Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Οι διεκδικήσεις και η σημασία τους στη σύγχρονη εποχή

945

Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας υφίσταται, σε διάφορες μορφές, σε όλο τον κόσμο, για περισσότερα από 100 χρόνια. Αναπτύχθηκε από μια σειρά διαφορετικών κινημάτων εργατικής και κοινωνικής δικαιοσύνης για να γίνει τελικά μια ετήσια εκδήλωση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Η Εθνική Ημέρα της Γυναίκας εορτάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 28 Φεβρουαρίου 1909, αλλά μόλις το 1911 πραγματοποιήθηκε η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας (με συμμετοχή της Αυστρίας, της Δανίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας). Το 1975, η εκδήλωση έγινε «επίσημη» μέσω της αναγνώρισης από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ποιος ήταν, όμως, ο εγκέφαλος πίσω από όλα αυτά;

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Από πολλές απόψεις ήταν μια συλλογική προσπάθεια. Ωστόσο, η Clara Zetkin (Αρχηγός του «Γραφείου Γυναικών» του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στη Γερμανία) ήταν η πρώτη γυναίκα που πρότεινε την ιδέα της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας. Σε ένα συνέδριο στην Κοπεγχάγη με περισσότερες από 100 εργαζόμενες γυναίκες από διαφορετικές χώρες, η Zetkin πρότεινε σε κάθε χώρα να γιορτάζει την ημέρα της γυναίκας την ίδια ημερομηνία κάθε χρόνο. Η πρότασή της έγινε δεκτή με ομόφωνη έγκριση – και έτσι καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας όπως την ξέρουμε σήμερα.

Λέγεται ότι αφορμή για τον πρώτο εορτασμό ήταν η μνήμη μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ωστόσο, το περιστατικό αυτό φαίνεται να αμφισβητείται σήμερα από μερίδα Αμερικανών ιστορικών και χαρακτηρίζεται ως επίπλαστο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας δεν γιορταζόταν πάντα στις 8 Μαρτίου. Αυτή η ημερομηνία προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας πολεμικής απεργίας των γυναικών στη Ρωσία το 1917, η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου (και αντιστοιχεί στις 8 Μαρτίου στο Γρηγοριανό ημερολόγιο). Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία (1917), η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία.

8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Μία ιστορική αναδρομή στα σημαντικότερα γεγονότα των διεκδικήσεων του γυναικείου κινήματος, σε συνεργασία με το WE LEAD, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό για τη μείωση του έμφυλου χάσματος στον χώρο της τεχνολογίας.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Επέτειος μνήμης και τιμής των αγώνων για ισότητα. Μια από τις σημαντικότερες επετείους. Μία ημερομηνία, που, ανάμεσα σε άλλες, κατέχει εξέχουσα θέση στην παγκόσμια ιστορία και μας θυμίζει τις κοινωνικές αλλαγές που μόνο μέσα από διεκδικήσεις έρχονται για να ανατρέψουν την έμφυλη ανισότητα και αδικία.

Ο Μάρτιος, ως μήνας Γυναικείας Ιστορίας, επιλέχθηκε αρχικά διότι την 8η Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Ακόμη, τον Μάρτιο συνέβησαν πολλά και σημαντικά γεγονότα που σχετίζονται με το γυναικείο κίνημα.

Σύμφωνα με έκθεση του 2023 που δημοσιεύθηκε από το UN Women, θα μπορούσαν να χρειαστούν σχεδόν 300 χρόνια για να επιτευχθεί η πλήρης ισότητα των φύλων με τον τρέχοντα ρυθμό προόδου. Η ίδια έκθεση αποκαλύπτει και κάποια δεδομένα, τα οποία αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό μία σκληρή πραγματικότητα για την έμφυλη ισότητα παγκοσμίως. Ενδεικτικά:

  • Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει επιτύχει την ισότητα των δύο φύλων σε ικανοποιητικό βαθμό.
  • Πάνω από 380 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
  • Πάνω από 1.200.000 γυναίκες και κορίτσια διαβιώνουν σε κοινότητες όπου η πρόσβαση σε ασφαλείς μεθόδους άμβλωσης είναι περιορισμένη.
  • 12 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 18 ετών παντρεύονται κάθε χρόνο, παγκοσμίως.
  • Μία γυναίκα ή ένα κορίτσι σκοτώνεται από κάποιο μέλος της οικογένειάς της κάθε 11 λεπτά.
  • Υπάρχουν περισσότερες γυναίκες και κορίτσια που εκτοπίστηκαν με τη βία παρά ποτέ.
  • 130 εκατομμύρια κορίτσια παραμένουν εκτός σχολείου σε όλο τον κόσμο.
  • Οι γυναίκες επωμίζονται δισεκατομμύρια ώρες απλήρωτης φροντίδας παιδιών παγκοσμίως.
  • Σχεδόν 1 στις 4 γυναίκες αντιμετώπισε επισιτιστική ανασφάλεια το 2022.
  • Μπορεί να χρειαστούν άλλα 286 χρόνια για να καταργηθούν οι νόμοι που εισάγουν διακρίσεις για τις γυναίκες και τα κορίτσια.
  • Μόλις 1 στους 3 διευθυντές ή προϊστάμενους είναι γυναίκα.
  • Οι γυναίκες κατέχουν μόλις το 26,5% περίπου των βουλευτικών εδρών παγκοσμίως.
  • Οι γυναίκες κερδίζουν μόλις 77 σεντς για κάθε δολάριο που κερδίζουν οι άνδρες.

Όπως καταλαβαίνουμε, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας, αλλά και η γνώση των γεγονότων γύρω από τις διεκδικήσεις και τα επιτεύγματα του γυναικείου κινήματος, είναι παραπάνω από αναγκαία. Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της συγκεκριμένης παγκόσμιας ημέρας, καθώς, μπορεί ο κόσμος να αλλάζει και να εξελίσσεται, ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν, ενώ οι θηλυκότητες παγκοσμίως συνεχίζουν να δίνουν αγώνες για την υπέρβαση των ανισοτήτων και την επίτευξη της πολυπόθητης ισότητας.

ΠΗΓΗ:neolaia.gr