Μη κρατικά πανεπιστήμια: «Όχι» στο νομοσχέδιο από τον Γιώργο Παπανδρέου

632

Ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Από το βήμα της επιτροπής των μορφωτικών υποθέσεων ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε ανοιχτά την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Τόνισε χαρακτηριστικά πως δεν θα το υπερψηφίσει.

Στην ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε μια ευρύτερη μεταρρύθμιση στη παιδεία, ενώ τάχθηκε υπέρ του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε το κράτος να ελέγξει τον κλάδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Η πρόταση μου είναι: ξεκινήστε μια ουσιαστική συζήτηση για το άρθρο 16, απελευθερώσετε τα δημόσια πανεπιστήμια να είναι πολύ πιο ελεύθερα και σε λίγο θα έχουμε πολλούς νέους στην Ελλάδα και ξένους», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Αυτός είναι βασικός λόγος που θεωρώ ότι έπρεπε να αλλάξει το άρθρο 16. …H ΝΔ θεωρούσε ότι μέσα από την κρατική παιδεία θα ελέγξει πολιτικά ένα μεγάλο φοιτητικό κίνημα. Η κυβέρνηση έρχεται άρον-άρον να υλοποιήσει πρωτοβουλίες ιδιωτικές. Οι πρώτοι λόγοι είναι εντυπωσιασμού, πιέσεις των λόμπι», συμπλήρωσε επίσης.

«Όταν δεν έχεις κανόνες έχεις αυθαιρεσία» πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παπανδρέου ενώ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση προωθεί τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, πρώτον «για λόγους εντυπωσιασμού, χωρίς να γνωρίζουμε τι ποιότητας πανεπιστήμια θα έρθουν, και, δεύτερον, διότι «είναι είναι μεγάλες οι πιέσεις των λόμπι», διότι αφήσαμε αρρύθμιστα με απαγορεύσεις όλα αυτά τα μορφώματα τα φτιαχτούν» Παράλληλα, προέβλεψε ότι με το νομοσχέδιο θα δημιουργηθούν και τεράστιες ανισότητες και αδικίες, και «γι’ αυτούς τους λόγους, είναι αρκετό για να καταψηφίσεις το νομοσχέδιο».

«Θα δημιουργηθούν ανισότητες και αδικίες και μόνο για αυτούς τους λόγους είναι αρκετό να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο», κατέληξε.

ΠΗΓΗ:lifo.gr