Νέα “χτυπήματα” κατά της τηλεοπτικής “πειρατείας”

2367

Μία σύλληψη σε μεγάλη επιχείρηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατά της “πειρατείας” σε περιοχή της Αττικής – Για άλλη μία φορά εκτεθειμένοι οι τελικοί χρήστες. Τρία χρόνια φυλάκιση για κακούργημα, σε μεγάλο μεταπωλητή πειρατικών κουτιών στη Λάρισα.

Μεγάλη επιχείρηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έλαβε χώρα πρωινές ώρες της Πέμπτης 7/3/24 σε περιοχή της Αττικής σε οικίες και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ συνελήφθη 60χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας και περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών, κατ’ εξακολούθηση.

Παράλληλα έχουν κατασχεθεί δεκάδες ψηφιακά μέσα, λίστα πελατών και μεγάλα χρηματικά ποσά. Στο στόχαστρο των αρχών μπαίνει μεταξύ άλλων και παράνομη ιστοσελίδα διαμοιρασμού ταινιών καθώς και χιλιάδες εγγεγραμμένοι χρήστες που είχαν κατεβάσει παράνομα χιλιάδες τίτλους ταινιών.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες την περασμένη Τρίτη 5/3 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, ηγετικό μέλος “πειρατικών” συνδρομών στη Λάρισα καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκιση, σύμφωνα με το κατηγορητήριο (κατ’ επάγγελμα τέλεση του αδικήματος παρανόμου διαμοιρασμού συνδρομητικών υπηρεσιών).

Παρόλο που οι διωκτικές αρχές έχουν προβεί σε δεκάδες συλλήψεις κατά της “πειρατείας” το τελευταίο διάστημα και έχουν επιβληθεί δεκάδες χρόνια φυλάκισης σε μέλη μεγάλων οργανώσεων, παρατηρείται ότι κάποιοι συνεχίζουν ακάθεκτοι, αγνοώντας το κακουργηματικό αδίκημα που πράττουν.

Είναι επιτακτική όσο ποτέ η υιοθέτηση προληπτικών νομοθετικών μέτρων από την πολιτεία προκειμένου να ενισχυθεί η αντιμετώπιση του εγκλήματος. Η νομοθεσία πρέπει να είναι ευέλικτη και να προσαρμόζεται στις εξελισσόμενες απειλές και ψηφιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία, όπως η κυβερνοασφάλεια ή οι νέες μορφές εγκλήματος όπως η συνδρομητική και η ιντερνετική πειρατεία.

In the basement of the Alta House community center in Cleveland's Little Italy neighborhood, brothers Ambrose, left, 15, and Blaise DeRoberts, 12, watch on television as Italy takes on Paraguay in the soccer World Cup, on Monday, June 14, 2010. (AP Photo/Amy Sancetta)

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας:

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνελήφθη την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024, 60χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας και περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών, κατ’ εξακολούθηση.

Προηγήθηκε καταγγελία σύμφωνα με την οποία άγνωστος προέβαινε σε παράνομη ζωντανή μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων και ταινιοθηκών, χωρίς σχετική άδεια, ενώ διαφήμιζε τις υπηρεσίες του στο διαδίκτυο, έναντι χρηματικής αμοιβής με τη μορφή συνδρομής.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Ακολούθησε μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα και μετά από ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων που προέκυψαν, διακριβώθηκε η εμπλοκή του 60χρονου στην υπόθεση. Από έρευνα που ακολούθησε στην οικία του σε περιοχή της Αττικής, παρουσία δικαστικού λειτουργού, διαπιστώθηκε η χρήση μη εξουσιοδοτημένου εξοπλισμού και η αναμετάδοση περιεχομένου δύο συνδρομητικών εταιρειών, χωρίς τη νόμιμη συνδρομή και άδεια.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • -10- IPTV Αndroid Βox, από τα οποία -2- ήταν τροποποιημένα κατάλληλα για την επικοινωνία με παράνομες πλατφόρμες – διακομιστές (servers) αναμετάδοσης τηλεοπτικών καναλιών,
  • -8- USB, στα οποία υπήρχε εγκατεστημένο λογισμικό παράνομης παραμετροποίησης των IPTV Boxes,
  • κινητό τηλέφωνο, λάπτοπ και -3- σκληροί δίσκοι.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκε σε Ανακριτή, ενώ τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση“.