Στην τελετή εγκαινίων του Επισκοπείου Φλωρίνης, ο Καστορίας Σεραφείμ και ο Σιατίστης Αθανάσιος (Φώτο)

1825

Μέσα σε κλίμα χαράς αλλά συνάμα και συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019, ανήμερα της εορτής του Αγίου Πνεύματος, η τελετή των εγκαινίων του Επισκοπείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας.

Στην τελετή των εγκαινίων, εκτός από τον οικοδεσπότη οικείο Ποιμενάρχη κ. Θεόκλητο, παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, εκπροσωπώντας την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και οι Μητροπολίτες Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος και ο νεότερος στα πρεσβεία, Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος.

Η τελετή ξεκίνησε με την ακολουθία του Αγιασμού, ενώ στη συνέχεια σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους Μητροπολίτες, τους άρχοντες, αλλά και όλους τους πολίτες για την συμμετοχή τους σε αυτή τη χαρά της Μητροπόλεως.

Παράλληλα ευχαρίστησε και όλους όσους κοπίασαν για την ανακαίνιση του Μεγάρου, το οποίο αποτελεί κόσμημα για την πόλη.

Στην συνέχεια σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν οι εκπρόσωποι του Πατριάρχη και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Ιωάννης Βοσκόπουλος.

Ακολούθησε μια σύντομη ιστορική αναδρομή του κτιρίου από τον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο, ο οποίος ως πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Φλωρίνης, συνέδραμε τα μέγιστα προς την ολοκλήρωση του έργου.

Ο κ. Ιουστίνος ευχαριστώντας όλους τους άρχοντες που συνέβαλαν στην προσπάθεια, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για τη συμμετοχή τους και τους Αρχιτέκτονες Μηχανικούς κ. Κωνσταντίνο Γώγο και κ. Μιχαήλ Παπαγιαννάκη καθώς και τον Πολιτικό Μηχανικό κ. Ναθαναήλ Σαχινίδη , οποίος ήταν και ο πρωτεργάτης της όλης προσπάθειας.

Ακολούθησε απονομή τιμητικών πλακετών, ενώ στη συνέχεια κλήρος και λαός μετέβησαν στην είσοδο του Επισκοπείου, όπου παραδοσιακά κόπηκε η κορδέλα των εγκαινίων από τον κ. Θεόκλητο, πλαισιωμένος από τους άρχοντες του τόπου.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η αποκάλυψη της πλάκας των εγκαινίων, ποίημα το οποίο συνέταξε ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως κλήρος και λαός είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν όλους τους χώρους του Επισκοπείου , να ευχηθούν στο κ. Θεόκλητο αλλά και να λάβουν την ευλογία του.