πρόσβαση στο ψηλότερο χωριό της χώρας μας.

Ένα βήμα πριν τη δημοπράτηση βρίσκεται το έργο βελτίωσης του οδικού δικτύου «Γρεβενά-Βασιλίτσας» το οποίο θα καταστήσει ευκολότερη τη μετακίνηση τόσο στο χιονοδρομικό κέντρο όσο και στο ψηλότερο χωριό της Ελλάδας, τη Σαμαρίνα.

Τον Δεκέμβριο του 2023, το έργο εισήλθε σε φάση υλοποίησης, μιας και η Περιφερειακή Αρχή ενέκρινε τον σχεδιασμό με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 16.830.000€, με πηγή χρηματοδότησης το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πρόκειται για ένα έργο που αφορά στη βελτίωση και την αναβάθμιση του υφιστάμενου δημοτικού δικτύου από την Αγ. Παρασκευή έως τη Βασιλίτσα, που έχει ως στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και φυσικά τη βελτίωση της προσπελασιμότητας της περιοχής.

Η αναβάθμιση του εν λόγω οδικού δικτύου θα αυξήσει την επισκεψιμότητα στο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας και θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, θα καταστήσει ευκολότερη την πρόβαση από τα Γρεβενά στο ψηλότερο χωριό της Ελλάδας, τη Σαμαρίνα (ύψος 1.541 μ.), δεδομένου ότι οι οδηγοί θα χρησιμοποιούν τον αναβαθμισμένο δρόμο προς Βασιλίτσα, και στη συνέχεια, κοντά στο χωριό Σμίξη, θα κατευθύνονται προς τη Σαμαρίνα μέσω του υφιστάμενου δρόμου.

Όσον αφορά στην ολοκλήρωση του δρόμου, αυτός εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμος το 2026.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο οδικό έργο δεν είναι το μοναδικό στη Δυτική Μακεδονία. Ήδη υλοποιείται η σήραγγα Κλεισούρας, που θα κατασκευαστεί στην επαρχιακή οδό Καστοριά-Πτολεμαϊδα και συγκεκριμένα στο τμήμα ρέμα Κωτούρη-όρια Νομού Κοζάνης, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025.

Παράλληλα, νέες αναπτυξιακές προοπτικές στη Δυτική Μακεδονία θα δώσει και η ολοκλήρωση του Αυτοκινητοδρόμου Ε65 και συγκεκριμένα το βόρειο τμήμα, από τα Τρίκαλα στην Εγνατία Οδό, δυτικά των Γρεβενών.

Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου εκτιμάται για το τέλος του 2026, ενώ εδώ και λίγες εβδομάδες λειτουργεί το μεγαλύτερο τμήμα του Ε65, από τη Λαμία έως την Καλαμπάκα.

πηγή:carandmotor.gr

Ποιοι θα παίρνουν φορολογική ενημερότητα σε χρόνο – εξπρές

υπαλληλοι σφραγιδα

Μέχρι το τέλος του μήνα, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα σε χρόνο-εξπρές μόλις εξοφλήσουν ή ρυθμίσουν τα χρέη τους στους δήμους, διευκολύνοντας τις συναλλαγές τους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, εντός Ιουνίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί μια νέα υπηρεσία διαλειτουργικότητας στους δήμους για την ψηφιακή δέσμευση και άρση δέσμευσης της ενημερότητας. Με τη νέα υπηρεσία, η επικοινωνία μεταξύ ΑΑΔΕ και δήμων θα γίνεται αυτόματα. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες που έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους θα λαμβάνουν άμεσα το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας, χωρίς καμία καθυστέρηση.

Παράλληλα, για όσους αφήνουν απλήρωτα δημοτικά τέλη ή κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, η έκδοση της φορολογικής ενημερότητας θα μπλοκάρει αυτόματα.

Με το νέο σύστημα:

• Ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει αποδεικτικό ενημερότητας με ισχύ έως και δύο μηνών για την πραγματοποίηση πράξεων και συναλλαγών.

• Η φορολογική διοίκηση δεν θα χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας αν ο φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε άλλη δημόσια Αρχή που χρησιμοποιεί υπηρεσίες διαλειτουργικότητας για την ενημέρωση της ΑΑΔΕ.

• Αν ο φορολογούμενος έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών ή έχει μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ή οφειλές σε αναστολή, μπορεί να εκδοθεί αποδεικτικό ενημερότητας περιορισμένης ισχύος, που δεν υπερβαίνει τον έναν μήνα.

Σήμερα, ακόμη και αν οι φορολογούμενοι εξοφλήσουν το χρέος τους στον δήμο, η έκδοση της φορολογικής ενημερότητας καθυστερεί επειδή η ενημέρωση της ΑΑΔΕ γίνεται μέσω επιστολών, κάτι που απαιτεί χρόνο.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Μονάδα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου από τη Motor Oil σε Κόρινθο και Αμύνταιο

Η πρώτη μονάδα ηλεκτρόλυσης στη Δυτική Μακεδονία από τον Όμιλο Βαρδινογιάννη

Δύο μονάδες παραγωγής πράσινου υδρογόνου, στα διυλιστήρια Κορίνθου και στο Αμύνταιο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην στρατηγική του ομίλου για την ανάπτυξη του νέου καυσίμου.

Πρόκειται, όπως ανέφεραν σήμερα στελέxη της Motor Oil, για το έργο EPHYRA που περιλαμβάνει την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής υδρογόνου ισχύος 30 μεγαβάτ που θα ενσωματωθεί στις βιομηχανικές λειτουργίες του διυλιστηρίου της Motor Oil και την μονάδα ισχύος 50-100 MW που αναπτύσσει η Hellenic Hydrogen, που αποτελεί κοινοπραξία της Motor Oil και της ΔΕΗ. Και στις δύο περιπτώσεις θα παράγεται πράσινο υδρογόνο, δηλαδή η ενέργεια που θα καταναλώνεται για την ηλεκτρόλυση του νερού, θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το σύστημα ηλεκτρόλυσης στο διυλιστήριο Κορίνθου θα συνδυαστεί με την παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με μία καινοτόμο τεχνολογία ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας, με την περιβαλλοντική βελτιστοποίηση της χρήσης νερού και με την αξιοποίηση του παραγόμενου οξυγόνου στις τρέχουσες λειτουργίες του διυλιστηρίου. Το έργο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2023 και υλοποιείται μέσω κοινοπραξίας 10 εταίρων από 7 διαφορετικές χώρες της ΕΕ και τη Μεγάλη Βρετανία, υπό τον συντονισμό της Motor Oil. Η αναμενόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου υπολογίζεται στα τέλη Μαΐου του 2028. Η Motor Oil βρίσκεται στο τελικό στάδιο επιλογής του προμηθευτή του συστήματος ηλεκτρόλυσης, και εντός του 2026 αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου.

Η Hellenic Hydrogen αναπτύσσει το έργο North-1 που περιλαμβάνει την ανάπτυξη Μονάδας Ηλεκτρόλυσης 50-100 MW (με ικανότητα ανάπτυξης 200 MW) σε μια παροπλισμένη λιγνιτική μονάδα παραγωγής ενέργειας στην περιοχή της Δ. Μακεδονία. Η North-1 θα αποτελεί την πρώτη εμπορική μονάδα παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και από τις πρώτες μονάδες τέτοιας κλίμακας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ύψος της αρχικής επένδυσης εκτιμάται σε 60-70 εκατ. ευρώ.

Καταναλωτές του υδρογόνου εκτός από τα ίδια τα διυλιστήρια είναι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, βαρέα οχήματα που λειτουργούν με κυψέλες καυσίμου, αλλά και το δίκτυο του φυσικού αερίου που μπορεί να διακινήσει υδρογόνο μέχρις ενός ποσοστού χωρίς τεχνικά προβλήματα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τεκμήρια διαβίωσης: Τι εξετάζεται για τον τρόπο υπολογισμού τους – Οι αλλαγές που βρίσκονται στο τραπέζι

Όλα τα σενάρια που επεξεργάζεται η ειδική επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί για να διαμορφώσει το νέο καθεστώς για τα τεκμήρια διαβίωσης που θα ισχύσει την επόμενη χρονιά. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντελεστών για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και για δαπάνες που αφορούν δίδακτρα, δάνεια και κάρτες. Πώς θα αποφύγουν την παγίδα των τεκμηρίων χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, που σήμερα υπερφορολογούνται.

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών θα βρεθούν οι τεκμαρτές δαπάνες, τα γνωστά σε όλους μας τεκμήρια, που θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, καθώς, σε συνδυασμό με τα εισοδήματα που θα δηλωθούν, θα αποτελέσουν το βαρόμετρο για τις οριστικές αποφάσεις σχετικά με την αναμόρφωση-αλλαγή των τεκμηρίων διαβίωσης. Βάσει των δηλώσεων θα καταγραφεί η επίπτωση των σημερινών τεκμηρίων διαβίωσης στο εισόδημα και κατά συνέπεια το δημοσιονομικό κόστος των μειώσεων που σχεδιάζονται.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης -με ειδική επιτροπή να «τρέχει» ήδη τα σενάρια- εξετάζει από το 2025 αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης που ισχύουν εδώ και αρκετές δεκαετίες και ταυτόχρονα τη μείωσή τους έως 30%, ώστε να υπάρξει μια πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών για τα νοικοκυριά. Και αυτό διότι -όπως έχει αποδειχθεί- η πλειονότητα των φορολογουμένων που «πιάνεται» στα τεκμήρια είναι κυρίως συνταξιούχοι και μισθωτοί που πληρώνουν έξτρα φόρους σε σχέση με τις πραγματικές τους δυνατότητες είτε γιατί έχουν ένα μικρό διαμέρισμα, είτε γιατί κληρονόμησαν ένα ακίνητο, ή αγόρασαν κάποιο αυτοκίνητο.

Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να διαπιστώσουν ποια είναι η αύξηση των εισοδημάτων που καταγράφεται, καθώς όσο αυξάνονται τα εισοδήματα τόσο μειώνεται το τεκμαρτό εισόδημα, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μπορούν να δικαιολογήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Τρεις άξονες

Οι αλλαγές που εξετάζονται αφορούν τον τρόπο υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης με νέους συντελεστές υπολογισμού για κατοικίες, Ι.Χ. και σκάφη αναψυχής, τροποποιήσεις στις διατάξεις για τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης, καθώς και εξάλειψη των αδικιών εξαιτίας του προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Πιο συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις κινούνται προς τις ακόλουθες κατευθύνσεις:

1. Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής. Ουσιαστικά αναμένεται να τροποποιηθεί το σύστημα προσδιορισμού των ποσών των τεκμηρίων διαβίωσης, ώστε αυτά να συνδέονται με το πραγματικό ετήσιο κόστος συντήρησης και χρήσης των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων. Με βάση και τις κυβερνητικές εξαγγελίες, στόχος είναι τα νέα ποσά που θα προκύψουν να είναι μειωμένα μεσοσταθμικά κατά 30% σε σύγκριση με τα ισχύοντα. Γι’ αυτόν τον λόγο οι κλίμακες αλλά και τα κριτήρια προσδιορισμού των ποσών των τεκμηρίων θα αλλάξουν προκειμένου αυτά να γίνουν πιο δίκαια.

2. Αλλαγές στα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους. Τα ποσά αυτά αναμένεται να μειωθούν ώστε να είναι πιο ρεαλιστικά και να μην επηρεάζουν μισθωτούς και συνταξιούχους. Επίσης, τα ποσά ελάχιστων τεκμηρίων διαβίωσης εξετάζεται να ισχύουν για όσους φιλοξενούνται σε σπίτια γονέων ή συγγενών τους και ταυτόχρονα δεν έχουν στο όνομά τους άλλα περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται τεκμήρια διαβίωσης, όπως αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες. Αν διαθέτουν τέτοια περιουσιακά στοιχεία, τα τεκμήρια διαβίωσης που αναλογούν σε αυτά εξετάζεται να μην προστίθενται στα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων.

3. Εξάλειψη στρεβλώσεων και αδικιών που προκαλεί ο προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Οι ακραίες περιπτώσεις υπερφορολόγησης νοικοκυριών με πολύ χαμηλά εισοδήματα, λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων διαβίωσης και του χαρακτηρισμού του εισοδήματος που προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια ως εισοδήματος προερχόμενου από επιχειρηματική δραστηριότητα, αναμένεται να καταργηθούν. Στόχος είναι να πάψει να παρατηρείται το φαινόμενο οικογένειες με πολύ χαμηλά πραγματικά ετήσια εισοδήματα να πληρώνουν φόρους εισοδήματος δυσανάλογα υψηλούς σε σχέση με τα πραγματικά εισοδήματά τους.

Ειδική επιτροπή

Η επιτροπή που έχει συσταθεί, με επικεφαλής τη γενική γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής Μαίρη Ψύλλα, προχωρά το έργο της προκειμένου να υποβάλει τις προτάσεις της έως τα τέλη Σεπτεμβρίου στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ώστε στη συνέχεια να οριστικοποιηθεί το τελικό σχέδιο παρεμβάσεων. Στόχος είναι να αρθούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν σήμερα και οδηγούν χιλιάδες φορολογουμένους με χαμηλά εισοδήματα να πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη στατιστική ανάλυση των περσινών φορολογικών δηλώσεων, η οποία, μαζί με τις φετινές δηλώσεις, αποτελεί τον οδηγό για τις αλλαγές, προέκυψε ότι στα τεκμήρια διαβίωσης «πιάστηκαν» περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι, ήτοι το 23,47% από τους 6,5 εκατομμύρια που υπέβαλαν δηλώσεις, καθώς τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει ήταν χαμηλότερα από εκείνα που προσδιορίζονται με βάση τα περιουσιακά τους στοιχεία, κινητά και ακίνητα. To αποτέλεσμα ήταν να πληρώσουν 5,2 δισ. ευρώ έξτρα φόρο για υψηλότερα εισοδήματα. Από τους 1.540.255 «άτυχους» φορολογουμένους, οι περισσότεροι ήταν μισθωτοί και συνταξιούχοι. Συγκεκριμένα:

 • 319.734 ήταν εισοδηματίες.
 • 195.843 ήταν αυτοαπασχολούμενοι.
 • 77.002 ήταν αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς και άλλοι που ασκούν αγροτικές δραστηριότητες.
 • 537.068 ήταν μισθωτοί.
 • 410.608 ήταν συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης είναι τα ακόλουθα:

Το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης. Ανέρχεται σε 3.000 ευρώ αν ο φορολογούμενος είναι άγαμος ή έγγαμος και έχει επιλέξει να υποβάλει τη δήλωσή του χωριστά από τη σύζυγο ή τον σύζυγο, 2.500 ευρώ αν είναι έγγαμος και έχει επιλέξει να υποβάλει κοινή δήλωση με την ή τον σύζυγο.

Τεκμήριο κατοικίας. Το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία που δηλώνει ο φορολογούμενος υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της:

 • Μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.
 • Από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.
 • Από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.
 • Από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.
 • Από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.

Για τους βοηθητικούς χώρους της κύριαςκατοικίας ισχύει τεκμήριο 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου. Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ. και κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω.

Τεκμήριο Ι.Χ. αυτοκινήτου. Τα τεκμήρια διαβίωσης για τα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα που κατέχουν οι φορολογούμενοι υπολογίζονται ως εξής:

 • Για αυτοκίνητα μέχρι και 1.200 κ.ε. ισχύει τεκμήριο 4.000 ευρώ.
 • Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. και μέχρι 2.000 κ.ε. προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
 • Για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε. προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
 • Για αυτοκίνητα άνω των 3.000 κ.ε. προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

Δίδακτρα. Τα ποσά που κατέβαλε ο φορολογούμενος για τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και για τα ποσά μισθοδοσίας που καταβλήθηκαν σε οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

Δάνεια και κάρτες. Τα ποσά που κατέβαλε ο φορολογούμενος το προηγούμενο έτος για την αποπληρωμή δανείων, πιστωτικών καρτών, για δωρεές χρηματικών ποσών άνω των 300 ευρώ σε ιδιωτικούς φορείς, για αγορές ομολόγων, εντόκων γραμματίων, μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και λοιπών επενδυτικών προϊόντων, για τυχόν αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων και λοιπών κινητών περιουσιακών στοιχείων αξίας άνω των 10.000 ευρώ.

Σκάφη αναψυχής. Για μηχανοκίνητα σκάφη ανοιχτού τύπου χωρίς χώρο ενδιαίτησης (ταχύπλοα και μη) ολικού μήκους μέχρι 5 μέτρα, η «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» ανέρχεται στο ποσό των 4.000 ευρώ. Για όσα έχουν μήκος πάνω από 5 μέτρα, το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ το μέτρο. Για ιστιοφόρα ή μηχανοκίνητα ή μεικτά σκάφη με χώρους ενδιαίτησης, ολικού μήκους μέχρι και 7 μέτρα, η «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» ορίζεται στο ποσό των 12.000 ευρώ.

Τεκμήριο πισίνας. Για τις εξωτερικές δεξαμενές κολύμβησης, το τεκμήριο ορίζεται, κλιμακωτά, σε 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα 60 τετραγωνικά μέτρα και σε 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων. Για εσωτερική πισίνα, τα παραπάνω ποσά διπλασιάζονται. Για τις κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα πολυκατοικιών, το τεκμήριο διαβίωσης επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες των ακινήτων με βάση τα χιλιοστά κάθε διαμερίσματος στο οικόπεδο.

Τεκμήριο αεροσκάφους. Το τεκμήριο διαβίωσης για αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα κυριότητας ή κατοχής του φορολογουμένου και των εξαρτώμενων μελών του ορίζεται ως εξής: α) Για ανεμόπτερα, το ποσό ανέρχεται σε 8.000 ευρώ. β) Για αεροσκάφη με κινητήρα κοινό, εσωτερικής καύσης και στροβιλοελικοφόρα, καθώς και ελικόπτερα, το ποσό διαμορφώνεται στα 65.000 ευρώ για τους 150 πρώτους ίππους ισχύος του κινητήρα τους και προσαυξάνεται με το ποσό των 500 ευρώ για κάθε ίππο πάνω από τους 150. γ) Για αεροσκάφη αεριοπροωθούμενα (jets), το ποσό ανέρχεται στα 200 ευρώ για κάθε λίμπρα ώθησης.

Διαβάστε εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Της ΣΙΣΣΥΣ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Δήμος Γρεβενών: Πραγματοποιήθηκε η 1η Πανελλήνια Γιορτή σπόρων και σπορόφυτων στο «Πάρκο των Μανιταριών. Βίντεο

Δήμος Γρεβενών: Πραγματοποιήθηκε η 1η Πανελλήνια Γιορτή σπόρων και σπορόφυτων στο «Πάρκο των Μανιταριών. Βίντεο

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή εκατοντάδων συμπολιτών μας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Ιουνίου η 1η Πανελλήνια Γιορτή σπόρων και σπορόφυτων, στο Πάρκο των Μανιταριών στα Γρεβενά.

Στόχος της εκδήλωσης, που διοργάνωσε η ομάδα παραδοσιακών σπόρων «Η Αυλή του Δημοσθένη», υπό την αιγίδα του Δήμου Γρεβενών, ήταν – μέσα από τη δωρεάν διάθεση στους επισκέπτες σπόρων και φυτών από παραδοσιακές ποικιλίες – η έμπρακτη ενίσχυση της προσπάθειας στήριξης του κινήματος υπέρ της διάσωσης και διάδοσης των παραδοσιακών ποικιλιών αλλά και των υγιών και καθαρών τροφών.

Ο κόσμος αγκάλιασε την εν λόγω πρωτοβουλία, γεγονός που «διασφαλίζει» τη καθιέρωση και εξέλιξή της τα επόμενα χρόνια.

https://youtube.com/watch?v=7Yc-9nx_QuQ%3Ffeature%3Doembed

Τα αποτελέσματα στις εκλογές της Αθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης. Δείτε ποιοι εκλέγονται

Πρωτοβάθμια εκπαίδευση

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ  ΕΚΛΟΓΩΝ 30/5/2024

 ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ:803

ΨΗΦΙΣΑΝ:591

ΕΓΚΥΡΑ:578

ΑΚΥΡΑ:4

ΛΕΥΚΑ:9

ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ Δ.Σ.

ΠΑΡΑΤΑΞΗΕΔΡΕΣ
ΔΗ.ΣΥ. – ψήφοι  2043
Δ.Α.Κ.Ε – ψήφοι  1753
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠ/ΚΩΝ (ΑΣΕ)-ψήφοι 1382
ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ – ψήφοι  61 1
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ /  Για Δ.Σ.ΠΑΡΑΤΑΞΗ
1.ΚΩΤΟΥΛΑΣ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ   ΔΗ.ΣΥ.
2. ΔΟΥΓΑΛΗ ΕΛΕΝΗΔΗ.ΣΥ.
3. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ    ΔΗ.ΣΥ.
4. ΔΕΜΙΡΤΖΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΔ.Α.Κ.Ε.
5. ΤΖΙΛΙΝΗΣ ΖΗΣΗΣΔ.Α.Κ.Ε.
6. ΓΡΙΒΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣΔ.Α.Κ.Ε.
7. ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ  ΕΙΡΗΝΗΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
8. ΜΕΤΣΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
9. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟΠΑΡΑΤΑΞΗ
1.ΚΑΡΜΑΖΗ ΜΑΤΙΝΑ  ΔΗ.ΣΥ.
2. ΒΟΝΤΣΑ ΚΑΤΙΑΔΑΚΕ
3. ΤΖΙΝΤΖΙΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ  ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ

ANΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ για την Γενική Συνέλευση της Δ.Ο.Ε.

ΠΑΡΑΤΑΞΗΕΔΡΕΣ
ΔΗ.ΣΥ – ψήφοι  2092
Δ.Α.Κ.Ε – ψήφοι  1572
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠ/ΚΩΝ (ΑΣΕ)-ψήφοι 1131
ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ – ψήφοι  76 1
 ΝΙΤΣΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΩΤΟΥΛΑΣ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣΔΗ.ΣΥ. 
 ΔΕΜΙΡΤΖΙΔΗΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΤΖΙΛΙΝΗΣ ΖΗΣΗΣΔ.Α.Κ.Ε
ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ  ΕΙΡΗΝΗΜΕΤΣΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
 ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ

ANΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ   για το Ν.Τ.  της  ΑΔΕΔΥ :  26 ΕΔΡΕΣ

ΔΗ.ΣΥ.- ψήφοι 205ΕΔΡΕΣ    10
Δ.Α.Κ.Ε. – ψήφοι 163ΕΔΡΕΣ    8
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (ΑΣΕ) – ψήφοι 108ΕΔΡΕΣ   5
ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ – ψήφοι 56ΕΔΡΕΣ 3 

                                                             Το Δ.Σ.