Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για δεύτερο κύμα ισχυρής καταιγίδας, που αναμένεται να φτάσει μεταξύ 3 και 5 τα ξημερώματα, στην βόρεια Ελλάδα και προειδοποιούν τους κατοίκους να μην κυκλοφορούν στους δρόμους.

1229

Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για δεύτερο κύμα ισχυρής καταιγίδας, που αναμένεται να φτάσει μεταξύ 3 και 5 τα ξημερώματα, στην βόρεια Ελλάδα και προειδοποιούν τους κατοίκους να μην κυκλοφορούν στους δρόμους.

Σύμφωνα με το νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται σοβαρή μεταβολή του καιρού, που θα προκαλέσει παρατεταμένες έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες στην βόρεια Ελλάδα.

«Το σύνολο της Μακεδονίας και της Θράκης θα δεχθεί ισχυρά και ραγδαία φαινόμενα, ενώ θεωρείται αρκετά αυξημένη η πιθανότητα κατά τόπους να δημιουργηθούν προβλήματα από τον αυξημένο όγκο νερού, ιδίως στην κεντρική Μακεδονία, τις Σέρρες και τη νότια παράκτια Θράκη.

Στην Χαλκιδική καθώς και σε τμήματα των Σποράδων και του βορειοανατολικού Αιγαίου τα φαινόμενα θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη ένταση συνοδευόμενα από χαλαζοπτώσεις, ενώ οι συνθήκες θα επιτρέψουν τη δημιουργία και τοπικών ανεμοστρόβιλων.

Οι βοριάδες στο σύνολο του βόρειου Αιγαίου θα φτάνουν τα 7-8 μποφόρ. Κατά την διάρκεια των φαινομένων οι ριπές θα αυξάνονται σημαντικά» αναφέρει το νέο έκτακτο δελτίο καιρού.

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Για τις περιοχές όπου αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστήνει στους πολίτες:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα που αν παρασυρθούν μπορεί να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να ελέγξουν ότι τα λούκια και οι υδρορροές δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να περνούν από χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά από αυτές.

Να μην κάνουν εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές καθώς υπάρχει κίνδυνος κεραυνών.

Να αναζητήσουν ασφαλές μέρος κατά τη διάρκεια χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον χώρο μέχρι να περάσει η καταιγίδα. Να σημειωθεί πως η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Επίσης να μην περνούν κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.

Τέλος, τα ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Πηγή:Real.gr