«Ραγίζει» η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πυροδοτεί σενάρια εκλογών τον Φεβρουάριο

1316

Δοκιμάζεται η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ μετά την δήλωση Κοτζιά ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στην ελληνική βουλή για ψήφιση μετά τα τέλη Ιανουαρίου 2019.

Με δεδομένο ότι ο Πάνος Καμμένος έχει επανειλημμένως δηλώσει πως θα ρίξει την κυβέρνηση αν έρθει η συμφωνία στην βουλή, τότε η μοιραία σύγκρουση, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε πρόωρες εκλογές, πλησιάζει και οριοθετείται στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Ας σημειωθεί ότι κάποιοι βλέπουν πίσω από την σύγκρουση, ακόμα και μια «σκηνοθετημένη αντιπαράθεση», μεταξύ Τσίπρα- Καμμένου, ώστε η προσφυγή στις κάλπες να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους και για τους δύο εταίρους της συγκυβέρνησης.

Αυτό σημαίνει ότι και ο Πάνος Καμμένος θα έχει μείνει συνεπής με την πάγια θέση του εναντίον της χρήσης του όρου «Μακεδονία» και θα μπορεί να κατέβει στις εκλογές με την σημαία της συνέπειας στα εθνικά θέματα, ο δε ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πληγεί από τον δεξιό εταίρο του στο θέμα των Σκοπίων, πράγμα που ακούγεται θετικά στο αριστερό ακροατήριο. Για «σκηνοθετημένη διαφωνία» έχει μιλήσει σε ανύποπτο χρόνο ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, υποστηρίζοντας οτι το έχει αποκαλύψει μέσα σε συνεδρίαση της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να μην σχεδιάζει εκλογές πρίν απο την Ανοιξη και τις περιφερειακές εκλογές του Μαίου. Σε περίπτωση όμως που η συμφωνία έρθει στην Βουλή αρχές του χρόνου, όπως το προσδιόρισε ο Νίκος Κοτζιάς και είτε η συμφωνία περάσει με «μεμονωμένους βουλευτές», χωρίς την ψήφο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που είναι βέβαιο οτι θα καταψηφίσουν και θα αποχωρήσουν από την Κυβέρνηση, πόσο μάλλον αν δεν περάσει τελικά η συμφωνία, ο δρόμος είναι ανοιχτός για τις κάλπες.

Οι δηλώσεις Νίκου Κοτζιά

Η φράση, πάντως, του Νίκου Κοτζιά ότι «η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στη γείτονα χώρα θα ολοκληρωθεί προς τα μέσα με τέλη Γενάρη και στη συνέχεια θα έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στην ελληνική Βουλή» ήταν αρκετή για να προκαλέσει νέα έκρηξη στις σχέσεις των ΑΝΕΛ με την κυβέρνηση, αφού έφερε το σκηνικό ρήξης και αποχώρησης πιο κοντά.

Μάλιστα, ο Ν. Κοτζιάς πρόσθεσε πως η Συμφωνία των Πρεσπών «μας έβγαλε από τη φυλακή από την οποία μερικοί ονειρεύονται να ξαναμπούμε», αλλά «δεν θα τους ακολουθήσουμε», υπονοώντας πιθανόν και τους ΑΝΕΛ.

Η δήλωση αυτή του υπουργού Εξωτερικών που προσδιόρισε την έναρξη της διαδικασίας έγκρισης της συμφωνίας των Πρεσπών μετά τα τέλη Ιανουαρίου, στην Ελλάδα, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και οι συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια, προκάλεσε μεγάλη ενόχληση στον εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ Θεόδωρο Τοσουνίδη που δήλωσε:

«Ακόμη μία φορά, με τις δηλώσεις του, ο κ. Κοτζιάς προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβερνητική συνεργασία. Όσον αφορά τα θέματα της Βουλής κατανοούμε ότι δεν γνωρίζει τις διαδικασίες, διότι ουδέποτε υπήρξε εκλεγμένος βουλευτής απευθείας από το λαό. Κρίμα», ανέφερε ο κ.Τοσουνίδης.

Κύκλοι του υπουργού Εξωτερικών αντέδρασαν, σχολιάζοντας ότι «την κυβερνητική συνεργασία υπονομεύουν αποκλειστικά και μόνο εκείνοι που απειλούν διαρκώς ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση και όχι όσοι λένε ότι αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το έργο της με τη λήξη της τετραετίας».

Βέβαια, οι κύκλοι του ΥΠΕΞ δεν έμειναν χωρίς απάντηση, καθώς και πάλι ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θεόδωρος Τοσουνίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 σήμερα το πρωί επέμεινε στο ότι με τις δηλώσεις του ο κ. Κοτζιάς προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβερνητική συνεργασία.

«Πρέπει να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του», τόνισε ο κ. Τοσουνίδης, ενώ αφήνοντας αιχμές εναντίον του Νίκου Κοτζιά είπε ότι δεν δοκιμάστηκε στον στίβο της πολιτικής καθώς δεν είναι εκλεγμένος από τον λαό και τόνισε ότι οφείλει και στους ΑΝΕΛ την υπουργική καρέκλα του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζεύει κουκιά από τους ΑΝΕΛ

Αυτών των δηλώσεων προηγήθηκε ένα έντονο παρασκήνιο με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει μεγάλες προσπάθειες να προσεγγίσει βουλευτές των ΑΝΕΛ που είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν «Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, με κίνδυνο να εξαϋλωθεί εντελώς το κόμμα του Πάνου και να διασπαστεί.

«Υποπτοι» για συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ φέρονται ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Κώστας Ζουράρις, πιθανόν και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Οι δύο πρώτοι δήλωσαν δημόσια ότι οι ΑΝΕΛ δεν πρέπει να ρίξουν την κυβέρνηση με αφορμή το Σκοπιανό ενώ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος πήγε ένα βήμα παραπέρα δηλώνοντας ότι όχι μόνο συμφωνεί με την συμφωνία για την «Βόρεια Μακεδονία» αλλά και ότι αισθάνεται και «παγωμένος» με τους ΑΝΕΛ.

Τον δρόμο της ανεξαρτητοποίησης δείχνει να παίρνει και ο βουλευτής Γιάννης Σαρρίδης, ο οποίος φέρεται να φλερτάρει με το «Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών και να επιθυμεί μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δημοσκοπήσεις αφήνουν έξω απο την επόμενη Βουλή τους ΑΝΕΛ

Η φημολογία για μετακινήσεις βουλευτών και στελεχών των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του Σύριζα δεν είναι άσχετες με τις δημοσκοπικές επιδόσεις των ΑΝΕΛ που οι τελευταίες έρευνες τους εμφανίζουν εκτός Βουλής στις επόμενες εκλογές. Η τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φώς της δημοσιότητας (Pulse για τον Σκάι) έδωσε στο κόμμα του Πάνου Καμμένου ποσοστό 1,5%, στα ίδια επίπεδα με το Ποτάμι, κάτω ακόμα και από το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη (2%). Ανάλογες επιδόσεις έχουν δώσει και οι δημοσκοπήσεις που έγιναν πρίν απο το καλοκαίρι.